Liverpool - Chelsea

 PAUL ELLIS Afp
SKROMNI MERCATO

Tržnica na ‘tvorničkim postavkama‘: Ovi velikani nisu potrošili ni centa, na vrhu Engleske totalno iznenađenje

Ovih dana službeno je završio zimski prijelazni rok u ligama Petice. Ili ga uopće nije ni bilo?
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 03. veljača 2024. 22:57

Istekom posljednjeg dana siječnja službeno je završio zimski prijelazni rok u ligama Petice. Ili ga uopće nije ni bilo? Transfer-bombe namijenjene naslovnicama vodećih medija, pronicljiva cjenkanja velikana, navala saudijskih petrodolara, obrati, "otimačine" i sve ono što mercato čini posebno "sočnim" razdobljem za fanatične pratitelje, u posljednjih mjesec dana ostalo je po strani. Moderna nogometna tržnica vratila se na tvorničke postavke, u vrijeme kada nismo podizali obrve i zatečeno otvarali usta na svaki drugi zgotovljeni posao.

Svi ‘podebljali‘ osim Engleza

U top pet europskih nogometnih liga tijekom zimskog mercata potrošeno je 582,25 milijuna eura, dok smo u ovo vrijeme prije godinu dana govorili o jednoj milijardi i 112 milijuna! Gdje se krije razlog dvostruko nižih izdataka u odnosu prošlu godinu? Naravno, u Premier ligi. Dok su svi ostali članovi Petice ‘podebljali‘ svoje troškove za 15 do 70 milijuna eura, Englezi su čvrsto zavrnuli "pipu". Prošle zime premierligaši su, predvođeni Toddom Boehlyjem i Chelseajem, doveli pojačanja u iznosu od 842 milijuna eura. Sada se brojka spustila na 121 milijun, što ih i dalje svrstava na listu najrastrošnijih liga svijeta, no tek na treće mjesto iza Ligue 1 (190,93) i, iznenađujuće, brazilske Serie A (146,98).

- Financijski fair-play dosad je bio pomalo fleksibilan prema premierligaškim klubovima, no to više nije slučaj. Nadzorna tijela i financijski regulatori očajnički žele svima dokazati da svoj kućni prag mogu održati čistim. Sada su pokazali zube, što smo vidjeli na primjeru oduzimanja bodova Evertonu, pa klubovi mnogo opreznije izlaze na tržište - kazao je stručnjak za nogometne financije Kieran Maguire objašnjavajući zašto se Englezi ovog puta nisu rasipali sredstvima.

- Istina je da smo svi zabrinuti jer Premier liga nikada nije ovako blisko nadzirala troškove - priznao je The Guardianu jedan neimenovani dioničar vrhunskog engleskog kluba.

Ne računamo li zimski mercato 2020./2021., kojeg je uvelike zakočila pandemija u punom jeku, Premier liga zabilježila je najmanju potrošnju još od sezone 2011./2012. Pogledate li siječanjsko stanje izdataka premierligaških klubova, lako biste mogli pomisliti da se nalazite u nekom paralelnom svemiru. Najvećim potrošačem pokazao se Crystal Palace s akvizicijama u vrijednosti od 29 milijuna eura, a prate ga Tottenham (25) i Aston Villa (18,4). Manchester City tek je četvrti (14,5), dok čak 11 klubova nije izdvojilo ni centa, a među njima su Arsenal, Liverpool, Chelsea, Manchester United, Newcastle... Pritom je najskuplje pojačanje Radu Dragusin, koji je prešao iz Genoe u Tottenham za 25 milijuna eura. Sjetimo se da je prošle sezone ta titula pripala Enzu Fernandezu (121), koji je dres Benfice zamijenio Chelseajevim. Sada je najveći izdatak na jednog igrača zapisala Barcelona potpisom Vitora Roquea za 40 milijuna eura iz brazilskog Athletico Paranaensea.

