Europa Press/abaca/abaca Press/profimedia
MILJENICA NACIJE

Trebao je to biti šlag na tortu čudesne karijere, a pretvorilo se u skandal koji ne silazi s naslovnica

‘Ona je drugačija. Kao igračica je nepredvidiva, vidi stvari koje drugi ne vide‘
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 02. rujan 2023. 21:31

Trebala je to biti povijesna idila za španjolsku žensku nogometnu reprezentaciju koja se na netom odigranom Svjetskom prvenstvu okitila zlatom, svladavši Englesku u finalu (1-0). Prvo zlato u povijesti i uspjeh jedne od najtalentiranijih generacija "la roje", vrlo je brzo, još u Australiji pao u zaborav, a fokus se prebacio na incident.

U tom je incidentu najdeblji kraj izvukla Jennifer Hermoso, koja, umjesto da u smiraju svoje karijere uživa u tom naslovu kao nagradi za sve što je pružila španjolskom nogometu, postala je glavni sudionik drame o kojoj bruji Španjolska. I cijeli svijet. A u čitavoj drami, zaboravilo se tko je uopće Jennifer Hermoso. Nakon uspjeha s "la rojom", zaslužila je da se o njoj piše svugdje, osim tamo gdje trenutačno pripada. U žutoj štampi...

image
STEVE CHRISTO Afp

Kao što je poznato, 33-godišnju Hermoso, tijekom proglašenja pobjednika Svjetskog prvenstva nogometašica, u usta je poljubio predsjednik Španjolskog nogometnog saveza Luis Rubiales. Čin je to koji je podigao golemu prašinu. Domaći savez odmjerio mu je kaznu od 90 dana, a potvrdi li kaznu krovna nogometna federacija, ona bi mogla biti još veća. Predstavnici španjolskih pokrajinskih saveza pokrenuli su spor u Fifi, a oglasili su se i iz Španjolskog saveza, pozivajući Rubialesa da odstupi zbog svog neprihvatljivog ponašanja. U cijelom tom procesu ispaštala je Hermoso, sada glavna protagonistica tog događaja, iza koje je nevjerojatna nogometna priča, jer radi se o najboljoj golgeterici u povijesti Barcelone i španjolske reprezentacije.

image
Julieta Ferrario/zuma Press/profimedia

Jennifer Hermoso promašila je jedanaesterac u finalu Svjetskog prvenstva, ali nije razmišljala o svojoj pogrešci. Naprotiv, nastavila je igrati na visokoj razini, kontrolirajući tempo igre, sve dok semafor na stadionu nije pokazao - Gotovo je! Španjolska je novi prvak svijeta. I muška i ženska ekipa sada imaju po jedno zlatno odličje s Mundijala, "Osvojile smo j***no Svjetsko prvenstvo", uzviknula je Hermoso u jednoj od najslikovitijih fraza tijekom slavlja. Hermoso nije mogla prestati plakati nakon svake pobjede. Njezina je emocija bila razumljiva. Napunila je 33 godine i, s Alexijom Putellas, Irene Paredes i Ivanom Andres, igrala je na svakom Svjetskom prvenstvu za žene, na koje se Španjolska kvalificirala (2015., 2019. i sada 2023.), stoga je ovo kruna karijere za napadačicu rođenu u Madridu, koja je jedna od rijetkih osoba jednako obožavana u prijestolnici Španjolske i Katalonije, Barceloni.

image
Ane Frosaker/spp/imago Sportfotodienst/profimedia

Davno prije tog uspjeha, Jenni je bila "dijete iz susjedstva", koje je odraslo igrajući se na ulici, a često je u intervjuima za španjolske medije znala istaknuti kako ju je na nogomet navukao njen djed, Antonio Hernández, svojedobno vratar madridskog Atletica. Upravo je Hernández "dežurni krivac", koji je Jenni s 12 godina upisao u omladinsku školu svog nekadašnjeg kluba. Brzo ju je uočila Ana Belén Fernández, "Nervy", bivša igračica Atlética, koja je ostala zatečena njezinom željom, načinom kako je "plesala" između čunjeva na treningu, piše El Pais.

