MARCELO MANERA Afp
SINDROM LUDILA

Što se krije iza sulude poruke Messiju iz trgovine njegova punca? Priča je dobar predložak za Hollywood

Droga, bande, mafija, ali i politika. Najbolji nogometaš svijeta samo je predmet utjecaja
Piše: Andro PolićObjavljeno: 14. ožujak 2023. 08:33

Ako je podizanje "zlatne boginje" u crnoj haljinici bila preslika romantične komedije s izlizanim sretnim epilogom, i njim u ulozi glavnog protagonista, najsvježiji događaji u životu argentinskog čarobnjaka upravo uplivavaju u zaplet novopečenog trilera.

Dok je Lionel Messi u katarskim pustinjama u prosincu ušao u simbiozu s trofejem koji sanja cijeli život, i ipak "dočekao svog Godota", u rodnom gradu ipak čekaju - njega. Barem su tako poručili.

Ne radi se o kakvom novom, sladunjavom dočeku nacionalnog božanstva, nego o pisanoj poruci koja je ostavljena u trgovini koju drži obitelj njegove supruge, a napadači su "usput" iz vatrenog oružja ispalili i 14 hitaca.

image

Policija istražuje slučaj u trgovini Messijeva svekra

STR Afp

image

Metci na trgovini Messijevog svekra

STR Afp


Blagi oblik ludila

U noći sa srijede na četvrtak, 2. ožujka tik nešto prije tri sata, Rosarijem su ponovno odjekivali pucnjevi. Supermarket Unico u vlasništvu Joséa Roccuzza, Messijeva punca, bio je krajnja meta, a napadači su očito znali kako će doprijeti do nogometaša - ostavili su papir na kojemu je pisalo: "Messi, čekamo te. Javkin (gradonačelnik nap. a.) je također diler, neće ti pomoći". Nije trebalo proći dugo da rukom napisana "posveta" obiđe svijet. Ujedno, ta je hladna poruka stvorila bezbroj upitnika koji se pokušavaju razmrsiti danima nakon nesvakidašnjeg napada.

image

Pablo Javkin (lijevo)

STR Afp


Prije nego što se uhvatimo u koštac s pokušajem raspetljavanja klupka koje se nadvilo nad životom kapetana "gaučosa", nije naodmet spomenuti kako je njegov životni put započeo u tom gradu, međutim ondje se zadržao tek do 13. godine, kada je uslijedio poziv s Camp Noua, zatim i ono famozno potpisivanje prvog ugovora na ubrusu, a sve ostalo je povijest. Prije prelijetanja Atlantika karijeru je gradio u Newell‘s Old Boysima, klubu iz Rosarija, nerijetko govoreći kako mu je želja završiti karijeru na mjestu gdje je i sve počelo.

U tom "grmu" pronađen je prvi smjer objašnjenja poruke ubačene u izlog trgovine - "Messi, vri(je)me je". Ujedno, takvo bi pojašnjenje bilo i zapravo najblaži oblik onoga što su napadači htjeli poručiti vlasniku sedam Zlatnih lopti. Štoviše, ako su mu "lokalci" svileni poziv za povratkom htjeli uputiti na taj način, njihova surova ideja nedvojbeno će se pretvoriti u isprazni san jer takvo ponašanje graniči s blagim oblikom ludila.

Gradske "narkobande"

Drugo objašnjenje, koje bi njegove tjelohranitelje lišilo bezbrižnih noći u budućnosti, upućuje na trgovce drogom. Preciznije, gradske "narkobande". Rosario je smješten na zapadnoj obali rijeke Parane, a u luku sve češće uplivava i kokain uzgojen u okolnim državama. Čak su i polja izvan grada "bombardirana" vrećama kokaina koje se bacaju iz neregistriranih zrakoplova, a zatim i skrivaju u poljima kukuruza. Dok s velikom moći dolazi i velika odgovornost, s većom količinom droge na ulicama stiže i veća stopa nasilja, a u Rosariju ubojstva postaju sve češća i sve brutalnija. Poruka Messiju, ističu svjetski mediji, istaknula bi moć kartela, pokazujući kako "nitko nije izvan njihova dosega".

image

Paris Saint-Germain‘s Argentine forward Lionel Messi is seen during the French L1 football match between Stade Brestois 29 (Brest) and Paris Saint-Germain FC at Stade Francis-Le Ble in Brest, western France on March 11, 2023. (Photo by LOIC VENANCE/AFP)

LOIC VENANCE Afp

Treći smjer vodi nas prema susretu s "tetom" koja se voli u sve miješati. Ipak, ne radi se o "must have" dodatku za bilo koje jelo, nego o - politici. Dok je argentinska družina po povratku s Mundijala eskivirala susret s predsjednikom države ljevičarem Albertom Fernándezom, Messi se dva mjeseca kasnije srdačno susreo s Mauricijem Macrijem, desničarskim predsjednikom u mandatu od 2015. do 2019., koji je tako postao praktički prvi tamošnji političar koji se uspio fotografirati s argentinskom "desetkom".

Nogometaš u ovoj igri ispada puki alat velikog utjecaja kojim političari žele dodatno začiniti izbornu godinu u Argentini, gdje oporba želi srušiti peroniste iz vlade. Dok ćemo njega teško vidjeti u raljama politike, ipak će se morati suočiti s teškom stvarnošću povratka u Rosario.

Ponovnim preletom očiju preko zbunjujuće poruke, vraćamo se na drugo ime na papiru - Pablo Javkin. Gradonačelnik Rosarija pod metom je kritika zbog porasta stope nasilja, a upravo njemu pripisuju neorganiziranost "produžene ruke zakona".

image
MARCELO MANERA Afp

Paralela s Maradonom

Ponudom takvog objašnjenja može se povući i paralela s erom "malog zelenog" u pitoresknom gradu podno Vezuva. Camorra, poznata talijanska mafija, Diegu Maradoni nudila je zaštitu u Napulju u zamjenu za velike svote novca. U tom obliku "suradnje" dio javnosti pronalazi rješenje za poruku upućenu Messiju. S druge strane, neki ju nastoje opisati kao želju za izazivanjem kontradiktornog učinka. Prijetnja je upućena kako bi zvijezda izbjegavala povratak u Rosario, a samim time i odmaknula pozornost međunarodne javnosti od neslavnih događaja koji u posljednje vrijeme tresu tamošnje ulice.

Po dolasku u rodni grad Messi ne odsjeda u La Bajadi, radničkoj četvrti u kojoj je odrastao, nego prvenstveno u okolici Rosarija, na privatnom imanju. Basnoslovni ugovori omogućili su mu zidanje "tvrđave", kako nazivaju njegovu nanovo izgrađeno kuću u Argentini, u kojoj bi sigurnost njegove obitelji trebala biti zajamčena. Dok je svježu dodjelu Oscara propustio, poželi li napisati scenarij o događajima u svom životu u protekla četiri mjeseca, mogao bi konkurirati za iduće izdanje gaženja po holivudskom crvenom tepihu.

Linker
26. travanj 2024 06:04