Gareth Southgate

 JAVIER SORIANO Afp
DVA DANA NAKON FINALA

Southgate dao otkaz! Engleska traži novog izbornika

"Vrijeme je za promjenu, za novo poglavlje"
Piše: SNObjavljeno: 16. srpanj 2024. 12:06

Gareth Southgate više nije izbornik engleske nogometne reprezentacije. Dva dana nakon poraza od Španjolske u finalu Europskog prvenstva, 53-godišnjak je dao otkaz.

Mediji su posljednjih dana nagađali da bi osvajač dva uzastopna europska srebra mogao povući taj potez, bez obzira što mu je Savez bio spreman ponuditi ugovor do Svjetskog prvenstva 2026.

"Vrijeme je za promjenu, za novo poglavlje", objavio je sad već bivši izbornik u priopćenju.

Southgate je Tri lava vodio u 102 utakmice, a na klupu je stigao krajem 2016. godine, nakon odlaska Sama Allardycea.

"Kao ponosnom Englezu, bila mi je životna čast prvo igrati za Englesku, a onda je i voditi. To mi je značilo sve, i dao sam sve od sebe", istaknuo je jedini menadžer uz Alfa Ramseyja (1966.) koji je Engleze doveo do finala velikog natjecanja.

Osim dva finala Eura, ima i polufinale Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018., gdje su Englezi izgubili od Hrvatske, te četvrtfinale posljednjeg Mundijala u Katru.

Unatoč finalu u Njemačkoj, engleska je reprezentacija dobila brojne kritike stručnjaka i navijača zbog stila igre, a nakon remija sa Slovenijom (0:0), dio je navijača otišao toliko daleko da je Southgatea gađao plastičnim čašama. Posljednjih su dana mediji naveliko spekulirali o potencijalnom novom izborniku.

image
INA FASSBENDER Afp

Prema pisanju Telegrapha, glavni kandidat za preuzimanje klupe jest Eddie Howe, trener Newcastlea. Na listi su i Graham Potter, Mauricio Pochettino, Thomas Tuchel, kao i izbornik mlade vrste (U21) Lee Carsley. Navodno je najveći problem u vezi Howea taj što bi ga morali nagovoriti da bitno smanji primanja ako bi se odlučio sjesti na klupu Engleske jer u Newcastleu ima oko pet milijuna eura godišnje.

U ovu priču mogli bi upasti i Frank Lampard te Steven Gerrard, ali su i dalje "autsajderi" te bi se s njima moglo ozbiljnije razgovarati tek ako niti jedno od gore navedenih imena ne bi bilo zainteresirano za dogovor i preuzimanje klupe.

Linker
06. rujan 2024 00:52