Trenutak u kojem je sutkinja pokazala bijeli karton

 Screenshot: B24pt
PRVI PUT U POVIJESTI

Sutkinja na utakmici Benfice i Sportinga pokazala - bijeli karton. Evo što to znači i može li zaživjeti

Za razliku od žutog i crvenog kartona, bijeli karton ne označava sankcioniranje igrača
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 23. siječanj 2023. 12:03

Utakmica portugalskog Kupa između Benfice i Sportinga u ženskoj konkurenciji ući će u nogometnu povijest kao prva u kojoj je pokazan - bijeli karton.

Zaslužile su ga liječničke ekipe oba gradska rivala koje su utrčale u teren nakon što se jedna od nogometašica srušila na travnjak. Kada je utakmica napokon nastavljena, a nogometašica ustala, sutkinja je pokazala bijeli karton medicinskim službama Benfice i Sportinga kojima, a što je jasno vidljivo na snimku, nije bilo jasno čemu javna opomena.

Vjerojatno i nikome od 15.000 gledatelja na tribinama koji su ipak pljeskom pozdravili to što su svjedočili dijelu nogometne povijesti, a možda i početku još jedne velike nogometne promjene.

Bijeli karton, naime, za razliku od žutog ili crvenog, nije sankcija nego je predviđen kao nagrada za fair-play. Hoće li eksperiment FIFE u budućnosti zaživjeti na svim nogometnim terenima, hoće li uskoro postati "novo normalno", ali i što bi bijeli karton u konačnici mogao donijeti nogometu, teško je predvidjeti.

Reakcije na društvenim mrežama su, kao uostalom i za svaku novinu u nogometu, porazne, ali većina se slaže u tome kako ne vide smisao uvođenja bijelog kartona.

Linker
23. svibanj 2024 06:09