Luka Modrić i Kylian Mbappe

 Kyodo/newscom/newscom/profimedia
ZVIJEZDE GLAVNI FAVORITI

Tko će naslijediti Luku Modrića? Zlatna lopta bi iz Katara direktnim letom mogla otići u Pariz...

Koji su igrači u prvom planu za nagradu za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva u Kataru
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. studeni 2022. 09:52

Kome ide Zlatna lopta u Kataru, tko je nasljednik Luke Modrića? Kakva teška pitanja i nezahvalni odgovori. Ali, oko jednog bi se ipak mnogi složili, Zlatna lopta mogla bi direktnim letom otići u Pariz. Tri zvijezde Paris Saint-Germaina - Messi, Neymar i Mbappe - glavni su pretendenti na ulogu nasljednika desetke Vatrenih. Uostalom, iza sebe imaju moćne reprezentacije, sve redom osvajače svjetskih prvenstava. Tko je prvi među jednakima? Jasno, onaj tko je već osvajao Zlatnu loptu, jedan je Messi.

Prije osam godina Argentina je zapela u finalu, Elf je odnio svjetsku krunu, a Messiju je ostala utješna nagrada. Premda će komentatori kasnije ustvrditi kako je Srebrna lopta Thomasa Müllera istinska utješna nagrada za svjetskog prvaka, ipak je Messi ostao u drugom planu. Ovog puta želi sve. I momčadsku i pojedinačnu krunu. Zadnja je šansa da Messi skine teret Maradone. Ima sve, ali nema najveći naslov. Maradona je u Meksiku 1986. s Argentinom uzeo krunu postavši uz pomoć Božje ruke i najbolji igrač svjetskog nogometnog prvenstva. Otkad je Messi zakoračio prema svjetskom vrhu, Maradona mu stoji kao sjena. Pritišće ga na svakom koraku, ali i Messiju idu godine. Navršio je 35, teško će biti nova prigoda da se oslobodi Diegove sjene i pitanja “je li Messi na razini Maradone”.

Sezonu je odlično počeo u Parizu koji dominira Ligom i usporedo prolazi europske prepreke. Messi lakoćom stvara šanse, kreira napade Parižana, ali ih ujedno i uspješno završava. Sličnu, ako ne i potpuno istu ulogu, ima u Scalonijevoj Argentini, stoga nema adaptacije. Samo igraj i udaraj! Analitičari će još dodati “odavno Argentina nije bila kompaktna kao aktualna reprezentacija”. Dva Lionela, Scaloni i Messi, imaju identični cilj. Nitko do sada nije dvaput bio najbolji igrač SP-a, ali da bi to Messi napravio morat će zabiti pogodak u knock-out fazi SP-a. Zapanjujuće zvuči da je u dosadašnjih osam nastupa ostao bez pogotka. Za obje titule morat će zabijati kada Gauči prođu skupinu. U protivnom stiže Neymar.

Prije osam godina bio je predodređen za uspjeh, ali s 22 nije bio spreman. Ni mentalno ni tjelesno. Kako iznad Messija lebdi sjena velikog Diega, tako i Neymar ima svoj teret - Pelea. Dva najveća igrača 20. stoljeća kriterij su uspješnosti nasljednika. Neymar je Brazilcima ikona, no je li veći od Pelea? Na domaćem SP u Brazilu se ozlijedio, četiri godine kasnije u Rusiji ostao je tek na simbolu teatralnosti. Upamćen po padovima više nego igri. Neymar je nesporna klasa, igrač kojeg obožavaju mase. Drzak poput Ibrahimovića, dribler poput Mesija. Talent svjetske klase i što je najvažnije od svega, učinkovit. Neymar je MVP francuske lige s 11 zgoditaka i devet asistencija. Istina, nije to ni tako teško s Messijem i Mbappeom u momčadi, ali Brazilac je raspoložen ove sezone.

Uz to ima još jedan mali detalj, tri pogotka ga dijele od prestizanja Pelea na vječnoj listi strijelaca reprezentacije Brazila. Makar u jednom segmentu da bude bolji od onoga s kojim ga stalno uspoređuju. Ali, osvoji li Zlatnu loptu, eto Neymara i u toj kategoriji ispred Pelea. Doduše, u njegovo vrijeme Zlatna lopta se nije ni dijelila, jer Pele je bio najbolji igrač SP-a u Meksiku 1970. međutim bio je to naslov “najbolji igrač”. Da ne duljimo, Neymar je sigurno prvi izazivač Messiju. S 30 godina je sazrio, igra već treće SP, a Brazil je u kvalifikacijama za Katar oborio rekord u osvojenim bodovima. Nema sumnje, s pravim Neymarom veliki su kandidat za svjetsku krunu.

