Gregg Berhalter

 PRO SHOTS PHOTO AGENCY/DDP USA/PROFIMEDIA Pro Shots Photo Agency/ddp Usa/profimedia
NALOŽENA JE ISTRAGA

Šokantno priznanje izbornika nakon 30 godina: ‘Da, udario sam svoju suprugu! Bio je to sramotan čin...‘

‘Pili smo u jednom baru, žestoko smo se posvađali i udario sam je u nogu‘, rekao je Berhalter.
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 05. siječanj 2023. 07:11

Američki nogometni savez otkrio je proteklog utorka kako je u tijeku istraga protiv izbornika muške reprezentacije Gregga Berhaltera zbog incidenta iz 1991. godine u kojem je udario ženu koja mu je kasnije postala supruga. Iz Američke federacije navode kako je za situaciju saznala 11. prosinca i odmah potom angažirala odvjetničku tvrtku Alston & Bird da izvrši istragu. Savez pak govori da su Berhalter i njegova supruga Rosalind “otvoreno govorili” o tome, a sam Berhalter je priznao udarac u izjavi u utorak.

- Tijekom Svjetskog prvenstva jedna osoba je kontaktirala US Soccer, rekavši da ima informacije o meni koje bi me oborile - očigledan pokušaj da se iskoristi nešto vrlo osobno iz davne prošlosti kako bi došlo do kraja moje veze s američkom reprezentacijom. U jesen 1991. upoznao sam svoju srodnu dušu - nastavio je Berhalter.

- Hodali smo četiri mjeseca kada se među nama dogodio incident koji će oblikovati budućnost naše veze. Jedne noći, dok smo pili u lokalnom baru, Rosalind i ja imali smo žestoku svađu koja se nastavila vani. Postalo je fizički i udario sam je u nogu. Nema isprika za moje postupke te noći; bio je to sramotan trenutak i dan danas žalim. Tada sam se odmah ispričao Rosalind, ali razumljivo je da nije htjela imati ništa sa mnom. Rekao sam roditeljima, obitelji i prijateljima što se dogodilo jer sam želio preuzeti punu odgovornost za svoje ponašanje. Rosalind je također obavijestila svoje roditelje, obitelj i prijatelje. Iako vlasti nikada nisu bile uključene u ovu stvar, dobrovoljno sam potražio savjetovanje kako bih pomogao u učenju, rastu i poboljšanju – jedna od najvrjednijih odluka koje sam ikada donio. Do danas se takvo ponašanje nikada nije ponovilo - zaključio je 49-godišnjak.

image

Gregg Berhalter

AFP

- Kroz ovaj proces, američki je nogometni savez saznao za potencijalno neprikladno ponašanje prema više članova našeg osoblja od strane pojedinaca izvan naše organizacije - stoji pak u priopćenju koje je savez podijelio i na svojim društvenim mrežama dodajući da istraga također uključuje te optužbe.

Dodaju kako će u nadolazećim danima objaviti tko će voditi momčad za prijateljski ogled protiv Srbije 25. siječnja i Kolumbije tri dana kasnije. Amerikancima su ovo prve utakmice otkako su prošlog mjeseca u osmini finala Svjetskog prvenstva ispali od Nizozemske. Na turniru su bili smješteni u skupinu B zajedno s Engleskom koja je prošla kao prvoplasirana te Walesom i Iranom.

Bez izgubljene utakmice (remi 0:0 protiv Engleske odnosno 1:1 protiv Walesa te 1:0 trijumf protiv Irana), prošli su u nokaut fazu s druge pozicije na kojoj su imali pet bodova. Ipak, Oranje su se pokazale kao tvrd orah pa je za Ameriku ovdje porazom 3:1 završilo putovanje. Najdalje što je reprezentacija stigla ostaje četvrtfinale na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji i Japanu gdje su s minimalnih 1:0 od njih bolji bili kasniji finalisti Nijemci. Idući Mundial održat će se po drugi put nakon 1994. na njihovom terenu, ali za razliku od tada kad su službeno bili jedini domaćin, ovoga će puta prvenstvo ugostiti s Meksikom i Kanadom.

Što se pak Berhaltera tiče njegov je angažman glavnog trenera počeo u prosincu 2018. nakon što se SAD nije uspio kvalificirati za Svjetsko prvenstvo te godine. Vodio je momčad do 37 pobjeda, 11 poraza i 12 remija, a Amerikanci su zaradili treći i posljednji automatski plasman na Svjetsko prvenstvo iz područja Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba. Berhalter je ujedno i prvi Amerikanac koji je igrao i trenirao SAD na Svjetskom prvenstvu. Berhalter je branio od 1994. do 2011. za Zwolle, Spartu Rotterdam i Cambuur Leeuwarden u Nizozemskoj, Crystal Palace u Engleskoj, Energie Cottbus i 1860 München u Njemačkoj i Major League Soccer’s LA Galaxy. Trenirao je Hammarby u Švedskoj i Columbus Crew iz MLS-a prije nego što je preuzeo posao u SAD-u. Ugovor mu je trajao do prosinca.

- Radujem se nastavku razgovora s nacionalnim timom o budućnosti - rekao je po povratku iz Katara.

Predsjednica saveza Cindy Parlow Cone i sportski direktor Earnie Stewart nisu s medijima razgovarali o trenerskoj situaciji od Svjetskog prvenstva.

Linker
25. travanj 2024 10:21