Skromnost Arabije

Postroženi financijski fair-play nije jedini razlog engleske štednje. Ove sezone vidjeli smo samo dvije promjene trenera (u Nottingham Forrestu i Sheffield Unitedu), u prošloj ih se do siječnja smijenilo čak 11. Svaki je imao svoje ideje i zahtijevao pokoju prinovu. Drugo, klubovi su rješenje pronašli na vlastitoj adresi - Liverpool je iz omladinskog pogona angažirao Conora Bradleyja, Newcastle pokušava razviti 17-godišnjeg Lewisa Mileya, Oscar Bobb sve je značajniji u rotacijama Cityjevog Pepa Guardiole, dok su gradski rivali iz Uniteda predstavili Kobija Mainooa i Omarija Forsona...

I novonastala skromnost Saudijske Arabije ostavila je učinak, jer vodeći europski klubovi nisu imali odakle povući dobar dio prošlogodišnjih sredstava za transfere. Saudijci su potrošili svega 23 milijuna eura (čitav iznos otpada na Renana Lodija u Al-Hilalu), budući da su mnogi klubovi ranijim invazijama popunili dozvoljenu kvotu od osam stranaca po ekipi. Trenutno se na Bliskom istoku traže načini kojima bi se kvota povećala za dva do tri igrača, tada će Al-Nassr, Al-Hilal i ekipa ponovo napasti, no bit će to najranije na ljeto. U proteklih mjesec dana Saudijci su tek 15. na listi najvećih potrošača. Najzvučniji posao svakako je neočekivani potpis Ivana Rakitića, koji se suznih očiju oprostio od Seville i odjenuo dres Al-Shababa.

Bivši veznjak Vatrenih jedan je od osmorice hrvatskih igrača u Petici koji su mijenjali destinaciju. Dašak romantike unio je Ivan Perišić prelaskom iz Tottenhama u Hajduk, nedugo zatim pridružio mu se Josip Brekalo na posudbi iz Fiorentine. Petar Musa odbio je talijanske ponude i u 10 milijuna eura vrijednom poslu potpisao za američki Dallas, Ivo Grbić iz Atletico Madrida preselio je u Sheffield United (2,5 milijuna eura), Toma Bašić iz Lazija je posuđen Salernitani. Kristijan Jakić, umjesto u Eintrachtu, do kraja sezone nosit će dres Augsburga, koji je na isto razdoblje posudio Davida Čolinu danskom Vejleu.

Najveći potrošač - Lyon

Dodatnu notu iznenađenja zimskog mercata Petice nalazimo na listi klubova s najvećim izdacima na transfere. Predvodi je Lyon s 50,13 milijuna eura raspoređenih na potpise šestorice igrača, među kojima je najskuplji Malicka Fofanu iz Genta, a zatim slijede spomenuta Barcelona i Paris Saint-Germain (oba po 40). Skupno, francuski prvoligaši potrošili su 190,93 milijuna eura, 50 više u odnosu na prošli siječanj, a istu razliku s 86,25 milijuna utrošenih eura napravili su i Španjolci. Talijanska Serie A (101,85) najviše je ‘podebljala‘ troškove - za 70 milijuna eura, a Bundesliga (82,5) za samo 15.

Tržišne akcije obilježili su i odlasci nedokazanih zvijezdi u potrazi za oživljavanjem karijere. Jadon Sancho pristao je na posudbu iz Man. Uniteda u Borussiju Dortmund, a Donny van de Beek u Eintracht, dok se City privremeno riješio Kalvina Phillipsa posudbom u West Ham, te Chelsea Iana Maatsena, kojeg je do kraja sezone poslao u Dortmund. Završno, Timo Werner zaradio je još jednu premierligašku šansu posudbom iz RB Leipziga u Tottenham.

No, premda su Englezi stali na kočnicu, stručnjaci su uvjereni da će se brzo vratiti starim navikama, te da će se već od ovog ljeta ponovo obrtati stotine milijuna eura.

Linker
19. svibanj 2024 03:44