URBANANDSPORT Nurphoto Via Afp
VELIKANI U NAJAVI

Tinejdžeri čine čuda, a neki nisu ni punoljetni: Ovi mladići spremni su uzdrmati nogometni svijet

Neki od njih već su potpisali za velikane poput Chelseaja ili Reala, ali prvo moraju napuniti 18
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 18. rujan 2023. 12:21

Bukayo Saka (22) i Jude Bellingham (20) definitivno su jedni od najatraktivnijih mladih igrača današnjice. Prvi već ustaljeno predvodi preporođeni Arsenal, a drugi polako, ali sigurno postaje nezaustavljivo oružje madridskog Reala. Govorimo li o mladićima, nemoguće je izbjeći i 16-godišnjeg Laminea Yamala iz Barcelone, koji izrasta u ozbiljnog kandidata za Messijevo nasljedstvo.

Ovaj trojac neumorno plijeni poglede nogometne javnosti, ali iz pozadine izvire još mnogo potentnih mladića s kojima bi u bliskoj mogućnosti mogli dijeliti scenu. Britanski Daily Mail naširoko se raspisao o imenima koja su spremna uzdrmati nogometni svijet, a pored već navedenih, izdvojio je mnoge igrače čije bismo ime trebali zapamtiti.

Jedan od njih je Kendry Paez. Tek mu je 16, londonski Chelsea već ga je "zakapario", no stići će na Otok na ljeto 2025., kada postane punoljetan. U protekloj reprezentativnoj stanci Paez je debitirao za reprezentaciju Ekvadora u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i namjestio pogodak u 2:1 pobjedi svoje momčadi. Trenutno nastupa u ekvadorskoj drugoj ligi za Independiente del Valle, no ubrzo će prijeći prag Premier Lige. Onda ćemo vidjeti o kakvom se veznjaku radi.

image

Kendry Paez

RODRIGO BUENDIA Afp

Amara Diouf još je mlađi, njemu je 15 godina. Debitirao je u kvalifikacijama za Afrički kup nacija protiv Ruande (1:1) ulaskom s klupe u 71. minuti. Nastupa u prvom razredu senegalskog nogometa u Generation Footu, a posebnu je pažnju privukao u U-17 nacionalnom timu, za koji je zabio pet pogodaka u šest nastupa.

Velika nada je i Can Uzun, 17-godišnji ofenzivac s nastupima za Nürnberg, po mnogima je i jedan od najbrže rastućih talenata svijeta. Dosad je nastupio u devet utakmica za njemački klub i postigao šest zgoditaka.

Prašina se podiže i za Roonyjem Bardijem. Također mu je 17 i zvijezda je U-21 reprezentacije Švedske, za koju je nastupio u pet navrata i jednom se upisao u strijelce. Kritičari ga označuju kao iznimno talentiranog i kreativnog veznjaka, a trenutno nosi dres Kopenhagena.

Iz iste generacije dolazi i dobro nam poznati Warren Zaire-Emery. U Paris Saint-Germainu jako su zadovoljni njegovim razvojem, nedavno su španjolski mediji pisali da upravo zbog Zaire-Emeryja nisu željeli ući u utrku za Bellinghama, kojeg su "prepustili" Realu. Smatraju da pored Zaire-Emeryja nema potrebe za novim atraktivnim veznjakom. U njemu vide glavnu zvijezdu, što će još više dobiti na značaju skorašnjim odlaskom Kyliana Mbappéa.

image

Warren Zaire-Emery

FRANCK FIFE Afp

U Madridu su mnoge oči uprte u Ardu Gülera (18), koji zbog ozljede još uvijek nije dobio pravu priliku kod Carla Ancelottija, no trebao bi smjenu generacija u veznom redu učiniti bezbolnijom. Za godinu dana stići će i Endrick (17), napadač Palmeirasa kojeg Kraljevi željno iščekuju kao zamjenu za Karima Benzemu.

U Njemačkoj će vam mnogi pokazati u smjeru Assana Ouedraogoa iz Schalkea, Juliena Duranvillea iz Borussije Dortmund i Paula Wannera iz Bayern Münchena. Svima im je tek 17.

Završno, posebno je zanimljiv Antonio Nusa, kojemu je 18. Krilni napadač sjajno je startao u sezonu, u Club Bruggeu broji dva pogotka i dvije asistencije u pet ligaških utakmica, a dvaput se upisao u asistente i u reprezentativnom dresu Norveške protiv Gruzije (2:1). Norvežani se nadaju da je Nusa novi dragulj nakon fantastičnih Erlinga Haalanda i Martina Odegaarda.

Linker
03. svibanj 2024 15:38