Mario Jurić

 HUNS
SLUČAJ DIARRA

‘To je udar na klubove, posljedice će biti velike. Ako ne bude sluha, moguć je štrajk igrača‘

Mario Jurić, predsjednik HUNS-a, sindikata hrvatskih nogometaša, o presudi Suda pravde Europske unije
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. listopad 2024. 18:33

Kako će se presuda Suda pravde Europske unije odraziti na FIFA-in sustav transfera, što će točno Međunarodna nogometna federacija morati mijenjati? Puno je pretpostavki, a konačan odgovor još je daleko. Spomenuti je sud presudio da su određena pravila FIFA-e koja reguliraju transfere igrača između klubova u suprotnosti sa zakonima EU-a. To se dogodilo u predmetu “Lassana Diarra i FIFPro protiv FIFA-e, te Belgijskog nogometnog saveza”.

Prema sadašnjim propisima FIFA-e, ako igrač jednostrano i “bez opravdanog razloga” raskine ugovor, mora platiti odštetu koja uključuje cjelokupnu naknadu i beneficije do isteka ugovora, a i klub koji kupuje takvog igrača mogao je biti pogođen kompenzacijom.

- Pravila o kojima je riječ takva su da ometaju slobodno kretanje profesionalnih nogometaša koji žele razviti svoju aktivnost odlaskom u novi klub - objavio je najviši sud u EU sa sjedištem u Luksemburgu, dodajući da FIFA ima na to pravo samo ako može dokazati da je to prijeko potrebno za zaštitu tržišta, što po sudu nije slučaj.

Prerano za reći

Mario Jurić, predsjednik HUNS-a, sindikata hrvatskih nogometaša, na tu temu nam je kazao:

- Sa slučajem Lassane Diarre upoznat sam odavno. On je tražio raskid ugovora zato što su mu drastično smanjili plaću, a njegov klub, moskovski Lokomotiv, smatrao je da za raskid nema opravdani razlog. Htio je prijeći u Charleroi, ali taj klub se bojao registrirati ga jer nije dobio dokumente od Ruskog saveza. Tako je Diarri završena karijera. No, Lokomotiv ga je tužio, te od FIFA-e, što je potvrdio CAS, dobio odštetu 10 milijuna eura, koju bi mu Diarra morao platiti, dok je igrač tvrdio kako Lokomotiv njemu treba nadoknaditi štetu od 6 milijuna eura zato što nije mogao igrati.

image

Lassana Diarra

BERTRAND GUAY Afp

- Na Sudu pravde EU postavljena su dva pitanja - jesu li pravila FIFA-e u skladu sa zakonom i regulativom EU o slobodi kretnja radnika, odgovor je bio da nisu i da se moraju mijenjati, kao i drugo - mogu li igrač i njegov novi klub biti odgovorni za štetu koja je nastala, odgovor je - ne. Posljedice ovog slučaja će se znati u dogledno vrijeme. Jedno sigurno više neće biti isto, FIFA će morati sjesti sa socijalnim partnerima, prije svega mislim na FIFPro. Ne mogu se više odluke donositi jednostrano, kao što su primjerice o kalendaru natjecanja, pa se onda dogodi da igrač poput Ivice Ivušića ima samo šest dana godišnjeg odmora. To je nepojmljivo.

Jurić je također naglasio:

- To je jako značajan slučaj, sigurno će imati velike posljedice, a kakve točno prerano je za reći. Diarri je Lokomotiv smanjio plaću, te je on odlučio otići iz čega je nastavio cijeli problem.

Ako po ovoj odluci ima pravo napustiti klub s kojim ima ugovor, kako se to može u budućnosti reflektirati na kompletan transferni sustav? Postoji li opasnost da se sruši? Hrvatski klubovi žive od toga, propali bi bez odšteta koje dobivaju za igrače. Može li sutra neki igrač jednostavno reći našem klubu - ja idem i ništa za mene nećete dobiti? Iako ima ugovor.

- Ne, ne, ne... To se ne može dogoditi. Imate i druge slučajeve, kao što je slučaj Webster po kojem se otkupljuje vrijednost ugovora ako je nesrazmjer odštete i onoga što igrač prima. Primjerice, ako ima plaću tisuću eura, a klub traži 20 milijuna eura. Tada se igrač može pozvati na Webster i otkupiti svoj ugovor. Jedino što je sigurno iz ovoga je da se više neće moći dogoditi da igrač bude spriječen registrirati se za drugi klub kao što Diarra nije smio u Charleroi. Isto tako, novi klub ne bi smio biti kriv ako se vodi spor između igrača i njegovog prethodnog kluba. Ako dođe do presude da je ugovor raskinuo iz neopravdanih razloga i mora podmiriti odštetu bivšem klubu, to će biti do igrača, a novi klub neće imati ništa s time.