Od 2006. nadalje, Nervy je od idola, Jenni postala suigračica u Madridu. "Po pozdravu ili osmijehu, znao sam je li dobro raspoložena ili ne", kaže Xavi Llorens, njezin bivši trener u Barceloni, koji ju je primijetio u Atléticu i Rayo Vallecanu te je izrazio veliku želju da ona potpiše za njegov klub. No, Jenni je 2013. godine odlučila otići u švedski Tyresö. Ubrzo su čuli da ne ide sve kako treba, te su je uspjeli dovesti natrag u Barcelonu 2014. godine. "Proganjali smo je neko vrijeme. Ona je drugačija. Kao igračica je nepredvidiva, vidi stvari koje drugi ne vide, a dala nam je puno toga što nije postojalo u španjolskom nogometu u to vrijeme. Ali nikada nije bila vođa, niti se takvom predstavljala. Naprotiv, nije se osjećala ugodno s tom etiketom, unatoč tome što je u svlačionici bila DJ, uvijek se šalila i stvarala dobru atmosferu", opisao je Llorens duh te španjolske reprezentativke, koja je u tom mandatu s Barcelonom dvaput osvojila naslov državnih prvakinja i dva kupa. A onda... Onda je htjela nove izazove.

image
Kai Schwoerer/imago Sportfotodienst/profimedia

Jenni je u ljeto 2018. godine prešla u PSG, htjela je iskoristiti drugu priliku da ode u inozemstvo. U vrijeme prvog pokušaja u Tyresö bila je još 23-godišnjakinja, ali sada je Hermoso bila već izgrađena igračica, i takav korak činio se logičnim, rekli bi mnogi. Mjesec dana nakon prelaska, nazvala je Xavija Llorensa i rekla mu da se želi vratiti u Barcelonu, otkriva trener.

Ni sva raskoš francuske prijestolnice, kao i igranje uz brazilsku velikanku Martu Vieiru, jednu od najboljih nogometašica u povijesti ženskog nogometa, nisu mogli nadomjestiti domovinu, prema kojoj je privržena. "Jenni jako voli svoj narod, a odsustvo ju je fizički odvojilo od svega", objašnjava Lluís Cortés, njezin trener tijekom njezina drugog mandata u Barçi. Najprije se vratila u Atletico, a onda, nakon jedne sezone u rodnom Madridu, ponovno je došla u Barcelonu i ispisala povijest. "Jenni je imala jasan cilj i vrlo visoku tehničku potkovanost. Puno je pridonijela u smislu pozicije, bilo da je igrala kao lažna devetka ili napadački vezni. Uvijek sam govorio Mapi i Pereiri, našim obrambenim igračicama, da ako ne znaju što bi s loptom, neka je dodaju Jenni, jer je ona neće izgubiti", kaže Cortés.

image
Europa Press/abaca/abaca Press/profimedia

U drugom mandatu u Kataloniji, ponovno je ujedinila snage sa sunarodnjakinjom Alexijom Putellas, dvostrukom osvajačicom Zlatne lopte. Mediji su u razdoblju od 2020. do 2022. znali šuškati o romansi između te dvije igračice, koristili su činjenicu što niti jedna nije imala partnera ili partnericu. Iako nikada nisu demantirale takvo što, vremenom su ti napisi izblijedili, a interes za španjolski nogomet nije bio na "žutilu", već na uspjehu reprezentacije koja raste. "Ona je najbolji playmaker na svijetu. Jenni je nadmašila svačija očekivanja", rekao je španjolski izbornik Jorge Vilda.

Kada je napustila Barçu i otišla u Meksiko (od prošle sezone igra za Pachucu), mnogi su mislili kako se umirovila, ali ona je dokazala da nije", rekao je Cortés. Čini se da je u Pachuci pronašla stabilnost između odsustva od obitelji i nastavka igranja na visokoj razini. Najveća zrelost od nje očekuje se sada. U situaciji s predsjednikom Rubialesom. Uostalom, savjet kako da se nosi sa svime, Jenni je sigurno potražila od svoje majke, koja je na javnoj televiziji sve objasnila u jednoj rečenici: "Morate gledati na činjenicu da su svjetski prvaci; ostalo nije važno".

Linker
30. travanj 2024 10:30