Jorge Vilda

 GLYN KIRK/Afp
OTIŠAO ZA ‘MENTOROM‘

Španjolska ima novu kolateralnu žrtvu nogometnog skandala. Postao svjetski prvak pa dobio otkaz

Jorge Vilda (42) više nije izbornik španjolske ženske nogometne reprezentacije
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 06. rujan 2023. 11:36

U normalnim bi to okolnostima bio presedan, bila bi to "prava pravcata nepravda" kao što je naricao nekad poznati lik iz crtića Kalimero. Čovjek je osvojio naslov prvaka svijeta u nogometu, a zatim je dobio otkaz!

Riječ je o Jorgeu Vildi, sad već bivšem izborniku španjolskih nogometašica koje su nedavno u Sydneyju 1:0 pobjedom nad Engleskinjama osvojile svoje prvo odličje u povijesti i to odmah zlatno. Španjolski nogometni savez (RFEF) u utorak je objavio da je otpustio Vildu, a to se dogodilo deset dana nakon što je Fifa suspendirala predsjednika RFEF-a Luisa Rubialesa zbog toga što je na dodjeli medalja u Sydneyju poljubio španjolsku reprezentativku Jenni Hermoso i nedolično se ponašao tijekom cijele proslave naslova.

U priopćenju se ne spominju Hermoso, Rubiales ili cijeli skandal oko poljupca, veće se Savez jednostavno zahvalio 42-godišnjem Vildi za njegovu "sportsku ostavštinu".

"Trener je bio ključan za razvoj našeg ženskog nogometa i ostavlja nas sa svjetskim naslovom, te kao drugu žensku reprezentaciju na Fifinoj ljestvici. Hvala mu na tome", stoji u priopćenju RFEF-a.

Inače, Vilda, kao jedan od bližih Rubialesovih suradnika, od lani je bio podvrgnut ozbiljnim kritikama nakon što se pobunilo 15 igračica tražeći njegovu ostavku zbog neprikladnih metoda treniranja. Između ostalog, optužile su Vildu i za manipulaciju jer im je sugerirao što da govore u intervjuima. Zahtijevale su i identične uvjete kakve ima i muška reprezentacija. Tad je većina igračica izbačena iz reprezentacije iako su neki njihovi parcijalni zahtjevi ispunjeni.

Za podsjećanje, Vilda i izbornik muške reprezentacije Luis de la Fuente podržavali su Rubialesa kad nije želio podnijeti ostavku, ali su naknadno korigirali stavove izjavši da osuđuju njegovo ponašanje. Nije mu to pomoglo i morao je, unatoč ogromnom uspehu, otići za svojim "mentorom".

Linker
03. svibanj 2024 13:12