WERNER OTTO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Werner Otto/imago Sportfotodienst/profimedia
POVIJESNI RASPLET

Traktoraši nakon 22 godine izborili povratak u elitu, momčad bivše Dinamove nade ispala u treći rang

Svoje mjesto u trećem rangu su već od prije ‘osigurali‘ Huddersfield i Rotherham
Piše: Vito TomasObjavljeno: 04. svibanj 2024. 16:07

Dok se u brojnim europskim ligama ovog vikenda odigravaju jedna od posljednjih kola, ove je subote razriješen poredak ‘najbolje druge lige‘ na svijetu. Riječ je naravno o Championshipu, drugom rangu engleskog nogometa, a nakon 12 posljednjih susreta odigranih u isto vrijeme, poznato je tko će iduće sezone igrati u Premier ligi, tko će u doigravanje za isto, ali i tri momčadi koje će od kolovoza igrati trećeligaški nogomet.

Igrači Leicester Cityja u posljednje su kolo ušli bez pritiska, oni su povratak u Premier ligu izborili još prošlog tjedna nakon poraza konkurenta Leedsa. Iako su u posljednjem kolu poraženi kod kuće s 0:2 od Blackburna, Lisice će se nakon samo jedne sezone provedene u Championshipu vratiti u najviši rang, gdje su u sezoni 2015./16 osvojili povijesnu titulu.

Veliki povratak među elitu ostvarili su i nogometaši Ipswich Towna. ‘Traktoraši‘ su se uoči zadnjeg kola nalazili u mat poziciji, a s 2:0 domaćom pobjedom protiv Huddersfielda potvrdili su plasman s druge pozicije te će nakon 22 godine ponovno igrati prvoligaški nogomet. Iza sebe su ostavili Leeds, Southampton, WBA i Norwich, četiri momčadi koje će u međusobnom razigravanju tražiti posljednju ulaznicu za Premier ligu.

U doigravanju koje se igra na dvije utakmice, WBA će prvo dočekati Southampton, dok Leeds ide u goste Norwichu. Uzvrati se igraju tjedan dana kasnije, bez pravila gola u gostima, dok je veliki finale na rasporedu 26. svibnja na Wembleyju.

Jednako neizvjesna i napeta bila je situacija na dnu Championshipa. Birmingham Cityju je uoči posljednjeg kola trebala pobjeda protiv Norwicha i posrtaj jednog od konkurenata Plymoutha, Sheffield Wednesdayja i Blackburna. Pobjedu su ostvarili, međutim sve tri spomenutu momčadi također su slavile i poslale momčad bivšeg Dinamovca Ivana Šunjića u League One. Svoje mjesto u trećem rangu uz Birmingham su već od prije ‘osigurali‘ Huddersfield i Rotherham.

Linker
04. svibanj 2024 16:15