Julio Casares

 DIAESPORTIVO/ACTIONPLUS/PROFIMEDIA
U POTRAZI ZA TRENEROM

Šuškalo se o Ancelottiju i Mourinhu, a evo tko bi sada mogao preuzeti Brazil. Odšteta iznosi 900 tisuća eura

Sao Paulo, međutim, ne želi pustiti svog trenera besplatno i zatražio je od CBF-a da plati naknadu
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 07. siječanj 2024. 15:05

Brazilski nogometni savez (CBF) otpustio je privremenog izbornika tamošnje reprezentacije Fernanda Diniza. Savez je u priopćenju naveo da je predsjednik Ednaldo Rodrigues obavijestio Diniza da želi “unaprijediti proces izbora stalnog izbornika”. Diniz je angažiran kao privremeni izbornik peterostrukih svjetskih prvaka u srpnju prošle godine na jednogodišnji ugovor, a Savez je bio uvjeren da će ovog ljeta za izbornika imenovati stratega Real Madrida Carla Ancelottija nakon isteka njegova ugovora sa španjolskim velikanom. Međutim, Ancelotti je nedavno potpisao novi ugovor s Kraljevima do 2026., a bez Talijana kao opcije, Rodrigues je sada odlučio angažirati stalnu zamjenu za Titea, koji je podnio ostavku nakon ispadanja Brazila od Hrvatske u četvrtfinalu na Svjetskom prvenstvu 2022.

"CBF zahvaljuje Fernandu Dinizu na njegovom radu, predanosti, ozbiljnosti i na izazovu obnove Brazila", stoji u priopćenju.

Tri uzastopna poraza Odluka je donesena dan nakon što se Rodrigues vratio na svoju funkciju nakon odluke Vrhovnog suda Brazila. Naime, predsjednik Saveza i njegovi ljudi uklonjeni su sa svojih pozicija 7. prosinca nakon presude suda u Rio de Janeiru o nepravilnostima u izbornom procesu 2022. godine. FIFA i Južnoamerička nogometna konfederacija (CONMEBOL) odbili su prihvatiti Rodriguesovo izbacivanje, upozoravajući CBF da bi mogao biti isključen iz međunarodnih natjecanja ako dođe do vanjskog uplitanja u njegove poslove. Što se tiče Diniza, on je nastavio biti trener Fluminensea, koji je doveo do naslova Copa Libertadores u studenome lani. Navijači su se nadali da će obnoviti uzbudljiv “samba nogomet” koji je proslavio peterostruke svjetske prvake, ali Diniz je ostvario samo dvije pobjede u svojih šest mjeseci kao izbornik Brazila, te upisao ponižavajuća tri uzastopna poraza u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026., uključujući kod kuće od najvećeg rivala Argentine u studenome.

image

Tite

MICHAEL ZEMANEK/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Diniz je imenovan na klupu Brazila na godinu dana kada je preuzeo dužnost od Ramona Menezesa, izbornika reprezentacije do 20 godina, koji je zamijenio dugogodišnjeg šefa Titea (2016-2022.) na privremenoj osnovi. Omiljen kod navijača zbog kreativne napadačke igre koju je forsirao kao trener Fluminensea, Diniz se nije uspio dokazati i na klupi nacionalne momčadi, a bilo je dosta kritika jer je istovremeno vodio i klub. Njegov je mandat u Selecau počeo dobro, razbijanjem Bolivije (5:1), nakon čega je uslijedila pobjeda od 1:0 nad Peruom. Ali remi bez golova kod kuće protiv Venezuele najavio je teža vremena.

Brazil se od tada borio s nizom ozljeda, uključujući i Neymara, koji je teško ozlijedio koljeno u porazu od Urugvaja u listopadu, zbog čega će pauzirati više mjeseci. Uslijedio je poraz od Kolumbije 2:1, a vrhunac je bio prvi poraz Brazila na domaćem terenu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, od Argentine Lionela Messija, na Maracani, gdje su navijači izviždali tadašnjeg izbornika. Prema brazilskim medijima, trener Sao Paula Dorival Junior trenutačni je favorit za preuzimanje izborničke funkcije, a Rodrigues je već razgovarao s predsjednikom Sao Paula Juliom Casaresom. Sao Paulo, međutim, ne želi pustiti svog trenera besplatno i zatražio je od CBF-a da plati naknadu za raskid Dorivalovog ugovora, koja će iznositi oko 900 tisuća eura.

Kao kandidata za izbornika Brazila spominjalo se i Josea Mourinha, ali Portugalac je nedavno izjavio:

- Nitko nije pozvao mene ili mog agenta iz Brazila.

Brazil se u ožujku treba sastati sa Španjolskom i Engleskom u prijateljskim utakmicama.

Linker
20. travanj 2024 21:30