Hannah Wilkinson

 MARTY MELVILLE Afp
HANNA KAO ALL BLACKS

Trans nakon povijesne pobjede nije spriječila ni tragedija, junakinja je homoseksualka, pjevačica i surferica

Čak je i premijer Hipkins sišao u svlačionicu čestitati ushićenoj trenerici
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. srpanj 2023. 21:52

Dan prije početka SP nogometašica, Auckland u kojem se igralo otvaranje između Novog Zelanda i Norveške bio je u šoku. Na jednom gradilištu dogodila se tragedija u kojoj su dva lica ubijena iz vatrenog oružja, a šestorica ranjena. Umjesto priprema za SP nogometašica, novozelandski premijer Chris Hipkins smirivao je strasti, dramu, tragediju i dan kasnije Novi Zeland i Norveška istrčali su na otvaranju, a utakmica se pretvorila u jednu od najvećih sportskih fešti na Novom Zelandu uopće.

Zemlja kojoj je zaštitni znak ragbi, crni dresovi koje su preuzele na ovom SP i nogometašice, dosad inače isključivo u bijeloj opremi, dobio je razlog za veliko slavlje. Pobijedili su velikog favorita Norvešku 1:0, njihova junakinja zove se Hanna Wilkinson i to je prva pobjeda Novog Zelanda ikad na SP u nogometu. Nogometašicama je ovo peto sudjelovanje, dosad su imale tri egala, nogometaši su na SP bili dva puta, i makar su u Južnoj Africi imali tri egala do pobjede nisu uspjeli stići do pobjede. I onda je Hanna Wilkinson ‘raspametila‘ Kiwije kao ragbijaši u najbolja vremena.

Čak je i premijer Hipkins sišao u svlačionicu čestitati ushićenoj trenerici Čehinji Jitki Klimkovoj koja je s ponosom zaključila:

- Mi smo inspiracija za mnoge, jako sam ponosna na ovo što smo napravili.

Hannah Wilkinson je pak ušla u povijesti. Igračica koja je 2011. na SP na kojem je prvom nastupala donijela prvi bod Novom Zelandu na velikoj sceni protiv Meksika, sada je zabila gol za pobjedu. Ona je najbolji strijelac ovog sastava Novog Zelanda, 31-godišnjakinja koja igra u Melbourneu, deklarirana homoseksualka, pjevačica koja snima pjesme i odlično surfa.

- Očekivale smo to od sebe, sada očekujemo i više u utakmicama koje dolaze. To je sve – zaključila je Wilkinson nakon pobjede.

Sada u Wellingtonu čekaju Filipine, pa u Dunedinu za kraj skupine Švicarke. Rasprodano je, a njihova rekorderka, kapetanica, vezna igračica Ria Percival igračica Tottenhama sa 163 nastupa za selekciju najavljuje novu feštu.

- Ovo je tek početak, želimo prvi puta proći skupinu i pokušati što dalje. Dobile smo strašan zamah.

Linker
20. svibanj 2024 11:18