Jakov Medić

 ANP/DDP USA/PROFIMEDIA
PRISJETIO SE TEŠKIH DANA

Težak životni put, danas igra za velikana, a u Hrvatskoj ga nitko nije želio: ‘Išao sam od dna prema vrhu‘

Jakov Medić ispričao je svoju zanimljivu nogometnu priču
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 09. lipanj 2024. 20:52

Ajaxov stoper Jakov Medić dao je intervju za stranicu fifpro.org u kojem je ispričao svoju iznimno zanimljivu nogometnu priču u kojoj je glavni naglasak bio na činjenici da je u ljeti 2017. bio na Kampu za igrače bez ugovora. Naravno da je priča igraču koji je od “prekriženog” talenta u svojoj domovini dospio do člana Ajaxa pomalo filmska, te da je mnogi žele čuti ili pročitati.

- U ljeto 2017. imao sam 18 godina i nisam imao klub. Igrao sam godinu dana u NK Istra 1961 i nisam mogao tamo nastaviti igrati. Bilo mi je teško naći drugi klub. Moj ujak Dario Šimić, tada predsjednik Hrvatske udruge Nogometni sindikat (HUNS) ispričao mi je kako ta udruga svake godine organizira Kamp za igrače bez ugovora. Bila je to prilika da pokažem svoj talent i da dokažem da mogu igrati profesionalni nogomet - ispričao je Jakov Medić pa nastavio.

Pozitivna atmosfera

- Kamp je trajao dva tjedna, a momčad je bila mješavina mladih i starijih igrača koji su igrali u Prvoj ligi ili inozemstvu. Momčad je imala dva trenera koji su vodili svaki trening, imali su i fizioterapeute i trenera vratara. Osjećao sam se kao da smo pravi profesionalni klub, a ne kao skupina igrača koji se okupljaju sa svih strana. Trenirali smo kao profesionalni igrači.

HUNS-ov kamp starta 14. lipnja

HUNS i ove godine organizira kamp za igrače bez ugovora. Kamp će se održati u Zagrebu, te će trajati od 14. do 26. lipnja. Treneri će biti Ivica Landeka i Pero Pejić. Faris Sarić će trenirati vratare, a kondicijski trener bit će Domagoj Penava. Dužnost team-menadžera obnašat će Sandro Šoronda. Igrači bez ugovora odigrat će i dvije utakmice - 19. lipnja protiv Radomlja, a 22. lipnja protiv Nafte.

Nisu samo treninzi tada pomogli Mediću.

- Sindikat se pobrinuo da svi igrači budu sretni i na okupu. Vladala je pozitivna atmosfera, svi su imali isti cilj, pronaći novi klub. Upoznao sam mnogo igrača, učio iz njihovog iskustva i čuo priče o njihovim karijerama. Kako sam imao samo 18 godina, bilo je dobro biti u blizini iskusnih i dobrih igrača. To je puno bolje nego da trenirate sami. Postoje vježbe koje ne možete raditi sami, a potrebni su vam drugi igrači da biste bili spremni za utakmicu. Kamp mi je psihički puno pomogao, stekao sam samopouzdanje i znao sam da mogu igrati profesionalni nogomet. Osjećao sam se kao igrač.

image
ANP/DDP USA/PROFIMEDIA

Tada se mogao pokazati i na utakmicama.

- Imali smo nekoliko prijateljskih utakmica, a također smo sudjelovali na FIFPRO turniru, gdje smo igrali protiv ekipa nogometnih sindikata iz Crne Gore, Srbije i Slovenije. Ukupno sam odigrao tri utakmice i zabio sam u polufinalu protiv Slovenije. Osvojili smo turnir koji se održavao na stadionu zagrebačkog Dinama Bilo je puno trenera iz raznih klubova, uključujući i neke Dinamove, što je bilo lijepo. Nakon moje prve utakmice na turniru, predsjednik trećeligaša Vinogradara nazvao je mog oca pet puta i rekao mu da moram doći u njegov klub. I otišao sam. Bio je to pravi korak. Kao mladom igraču važno je da igraš, a ne da sjediš na klupi. Za iskustvo i samopouzdanje treba igrati utakmice, a ja sam tu priliku dobio u Vinogradaru.

Poziv iz 1. FC Nürnberga

Pola godine kasnije već je bio u Njemačkoj.

- Želio me 1. FC Nürnberg. Vidjeli su moj video i pozvali me na probu. Tijekom prvog dana treninga uvjerio sam ih da valjam i potpisali su me. Bilo je to novo poglavlje u mom životu i bilo je izazovno. Bio sam još mlad (19), živio sam bez obitelji u novoj zemlji, s novim ljudima i novim jezikom. Ponosan sam na to kako sam se razvio. Išao sam od dna prema vrhu. Od toga da nemam klub, do treće lige u Hrvatskoj, pa do četvrte razine u Njemačkoj, druge Bundeslige, pa do Ajaxa, gdje sam potpisao prošlog ljeta. HUNS-ov Kamp bio je dobar za moju karijeru. To mi je dalo samopouzdanje da sam spreman otići u drugi klub. Mogu preporučiti igračima koji nemaju ugovor da odu trenirati s HUNS-om jer će im to pomoći da se pripreme za budućnost.

Linker
09. lipanj 2024 20:52