Treći, ali ne i zadnji kandidat jest Kylian Mbappe. Najmlađi s 24 godine, ali i s trofejom o kojem Messi i Neymar sanjaju. Mbappe u Katar stiže kao svjetski prvak. Francuska je branitelj naslova, a samo je Brazilu do sada uspjelo osvojiti “back to back” titule. Davne 1958. u Švedskoj i četiri godine kasnije u Čileu. Mbappe je bez sumnje najveći adut Tricolora. Prvi je strijelac francuske Ligue 1, ali ima i jedan golemi motiv u Kataru. Nezadovoljan je u PSG-u, želi igrati lijevo krilo, a ne devetku. Stoga se želi pozicionirati u izlogu.

- S Francuskom imam mnogo više slobode nego u PSG-u - poručio je Mbappe prije mjesec i pol igrajući za Tricolore u Ligi nacija.

Tri igrača PSG-a u prvom su planu, no ima li nekoga tko bi uzeo ulogu dark horsea? Favorit iz sjene mogao bi biti Kevin de Bruyne, motor i pokretač igre Belgije. Plavokosi Kevin najbolji je asistent na svijetu, igrač koji loptama hrani Haalanda. Ali, Belgija nije City. Belgija je ipak prošla zenit, reprezentacija je u laganom padu. To je svakako otežavajuća okolnost, minus za De Bruynea čija je “zlatna generacija” ipak na zalasku. De Bruyne je pak u velikoj formi, sa Cityjem bilježi tri pogotka i devet asistencija na početku sezone. Jednu asistenciju više nego cijele prošle sezone. Međutim, ključ priče je rezultat reprezentacije. Mora otići najmanje do polufinala, ako ne i do finala, a pitanje je koliko je Belgija sposobna daleko dogurati.

fwwefwefwe

Ista je priča i za Engleze koji nisu bili uvjerljivi na domaćem EP iako su stigli do finala, a još manje kroz kvalifikacije za SP. Harry Kane je njihov kandidat za Golden Ball. Njemački je vjerojatno Thomas Müller, spomenuti vlasnik srebrne lopte iz Brazila prije osam godina. Nismo spomenuli Cristiana Ronalda, ali s pravom. Ni u Manchesteru nema sezonu za pamćenje, a reprezentacija Portugala do Katara je došla preko dodatnih kvalifikacija. Zato bi ulazak Ronalda u konkurenciju za Zlatnu loptu bio veliko iznenađenje u Kataru.

U proteklih 40 godina koliko se dijeli Zlatna lopta samo je Diego Forlan iskočio iz drugog plana i “ukrao show” velikanima. Urugvajac je do Zlatne lopte 2010. došao iz četvrtoplasirane reprezentacije SP-a. Čak ni Salvatore Schillaci prije 32 godine nije bio veliko iznenađenje jer je predstavljao domaćina Italije koja se morala zadovoljiti trećim mjestom na svom “domaćem” SP-u. Poraženi finalisti u ulozi osvajača bili su sve redom velikani, brazilski Ronaldo, Kahn, Zidane, Messi i Modrić. Zanimljivo je da je posljednji osvajač SP-a koji je osvojio i Zlatnu loptu bio brazilski napadač Romario još 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Rijetki su se radovali na momčadskoj i pojedinačnoj razini, a to silno žele Messi i Neymar. Obojica u Katar stižu po dvostruku krunu!

Službene Zlatne lopte SP-a

1982. Španjolska: Paolo Rossi (Italija, prvak)

1986. Meksiko: Diego Maradona (Argentina, prvak)

1990. Italija: Salvatore Schillaci (Italija, 3. mjesto)

1994. SAD: Romario

(Brazil, prvak)

1998. Francuska: Ronaldo

(Brazil, 2. mjesto)

2002. Japan/J. Koreja: Oliver Kahn (Njemačka, 2. mjesto)

2006. Njemačka: Zinedine Zidane (Francuska, 2. mjesto)

2010. Južna Afrika: Diego Forlan (Urugvaj, 4. mjesto)

2014. Brazil: Lionel Messi

(Argentina, 2. mjesto)

2018. Rusija: Luka Modrić

(Hrvatska, 2. mjesto)

Koeficijenti bookmakera na Zlatnu loptu u Kataru

10,00 - Messi

11,00 - Mbappe

12,00 - Neymar

13,00 - Benzema

15,00 - De Bruyne

16,00 - Kane

17,00 - Vinicius Junior

21,00 - C. Ronaldo

Linker
24. travanj 2024 11:07