Pep Guardiola

 OLI SCARFF/AFP/PROFIMEDIA Oli Scarff/afp/profimedia
ZANIMLJIVO MIŠLJENJE

Suluda teorija legende, svim silama opleo po Pepu: ‘On je kriv! Prije njega smo mogli do kraja svijeta i nazad‘

‘Kada je došao u Bundesligu, svi su vjerovali da moraju početi igrati njegov stil nogometa‘
Piše: SNObjavljeno: 07. srpanj 2023. 22:45

‘Nogomet je jednostavna igra. 22 igrača trče za loptom 90 minuta i na kraju uvijek pobijedi - Njemačka‘.

Antologijska izjava velikog Garyja Linekera odavno ne vrijedi, a bivši legendarni veznjak Bayerna i Njemačke, Bastian Schweinsteiger, tvrdi kako krivnju za pad i srozavanje njemačkog reprezentativnog nogometa snosi ni manje ni više nego - Pep Guardiola!

image

Bastian Schweinsteiger i Ana Ivanović

Action Press/shutterstock

Slavni Nijemac koji je u dresu Elfa upisao 121 nastup smatra kako je Njemačka svoje nogometne vrijednosti izgubila upravo zbog trofejnog španjolskog trenera.

"Kada je Pep Guardiola preuzeo Bayern, kada je došao u Bundesligu, svi su vjerovali da moraju početi igrati njegov stil nogometa, kratki pasevi i slično. Malo po malo, počeli smo gubiti vrijednosti našeg, njemačkog nogometa", kaže 38-godišnji Schweinsteiger, koji je karijeru završio 2019. godine u Chicago Fireu, a danas radi kao stručni sukomentator.

Prije toga, Schweinsteiger je dvije sezone proveo upravo pod Guardiolinom trenerskom palicom u Bayernu, za koji je igrao 13 godina (od 2002. do 2015.) i skupio čak 342 nastupa.

"Mislim da je većina drugih nogometnih država na Nijemce gledala kao na borce, naši igrači mogli su trčati do kraja svijeta i nazad. Međutim, ta snaga koju smo imali se izgubila u posljednjih sedam, osam godina. A onda smo to jednostavno zaboravili, i više se koncentrirali na dodavanja i ‘lijep nogomet‘. To je jedan od razloga našeg pada", tvrdi Schweinsteiger.

U to vrijeme izbornik Njemačke bio je Joachim Löw, koji je s Njemačkom pokorio svijet u Brazilu 2014. godine, upravo sa ‘Schweinijem‘ u glavnoj ulozi.

Dvije godine kasnije, Njemačka je stigla do polufinala na Europskom prvenstvu Francuskoj i nakon toga nestala s velike scene, nižući rezultate daleko ispod svog renomea. Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji ispala je u grupnoj fazi, na EURU 20202 izborila drugi krug, a u Kataru prošle godine ponovno zapela u skupini.

Pod nasljednikom Joachima Löwa, Hansijem Flickom, bilo je još gore. Nijemci su upisali tek tri pobjede u 11 utakmica prošle sezone, a njihovim reprezenativcima danas sve češće zvižde vlastiti navijači. Dogodilo se to, primjerice, i prošlog mjeseca nakon domaćeg 0:2 poraza od Kolumbije.

I dok je spomopouzdanje Nijemaca u vlastiti nogomet nikad slabije prije Europskog prvenstva kojem će biti domaćini sljedećeg ljeta, Guardiola je 2016. godine napastio Bayern i od tada niže uspjehe s najjačom momčadi Europe - Manchester Cityjem.

Vrhunac Pepove engleske avanture dogodio se upravo pred mjesec dana kad je City po prvi put u svojoj povijesti osvojio Ligu prvaka, a je li Lineker na kraju ipak bio u krivu, saznat ćemo vjerojatno sljedeće godine.

Linker
03. svibanj 2024 15:38