John van ‘t Schip trebao bi preuzeti Ajax

 

 JEROEN MEUWSEN Dppi Via Afp
TEŠKA VREMENA

Tko će voditi klub dvojice Vatrenih? Trese ih nezapamćena kriza, ‘vojniku‘ je već poslan poziv upomoć

Već su ih odbila dva trenerska imena, kao da se nitko ne želi primiti ‘vrućeg krumpira‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 25. listopad 2023. 09:55

Ajax je jedan od sinonima za nizozemski nogomet. Najuspješniji klub te države u svojoj je bogatoj povijesti osvojio 36 naslova prvaka i 20 kupova, a u četiri navrata bio je i europski prvak. Ti slavni dani trenutačno su ostali u sjeni velike krize koja se nadvila nad klub iz Amsterdama, koji je bez pobjede u posljednjih osam utakmica. Najgori je to niz u klupskoj povijesti, iako je na dovođenje igrača ovog ljeta potrošeno više od 100 milijuna eura...

Kriza je velika i trese Kopljanike na svim razinama. Nakon odlaska sportskog direktora Svena Mislintata, na red je došla i smjena trenera. Maurice Steijn nije preživio niz od četiri prvenstvena poraza koji je momčad smjestio u zonu ispadanja, na pretposljednje mjesto na ljestvici nizozemske Eredivisie.

Ovaj je 49-godišnji trener u lipnju potpisao trogodišnji ugovor. Stigao je iz Sparte Rotterdam, no ostvario je tek jednu pobjedu, onu protiv novog prvoligaša Heraclesa na početku prvenstva. Od 21 mogućeg Steijn je osvojio samo pet bodova, a presudio mu je poraz u Utrechtu (4:3).

- Zaključili smo da je tako najbolje za Ajax, iako mi je žao zbog toga. Svi koji me poznaju znaju da sam učinio sve da vratim Ajax tamo gdje pripada, ali u tome nisam uspio – poručio je Steijn u izjavi za službenu stranicu kluba.

Ozračje oko Ajaxa je izuzetno loše. Navijači ne skrivaju svoje nezadovoljstvo, prekidaju utakmice i prijete klupskoj vrhušci, ali i igračima. U tom kaosu našla su se i trojica hrvatskih nogometaša koji su ovog ljeta stigli u Amsterdam. Uz reprezentativce Josipa Šutala i Bornu Sosu, član prve momčadi je još jedan obrambeni igrač, Jakov Medić.

image
ORANGE PICS BV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Orange Pics Bv/Alamy/Alamy/Profimedia

Kopljanici su bez trenera ostali u tjednu u kojem ih očekuju dvije izuzetno teške utakmice. Prvo u četvrtak gostuju kod engleskog Brightona u Europskoj ligi, potom će u nedjelju na megdan PSV-u, vodećoj momčadi nizozemskog prvenstva.

Tko bi mogao naslijediti Steijna na vrućoj Ajaxovoj klupi? Oko toga postoje različite spekulacije, pa je tako poznati nizozemski sportski novinar Milos Gouka izjavio kako je ozbiljan kandidat Albert Stuivenberg, trenutačno pomoćni trener u Arsenalu. On bi navodno u Ajax mogao donijeti atraktivan, napadački nogomet, a uz Mikela Artetu stekao je korisno iskustvo u Premier ligi. Stuivenberg je ranije samostalno vodio belgijski Genk i U21 reprezentaciju Nizozemske.

- Potreban vam je trener koji zna stvoriti obrasce za napadački nogomet. No ne znam bi li Stuivenberg prihvatio poziv – kazao je Gouka.

Ajaxov stručni savjetnik Louis van Gaal sa Stuivenbergom je već radio u Manchester Unitedu, no nešto će se u toj priči pitati i Artetu koji će se teško odreći svog najbližeg suradnika.

Neki nizozemski izvori navode kako je Van Gaal klupskoj vrhušci kao idealno rješenje predložio Mitchella van der Gaaga, prvog pomoćnika Erika ten Haga u Manchester Unitedu. Ovaj je 52-godišnjak ranije vodio Ajaxovu mladu momčad Ajaxa od 2019. do 2021. te je potom postao Ten Hagov pomoćnik u prvoj ekipi.

Međutim, čini se da ni ta opcija neće proći. Engleski dnevnik Mirror tvrdi kako je Van der Gaag poručio kako je sretan na Old Traffordu i nema namjeru mijenjati poslodavca.

Stoga se potraga za petim trenerom u posljednjih 17 mjeseci nastavila, dok je brigu o prvoj momčadi privremeno preuzeo dosadašnji Steijnov pomoćnik Hedwiges Maduro.

Čini se da je rješenje u međuvremenu pronađeno, barem ono privremenoga karaktera. Voetbal International i De Telegraaf su izvijestili kako bi do kraja sezone Kopljanike trebao voditi John van‘ t Schip. Bivši nizozemski reprezentativac upisao je više od 270 nastupa za Ajax u igračkoj karijeri, te je u klubu već obavljao poslove pomoćnog i privremenog trenera. Posljednji angažman imao je kao izbornik reprezentacije Grčke, no od 2021. je bez posla...

Tko je ‘vojnik kluba‘?

Johannes Nicolaas van‘ t Schip ima 59 godina, a u igračkoj karijeri nosio je dresove samo dva kluba. U Ajaxu je bio od 1982. do 1992. godine, kad je prešao u Genou u kojoj je 1996. okončao profesionalno igranje nogometa. Za reprezentaciju Nizozemske je kao napadač odigrao 41 utakmicu i postigao dva pogotka.

Trenerskim poslom počeo se baviti 1997. u Ajaxu gdje je vodio U17 i U19 momčadi, bio je i pomoćni trener u prvoj ekipi i reprezentaciji Nizozemske, a samostalno je vodio Twente, Ajax kao privremeni trener, Melbourne Heart, Chivas, Zwolle i reprezentaciju Grčke.

Linker
07. svibanj 2024 19:42