Kolektivni ugovor

FIFA je na potezu, no Jurić još jednom ističe:

- Zato postoji sindikat, da sjednemo i dogovorimo se o kolektivnom ugovoru, dakle što možemo, a što ne možemo. Ovako imate FIFA-u koja jednostrano donosi odluke i nitko joj ne može ništa. Razumijem da je to udar na klubove, ali ne želimo srušiti transferni sustav. Radnik koji ode iz jedne tvrtke u drugu ne treba platiti odštetu, međutim, u nogometu je ipak drugačije. Nije u redu, s obzirom na to koji se iznosi isplaćuju igračima i što im klubovi omogućuju, da odu bez odštete. Slažemo se s time. Ne treba se srušiti transferni sustav, no mora se jasno definirati što očekujemo od nogometa.

Jurić je dao hrvatski primjer.

- Kad smo osnovali sindikat komentiralo se da će klubovi propasti, da nitko neće moći plaćati, a što se dogodilo? Postalo je samo bolje. Klubovi se drže pravila, funkcioniraju oni koji su zdravi. Nama je u tom času bilo nepojmljivo da postoje klubovi koji redovno izvršavaju obveze. Kad smo se osnovali rugali su nam se. Jingle na jednom radiju je bio - eto, samo još nedostaje sindikat manekenki i onda smo kompletna nacija. Međutim, postignuto je to da se ugovori poštuju, iako mora biti još bolje.

Predsjednik HUNS-a za kraj:

- Čitao sam brojne reakcije, tumačenja su različita što će iz toga izaći, no svi se slažu jedino kako je vrijeme da socijalni partneri sjednu za stol i dogovore što je normalno, a što nije. Nitko ne voli da mu poslodavac smanjuje plaću ili povećava radno vrijeme.

AMATERI EU će imati što reći i kod nas

Mario Jurić očekuje da će FIFA u budućnosti propise donositi u suradnji sa sindikatom igrača, a jednako zagovara u Hrvatskoj kad su u pitanju HNS i HUNS. Kazao je dvije stvari:

- Po pitanju zakona o kretanju radnika EU imat će se što reći i kod nas. Možete li zamislite da igrač amater u Hrvatskoj nema pravo u zimskom prijelaznom roku promijeniti klub? Pod izgovorom zaštite integriteta natjecanja. Dečko koji ne može iz Ludbrega otići u Kašinu. Kad bi to pravilo bilo u redu implementirali bi ga i Englezi, Francuzi, Španjolci... Ako naš igrač iz niže lige želi u Austriju, to može jer vrijede FIFA-ina pravila. Isto tako, FIFA je propisala da pet posto od međunarodnih transfera igrača pripada Savezu u sklopu programa solidarnosti. HNS želi to povećati za još jedan posto kako bi to proslijedio županijskim savezima. To nije u redu. (da)

Moguć je štrajk nogometaša, to je sljedeći korak

U novom kalendaru natjecanja nalazi se i Klupsko SP 2025., koje se igra nakon lipanjskih nastupa reprezentacija, tako i Final Foura Lige nacija. Nevjerojatno je što je FIFA napravila, neki klubovi neće ni završiti sezonu, a drugi će već početi novu. To je samo grabež za novcem koja je već doveden do apsurda. Mario Jurić, predsjednik HUNS-a koji je dio FIFProa, međunarodnog saveza sindikata igrača, uvjeren je da to tako dalje neće moći.

- Luis Figo rekao je da igrači moraju znati kako će imati manje novca ako se smanji kalendar natjecanja. No, ako igrač ima samo šest dana godišnjeg odmora nakon odigranih 80 utakmica u sezoni, tko to može izdržati? FIFA i FIFPro moraju utanačiti što je normalno, jer ovo nije. I robotu odu dijelovi kad se preoptereti. Figo kao da nikad nije bio igrač. Kao, dat ću ti deset posto više plaće, pa ćeš imati deset posto više utakmica. Ne ide to.

Je li moguć generalni štrajk igrača da se zaustave sva nogometna natjecanja u svijetu?

- Moguć je. To je sljedeći korak. Ako ne bude sluha za igrače, ako ne ostane nikakva opcija pregovora, onda će opcija biti - štrajk. Može se to dogoditi. To je sljedeći korak ne bude li FIFA promijenila stvari. (da)

Linker
07. listopad 2024 20:19