ANTE CIZMIC Cropix
Davorin Olivari
DOBIVA PRAVU PRILIKU?

Sosa je bio žrtva, ali sve je izglednije gdje će igrati iduće sezone. Talijan ga vidi kao startera

Blijeda sezona u klubu zaključena ulogom prolaznika na Euru
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. srpanj 2024. 06:50

Borna Sosa je na Euru kojeg su Vatreni neslavno završili odigrao samo šest minuta protiv Albanije, u sudarima sa Španjolskom i Italijom ostao je na klupi. Mogli bismo kazati nekako očekivan i logičan kraj jedne sezone u kojoj mu je sve krenulo zlo i naopako.

Bivši nogometaš zagrebačkog Dinama je krajem ljeta prošle godine iz Stuttgarta u transferu vrijednom 8 milijuna eura prešao u Ajax, trebao je to biti napredak u karijeri, ali tako nije bilo. U dresu nizozemskog velikana odigrao je lani ukupno 25 utakmica (16 ligaških, pet u Europskoj ligi i četiri u Konferencijskoj ligi), dio sezone izgubio je zbog bolesti i ozljeda. Odlazak u Amsterdam dogodio se u najgore moguće vrijeme, nije mogao izabrati gore. U Ajaxu je baš na programu bila smjena generacija, otišlo je mnogo igrača, njih desetak, momčad je igrala uglavnom loše. Jasno, u takvim trenucima pod posebnim su povećalom bili strani igrači, načitali smo se kritika na račun hrvatskih reprezentativaca Josipa Šutala i Sose. Atmosfera u i oko Ajaxa bila je grozna, vladao je totalni kaos. Usput se Borna ozlijedio, pa ga je napala viroza, od 10. ožujka kad je protiv Fortune Sittard igrao 62 minute, pa sve do kraja Eredivisie, 19. svibnja ušao je na tri utakmice, dva puta po devet minuta, jednom osam...

image
ANTE CIZMIC Cropix

Naravno da se pred početak iduće sezone postavlja pitanje ima li za njega uopće kruha u Ajaxu? Hoće li ostati, hoće li možda otići na neku drugu adresu? Kakva mu je sudbina? Ovakva sezona kao prošla više mu se ne bi smjela ponoviti. Iz izvora bliskih Sosi saznajemo da će Borna ostati u Ajaxu. Nadanja su da veliki amsterdamski klub više neće biti u situaciji u kakvoj je bio prošle sezone, da će biti u borbi za vrh. Amsterdamski klub preuzeo je novi trener, mladi 35-godišnji Talijan Francesco Farioli. Vjeruje se da će Sosa kod njega dobiti pravu priliku, odnosno barem više prilika nego što je dobivao prošle sezone kad je cijeli klub bio u apsolutnom neredu, a gdje je Borna bio kolateralna žrtva raznih unutarklupskih odnosa. Ako se sjećate, Sosu je u Ajax doveo bivši sportski direktor Sven Mislintat koji je smijenjen. Nizozemski mediji tvrdili su kako je jedan od glavnih povoda za Mislintatov otkaz transfer Borne Sose kod kojeg se on našao u sukobu interesa. Pa su onda neki zamjerali našem reprezentativcu što ga je doveo smijenjeni sportski direktor. Nitko mu to nije izravno kazao, ali uvijek je ta priča ostala negdje u zraku. No bitno jest da Ajax bez Sose u sastavu nije igrao ništa bolje, niti je imao boljeg lijevog beka. Konačno, da je Ajax bio u borbi za vrh, nikoga ta priča ne bi zanimala. Ali nažalost po Ajax i našeg Bornu, to nije bilo tako, Kopljanici su bili “u banani”.

image
HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

No pustimo sad to, trenutačno je Sosa fokusiran na ostanak u Ajaxu, želi dokazati da je igrač za razinu tog velikog nizozemskog kluba. Naravno, ako mu stigne kakva ponuda, onda će se svakako razmotriti, zavisno od njene kvalitete. Naravno, ukoliko ga Ajax uopće želi pustiti. Takvih najava nema, dapače, po onome što znamo, amsterdamski klub ga želi zadržati. U amsterdamskom klubu prevladava mišljenje da momčad nema boljeg lijevog beka od njega. Dakle, Sosi nije “pod mus” da mora otići iz Ajaxa. Po onome što saznajemo, novi talijanski trener ima viziju po kojoj mu bi početkom iduće sezone Borna trebao biti siguran starter u prvoj momčadi.

Sosin učinak po klubovima

Dinamo

41 utakmica

3183 minute

0 golova

6 asistencija

Stuttgart

115 utakmica

8637 minuta

5 golova

35 asistencija

Ajax

25 utakmica

1569 minuta

0 golova

5 asistencija

Najskuplji klasični lijevi bekovi u Eredivisie

1. Quilindschy Hartman (Feyenoord) 23,00 mil. €

2. Borna Sosa (Ajax) 7,50 mil. €

3. Mauro Junior (PSV) 7,00 mil. €

4. Gijs Smal (Feyenoord) 6,00 mil. €

5. Owen Wijndal (Ajax) 5,50 mil. €

Linker
08. rujan 2024 01:55