GORAN MEHKEK Cropix
POZNATA TEMA

Susjedi opet pokrenuli ideju o regionalnoj ligi: ‘Utakmice s Dinamom, Zvezdom i ostalima će biti spektakli‘

Iako UEFA još nije dala zeleno svijetlo, Mađari su uvjereni da će se to dogoditi
Piše: SNObjavljeno: 31. siječanj 2024. 12:37

Ponovno se rodila ideja o regionalnoj ligi u nogometu. Nije to nova ideja, ali sad ju je opet oživio predsjednik Ferencvaroša, mađarski istaknuti političar Gabor Kubatov. On je u intervjuu za Infostart pričao u važnosti sporta i svim blagodatima koje bi regionalna liga mogla donijeti ‘malim državama‘.

- O tome smo razmišljali godinama. Mi smo malo tržište, deset milijuna ljudi. Vodeće svjetske ekipe imaju budžet od milijardu eura, a mi u Ferencvarošu imamo 50 milijuna eura i to nas ograničava. Ne možemo dovesti sponzore samo do 10 milijuna ljudi, a na televiziji se to prati samo u našoj zemlji. Svaka zemlja na Balkanu ima isti problem. Bugarska i Rumunjska imaju isti problem, Česi i Slovaci imaju isti problem. Tržište je malo. Nama treba veće tržište, a rješenje bi bilo da na ovim prostorima postoje kratke lige i da vrhunske ekipe igraju play off i bore se za trofej, a nakon toga se natječu u nacionalnim ligama - rekao je Kubatov pa nastavio:

- Razmislite, ako igramo ovdje s Crvenom zvezdom, zagrebačkim Dinamom, Ludogorecom, Steauom, Slovanom iz Bratislave, te utakmice imaju drugačiju atmosferu. To će biti spektakli. Ušli smo na veće tržište, a s tim klubovima možete igrati velike i kvalitetne utakmice. Igrali bismo u ovoj ligi mjesec dana. Nije cilj upropastiti mađarsko prvenstvo jer je i to važno. Tada bi se mogla podići kvaliteta, a tržište igrača bi se značajno povećalo jer bi svi skauti bili ovdje i gledali ove utakmice visoke kvalitete. Mislim da bi broj utakmica bio u granicama normale. Računali smo na gust raspored koji bi mogao biti takav da se ne igra više utakmica nego do sada.

Cijelu priču bi trebala potvrditi i UEFA bez čijeg blagoslova regionalna liga nije moguća.

- Mađarski savez ima podršku i to je dobra vijest. Posebno ako imamo u vidu da je Sándor Csányi jedna od ključnih ličnosti u svjetskom nogometu i on je spreman uključiti se u ovo. Pitanje je hoće li ostali Savezi, koji bi trebali skratiti prvenstva, biti naš partner u ovome i shvaćaju li značaj ovoga. Preuzet ćemo inicijativu u narednim mjesecima i sjesti s ovim vodećim ekipama u radnu skupinu i razraditi koliko daleko možemo otići s ovim. Iznenađujuće je da su u UEFA-i obrisali prašinu s ovom idejom još prije više od 10 godina. O toj se ideji još priča i to jasno pokazuje da ima pravo postojati. To nije samo za nas, već i za zemlje Beneluxa, Škotsku, Irsku, postoje lige koje trebaju imati kvalitetne utakmice, a bilo bi dobro otići na veće tržište - poručio je Kubatov.

Linker
26. travanj 2024 22:01