Julian Álvarez (gore) imao je 75 nastupa i 83 uključenja u momčad Cityja i Argentine

 RAUL ARBOLEDA Afp
OČAJ PRERASTA U BUNT

Šokantni podaci potrošenosti igrača, i Hrvat je u top 10: ‘Godinama pričamo, ali nikoga nije briga‘

"Izgledi za sezone 2024./25. i 2025./26. predviđaju još više zagušenja utakmica", otkriva Mario Jurić iz HUNS-a
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 23. rujan 2024. 13:50

Svakodnevno se u modernom nogometu priča o sve većem broju utakmica. Sve je više i natjecanja, a sustavi su takvi da na kraju krajeva najviše pate igrači i sama kvaliteta igre. Od ranije su nogometaši ukazivali na probleme s ozljedama koje stižu kao posljedica količine utakmica, tzv. overloada. Razmak između utakmica gotovo da i ne postoji, a momčadi većinu svojeg slobodnog vremena provedu u autobusu. I ne pita se tu puno igrače. Najvažnije je zadovoljiti sustav i gledateljstvo, a glavni akteri su nekako u drugom planu.

Do sada bi netko čak i sramežljivo znao kroz najave i odjave utakmica natuknuti kako treba početi voditi računa o zdravlju igrača. Trenerima u top ligama, ali i nekima slabijeg ranga, igrači otpadaju iz treninga u trening. Nije tome pridavano dovoljno pažnje, no igrači su, bar kako se čini, odlučili uzeti stvari u svoje ruke. Tako smo pred nekoliko dana svjedočili i izjavama najboljeg zadnjeg veznog na svijetu, Rodrija iz Manchester Cityja, koji je u jednu ruku najavio i zaprijetio štrajkom igrača.

Odmor više ne postoji

- Mislim da smo jako blizu štrajka. Opće je mišljenje među igračima da ako se ovakva situacija nastavi, onda i nećemo imati drugu mogućnost. Moramo se pobrinuti za sebe jer smo mi glavni likovi u ovom poslu. Nije sve u novcu i marketingu, ima nešto i u kvaliteti predstave. Kad se mogu odmoriti i kad nisam umoran, tada i igram bolje. I ako ljudi žele vidjeti bolji nogomet, onda mi moramo imati vremena za odmor - rekao je Rodri na temu novog formata Lige Prvaka i povećanog broja utakmica.

Na sličnom tragu su i zvijezde Reala i Barce, Dani Carvajal i Jules Kounde, dakako i mnogi drugi...

- Svake godine imamo više utakmica, manje odmora. Godinama smo govorili o tome, ali nikoga nije briga.

image

Dani Carvajal

THOMAS COEX Afp

Situacija je igračima očito sve teže izdrživa, a voda je, izgleda, došla do grla, o čemu svjedoče i doista potresne i upozoravajuće izjave kreme europskog nogometa. Sa sličnim se problemom susreću i sportaši u ostalim sportovima, ali oni su za sada ostali "zakopčani"...

Jasno, itekako kompetentan i zanimljiv sugovornik po pitanju ove teme jest Mario Jurić, tajnik Hrvatske udruge Nogometni sindikat, koji je iznio svoje mišljenje na ovu temu, ali i ponudio statističke podatke o istoj.

- Nekim igračima vrijeme odmora pada na samo 12 posto kalendarske godine, što je ekvivalent manje od jednog punog slobodnog dana tjedno, a što je u suprotnosti s međunarodnim standardima sigurnosti i zdravlja na radu. Izvješće, pripremljeno s Football Benchmarkom, otkriva da se 54 posto od 1500 praćenih igrača suočilo s pretjeranim ili visokim zahtjevima za radnim opterećenjem, pri čemu značajan broj prelazi granice preporučene od strane medicinskih stručnjaka. Julian Alvarez je, primjerice, imao 75 nastupa i 83 uključenja u momčad Manchester Cityja i Argentine tijekom sezone, a Takumi Minamino imao je samo jedan dan oporavka/odmora nakon povratka s nacionalne dužnosti u dresu reprezentacije Japana na Azijskom kupu prije nego što je nastavio s klupskim obvezama s AS Monacom u francuskoj Ligue 1.

Ivušiću samo šest dana nakon Eura

Ovi podaci zvuče itekako zabrinjavajuće, a Jurić nam je ponudio i predikciju opterećenja pojedinih nogometaša, koja uopće nije obećavajuća...

- Izgledi za sezone 2024./25. i 2025./26. predviđaju još više zagušenja utakmica zbog širenja međunarodnih natjecanja. Predviđa se da će stvarno opterećenje igrača za te sezone doseći nove visine s blizu ili čak više od 80 nastupa po sezoni za neke igrače, kao što su Federico Valverde (Real Madrid/Urugvaj), Nicolo Barella (Inter Milan/Italija) i Phil Foden (Manchester City/Engleska).

image

Ivica Ivušić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Do šokantnog podatka dolazimo kada je u pitanju i hrvatski vratar Ivica Ivušić...

- Bio je u top deset nogometaša koji su imali najmanje dana za odmor/oporavak nakon Europskog prvenstva 2024. Ivica je za taj proces imao tek šest dana.

Postoji li neko rješenje i koji su koraci igračkog sindikata u planu?

- Jednostrani postupci organizatora natjecanja za proširenje i stvaranje međunarodnih formata natjecanja ignorirali su domaće kolektivne ugovore o radnom vremenu, kao i zahtjeve Svjetska organizacija za sigurnost i zaštitu zdravlja na radu (OSH), poput potrebe da se identificiraju i procjene rizici povezani s radnim vijekom profesionalnih nogometaša. Slijedom toga, Međunarodni sindikat igrača (FIFPRO) je sada naručio neovisnu studiju istraživača s belgijskog sveučilišta KU Leuven kako bi kritički ispitali primjenjuju li se i kako pravila i standardi OSH-a u nogometnoj industriji. Rezultati istraživanja bit će objavljeni u idućim tjednima - rekao je tajnik HUNS-a.

Dakako, priupitali smo Jurića i o temi neisplata plaća u našem nogometu, a na koju se svako malo može naći u hrvatskom eteru...

- Imali smo situaciju u Marsoniji. Žalosno je da se to događa u klubu s dugogodišnjom tradicijom ispred nosa HNS-a. S igračima Šibenika razgovaramo o budućim koracima te ćemo u dogovoru s njima reagirati ukoliko to bude potrebno - rekao je Mario Jurić.

Za kraj je zaključio...

- Pozivamo sve nogometaše koji imaju bilo kakav problem da nam se jave, nudimo besplatno rješenje problema.

Linker
23. rujan 2024 16:28