RONALD GORSIC Cropix
VLASTITI TEREN

Tri pobjede, dva poraza i razlika pogodaka 13:5 - hoće li se protiv Ballkanija popraviti skor na Maksimiru?

Dinamovi nogometaši su ove sezone u Maksimiru odigrali pet europskih utakmica
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 13. prosinac 2023. 13:38

Dinamo je ove jeseni odigrao pet domaćih europskih utakmica. Upisao je tri pobjede i pretrpio dva poraza, uz razliku pogodaka 13:5.

Najprije je, u prvoj utakmici 2. kvalifikacijskog kola za ulazak u Ligu prvaka, u Zagrebu svladao Astanu 4:0 i mirno otputovao na uzvrat u Kazahstan, s kojeg se vratio s novom pobjedom (2:0) i praktički je tada osigurao europsku jesen i plasman u Konferencijsku ligu.

Potom je u Maksimir, u 3. kvalifikacijskom kolu za Ligu prvaka, došao grčki AEK i Plavi su bili poraženi (1:2). Poveo je Dinamo pogotkom Bulata (39. minuta), no u nastavku su Grci, zgodicima Zubera (59) i Galanopoulosa (90), preokrenuli rezultat i dohvatili važnu pobjedu. Na uzvratu u Ateni Dinamo je držao 2:0 vodstvo do sudačke nadoknade (Šutalo i Ljubičić bili su strijelci), međutim, Araujo (90+3) i Vida (90+11) donijeli su AEK-u 2:2 remi i plasman u doigravanje za Ligu prvaka. A Dinamov trener Igor Bišćan bio je smijenjen...

Prvu utakmicu na plavoj klupi Sergej Jakirović imao je u Zagrebu protiv Sparte, u doigravanju za Europsku ligu. I slavio je hrvatski prvak 3:1, očekivao se miran uzvrat, no Dinamo je u PragU bio teško poražen (1:4) i ostao mu je utješni nastup u skupini Konferencijske lige.

U Maksimir je u 1. kolu skupine C, 21. rujna, došao stari, dobri poznanik, momčad kazahstanske Astane, koja je ispraćena s pet pogodaka u mreži, Dinamo je pobijedio 5:1. No, na toj se utakmici ozlijedio dvostruki strijelac, hrvatski reprezentativni napadač Bruno Petković, potom je ozljedu mišića pogoršao pokušavajući igrati protiv Hajduka, zatim i protiv Turske u hrvatskom dresu, pa se na teren vratio tek krajem studenoga na utakmici s Osijekom (2:1).

Posljednje europsko domaćinstvo ove jeseni Plavi su imali krajem listopada i pretrpjeli su novi poraz, ovaj put protiv Viktorije iz Plzena (0:1). U četvrtak dolazi Ballkani, vjerujemo da će Dinamo ostvariti cilj i osvojiti barem bod, koji mu jamči osvajanje drugoga mjesta i prezimljavanje u Europi.

DINAMOVE DOMAĆE EUROPSKE UTAKMICE OVE JESENI

Prva utakmica 2. kvalifikacijskog kola za ulazak u Ligu prvaka:

DINAMO ZAGREB - Astana 4:0.

Prva utakmica 3. kvalifikacijskog kola za LP:

DINAMO ZAGREB - AEK 1:2.

Prva utakmica doigravanja za Europsku ligu:

DINAMO ZAGREB - Sparta 3:1.

Prvo kolo skupine C Konferencijske lige:

DINAMO ZAGREB - Astana 5:1.

Prvo kolo skupine C KL:

DINAMO ZAGREB - Viktoria Plzen 0:1.

Linker
11. svibanj 2024 20:46