ALBERTO PIZZOLI Afp
SUMNJIVA PRIČA

‘Svi znamo razlog, ali nitko neće reći naglas.‘ Talijani se pitaju zašto Mancini nije pozvao užarenog napadača

Iako je ove sezone u sjajnoj formi, 27-godišnji Mattia Zaccagni nije uvršten na popis
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 26. ožujak 2023. 13:18

Aktualni prvaci Europe već neko vrijeme bore se s istim mukama. Smjena generacije nijednoj naciji nije pretjerano drag pojam, a Talijane u tom procesu pomalo zabrinjava napadački red. Mnogo je kandidata za nositelje sadašnjosti i budućnosti, ali nijedan se ne ističe toliko da biste stavili ruku u vatru i kazali to je ‘taj‘.

Domenico Berardi (Sassuolo) i Lorenzo Pellegrini (Roma) glavne su zvijezde aktualnog napadačkog odreda Roberta Mancinija, a u prvoj utakmici kvalifikacija za EP (protiv Engleske 1:2) u vrh napada postavio je strijelca Matea Reteguija, centarfora Boce Juniors na posudbi u Tigreu.

Mnogo opcija

Ovaj trojac daleko je od standardnog, Mancini još uvijek traže savršenu formulu, pritom koristeći Chiesu (Juventus), Zaniola (Roma), Scamaccu (West Ham), Raspadorija (Napoli), Gnonta (Leeds) i Pinamontija (Sassuolo) kao dodatne mogućnosti u ofenzivnoj liniji.

No, jedan užareni napadač, suprotno svim očekivanjima, nije zaradio mjesto na popisu iskusnog izbornika Italije. Mattia Zaccagni djelovao je kao i više nego logičan odabir. Za Lazio je ove sezone postigao devet pogodaka i tomu dodao šest asistencija u svim natjecanjima. Krilnom napadaču je 27 godina, stoga se Talijani ne bi trebali bojati neiskustva, a dobre brojke u drugoj momčadi Italije odličan su znak porasta.

image

Mattia Zaccagni (desno)

ALBERTO PIZZOLI Afp

Zašto ga onda Mancini nije pozvao u reprezentaciju? Izbornik kaže jedno, a dobro upućeni novinari, poput onih iz ugledne La Republice, pričaju nešto potpuno drugo, s premisom da "svi znaju razlog, ali nitko ga neće izreći naglas".

- Iza moje odluke ne postoje neki posebni motivi zbog kojih nisam pozvao Zaccagnija. Reprezentacija je otvorena za sve. Ako ovako nastavi, sigurno će se već jednom priključiti sastavu - objašnjavao je Mancini, ali čini se da mu talijanski mediji nisu previše povjerovali u izrečeno.

Sumnjive ozljede

Oni kažu da odnos Mancinija i Zaccagnija nije najsretniji zbog situacije iz prošle godine. Bilo je to uoči ‘Finalissime‘, završne utakmice između prvaka Europe i Južne Amerike, što je bila Argentina, koja je na kraju slavila 3:0 pobjedu. Dakle, Zaccagni i njegov klupski suigrač Manuel Lazzari požalili su se na ozljedu uoči ogleda. Talijanski liječnici, piše La Republica, na vrijeme su reagirali i osigurali ovom dvojcu da nastupi na utakmici.

No, Zaccagni i Lazzari inzistirali su da nisu spremni, iako su uspješno prošli i završni liječnički pregled. Potom su napustili reprezentaciju. Čini se da Mancini sumnja u njihove tvrdnje da nisu bili spremni za igru.

image

Lorenzo Pellegrini i Mattia Zaccagni

ALBERTO PIZZOLI Afp

"Nitko to ne želi reći, ali svi znamo da Zaccagni nije pozvan zbog razloga povezanih s disciplinom", napisao je novinar spomenutog lista Matteo Pinci.

Čini se da je taj nemar skupo stajao krilnog napadača, koji je netom prije reprezentativne stranke pogotkom za 1:0 porazio Romu i veliki rimski derbi odveo na stranu Lazija. Tako jedini njegov nastup za Azzurre ostaje ogled s kraja ožujka 2022, kada je odigrao 45 minuta u prijateljskom ogledu protiv Turske, a njegova momčad poražena je 2:3.

Linker
26. travanj 2024 08:03