JAVIER SORIANO Afp
IZNENAĐUJUĆA ODLUKA

Španjolski izbornik u Katar ne vodi čovjeka koji ima ogromne zasluge u ‘renesansi‘ Manchester Uniteda

Enrique je na taj popis uvrstio petoricu vratara, ali ne i čuvara mreže Crvenih vragova
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 31. listopad 2022. 11:52

Iako u posljednje vrijeme brani na visokoj razini te je jedan od najboljih pojedinaca Manchester Uniteda, David De Gea nije u planovima španjolskoj izbornika Luisa Enriquea za nastup na Svjetskom prvenstvu.

Vratar Crvenih vragova nije se našao ni na najširem mogućem popisu, onom od 55 imena koje izbornici trebaju poslati FIFA-i.

Enrique je na taj popis uvrstio petoricu vratara. Prvi izbor i dalje mu je Unai Simon iz Athletic Bilbaa, a uz njega su na široj listi Robert Sanchez (Brighton), David Raya (Brentford), Kepa Arrizabalaga (Chelsea) te David Soria (Getafe).

Činjenica je da De Gea nije briljirao na početku sezone kad je United primio četiri pogotka u porazu od Brentforda, a tada je menadžer Erik Ten Hag njegove reakcije ocijenio ‘naivnima‘.

image
IAN HODGSON Afp

U međuvremenu je na Old Trafford na posudbu iz Newcastlea stigao iskusni Martin Dubravka, no De Gea je zadržao poziciju među vratnicama i podizao formu. U posljednjih šest utakmica United je primio tek jedan pogodak, i to iz kaznenog udarca u derbiju s Chelseajem.

Odličnu formu De Gea je potvrdio s nekoliko vrhunskih reakcija u nedjeljnoj pobjedi protiv West Hama.

- Imamo sjajnog vratara, pribranog i s odličnim obranama. Na njega se doista možemo osloniti – komentirao je Ten Hag.

Ranije ove godine Kepa je u jednom intervjuu otkrio kako je De Gea imao ‘privatni razgovor‘ sa španjolskim izbornikom, nakon kojeg ga više nije bilo u krugu reprezentacije.

Enrique je pak ranije ove godine objasnio zašto ne vidi De Geu među konkurentima za Katar.

image
OLI SCARFF Afp

- Moram imati tri vratara koji mogu započeti utakmicu i mislim da ih sad imam. Iskreno, ne bih imao problema da krene bilo tko od njih. Unai je prikupio zanimljivo iskustvo. Vratar bi trebao pokretati igru i stvarati prvu superiornost, a mora dominirati u zraku. Trebam golmana koji emitira mir i smirenost, no to ne znači da neće raditi pogreške jer su one dio nogometa – kazao je Luis Enrique u lipnju na temu vratara.

De Gea je dosad upisao 45 nastupa za reprezentaciju Španjolske, a posljednji je bio u porazu od Ukrajine u Ligi nacija (0:1) 13. listopada 2020. godine. Nakon toga bio je pozivan u izabranu vrstu, ali je grijao klupu sve do studenoga prošle godine.

Za ovogodišnje utakmice Furije 31-godišnji De Gea više nije konkurirao, a neće ga biti ni u Kataru...

Linker
11. travanj 2024 15:01