SEBASTIAN EL-SAQQA Dpa Picture-alliance Via Afp
JASNA PORUKA

‘Sramite se! 15.000 mrtvih za 5.760 minuta nogometa!‘ Žestoki prosvjed protiv Svjetskog prvenstva u Kataru

Kako se bliži početak SP-a u nogometu tako se pojačava i angažman aktivista u borbi za ljudska prava.
Piše: JL.Objavljeno: 06. studeni 2022. 12:54

Intenzivira se objavljivanje informacija o neljudskim uvjetima radnika na gradilištima pri izgradnji katarskih stadiona, kao i o iznimnom broju umrlih. A brojke, koje ističu prosvjednici, doista su zastrašujuće!

Ovoga vikenda na bundesligaškim su se stadionima u Njemačkoj navijači pridružili mnogobrojnim skupinama za ljudska prava, koja problem "krvavog Mundiala" ističu još od 2010. kada je pod sumnjivima okolnostima Katar dobio organizaciju Svjetskog prvenstva.

Najeksplicitniji skup protiv "nogometnog genocida" održan je na Olimpijskom stadionu u Berlinu, gdje su tijekom utakmice između Herthe i Bayerna istaknuti i transparenti poput: "15.000 mrtvih za 5.760 minuta nogometa - SRAMITE SE"!

Je li spomenuti broj poginulih radnika vjerodostojan (većinom su to bili državljani siromašnijih zemalja Azije)? Zapravo je i nebitno. Borci za ljudska prava smatraju besmislenim "šutiranje lopte iznad grobova preminulih nesretnika". A ako su procjene korektne, onda su i njihove tvrdnje točne "kako bi se svaki sudionik Mundiala trebao suočiti s činjenicom (i vlastitom savješću) da su za svaku minutu nogometnog natjecanja u Kataru glavom platila trojica radnika"!

Linker
19. travanj 2024 22:34