Nogometaši Crvene zvezde na Etihadu

 PAUL ELLIS/Afp
OČAJNE BROJKE

Srpski klubovi ruše negativne rekorde: Je li ovo najgori učinak jedne zemlje u povijesti?

U 13 utakmica koliko su odigrali ove sezone u Europi, srpski su klubovi upisali 12 poraza
Piše: SNObjavljeno: 22. rujan 2023. 08:30

Zanimljiv statistički prikaz na Twitteru je objavio Tomislav Globan. Zagrebački sveučilišni profesor već godinama na Twitteru (X-u) daje opsežne informacije kada se radi o hrvatskom, ali i europskom nogometu, naročito kada su u pitanju odnosi između klubova i reprezentacija u raznim natjecanjima.

Tako se eto, moglo vidjeti da je u prvih ovosezonskih 13 odigranih utakmica srpskih klubova u europskim kupovima upisano ukupno 12 poraza. Vjerojatno se ovdje radi i o najlošijem ulasku klubova jedne zemlje u europsku nogometnu sezonu.

Srbija je zbog dobrih rezultata proteklih godina za ovu sezonu imala spremna dva mjesta u Ligi prvaka. Prvak Crvena zvezda u skupinu je ušla izravno, a gdje je na startu doživjela poraz (1:3) od Manchester Cityja. Viceprvak je bila Bačka Topola koja je najprije ispala iz 3. pretkola Lige prvaka (1:4, 0:3) od portugalske Brage, a zatim je ušla u skupinu Europske lige gdje je sinoć doživjela poraz od West Hama (3:1).

U playoff-rundi Europske lige krenuo je Čukarički koji je odmah ispao od grčkog Olympiacosa (0:3, 1:3), a i u jučerašnjem ogledu 1. kola Konferencijske lige taj je klup poražen od mađarskog Ferencvarosa (1:3).

Srbija je imala još dva kluba u kvalifikacijama Konferencijske lige. Vojvodina je ispala na startu svog puta, u 2. pretkolu od ciparskog APOEL-a (1:2, 1:2), dok je Partizan zasad ostvario tu jednu jedinu pobjedu srpskih klubova u Europi ove sezone. U trećem pretkolu prošao je azerbajdžanski Sabah (2:0, 0:2, penali), ne bi li u playoff-rundi ispao od danskog Nordsjaellanda (0:1, 0:5).

Linker
06. svibanj 2024 09:39