Senijad Ibričić

 ANTONIO BALIĆ/Cropix
BLEFER ILI BUNTOVNIK?

Tvrdio da je Sarajevo za ostale klubove Real Madrid, a sad se jada: ‘Svi su se okrenuli protiv nas‘

Navijači su preko društvenih mreža tražili odlazak Ibričića i Rožmana, no sve se okrenulo prošle subote
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 16. ožujak 2024. 13:07

Pet dana prije okupljanja reprezentacije BiH i dodatnih kvalifikacija za plasman na Euro u Njemačkoj, Bosnu i Hercegovinu potresa nogometni skandal nastao na utakmici četvrtfinala Kupa Sarajevo - Borac (1:2) s koje su sportski direktor Senijad Ibričić i trener Simon Rožman povukli s terena momčad Sarajeva nezadovoljni suđenjem Matea Muse iz Čitluka u drugoj minuti nadoknade ili tri minute prije njezina kraja.

Na teren se tada s tribina spustio i predsjednik Sarajeva Ismir Mirvić i pozdravio odluku o povlačenju igrača. Odluku o povlačenje momčadi s terena pljeskom je pozdravilo 3.500 domaćih navijača, koji su suce ispratili terena povicima "Lopovi".

Ništa neobično za BiH, reklo bi se. Političke tenzije koje godinama opterećuju život prenijele su se i na sport. Utakmica Sarajevo - Borac bila je vrlo napeta s više od 40 prekršaja, pa je sudac Musa podijelio sedam žutih kartona igračima Sarajeva i tri trenerima, te tri kartona gostima. Isključio je također nogometaša Sarajeva Renana Oliveiru zbog udaranja u lice suparničkog igrača Jokića, te pomoćnog trenera Luku Gobeca zbog psovki upućenih četvrtom suci Bilbiji.

image

Simon Rožman i Senijad Ibričić

ANTONIO BALIĆ/Cropix

Nije se Musa proslavio suđenjem, ispravno je dosudio jedanaesterac za Sarajevo iz kojeg je Čataković zabio pogodak, ispravno je i isključio igrača Sarajeva, pogoci Borca su regularni, trebao je susret produljiti više od pet minuta, upitni su bili neki prekršaji, među njima i Đuričkovićev u 92. minuti, ali kad bi se momčad povlačila s terena u sličnim prilikama, malo bi koja utakmica u BiH završila.

Mnogi će kazati da odluka o prekidu i svaljivanje krivnje na suđenje samo pokriće za očajne rezultate Sarajeva. Skupa je momčad koju su složili Senijad Ibričić i Simon Rožman u proljetnoj polusezoni, ali najave o utrci za naslov prvaka raspršili su porazi 1:3 od Širokog Brijega na Koševu, Zvijezde-09 u Ugljeviku 0:1, Željezničara na Grbavici 0:3, te neodlučen ishod 2:2 na Koševu s Igmanom. U zadnjih pet utakmica najskuplja momčad lige osvojila je samo bod za peto mjesto na tablici.

- Sarajevo je za sve klubove u BiH Real Madrid - izjavio je Ibričić pred početak negativnog niza.

Navijači su preko društvenih mreža tražili odlazak Ibričića i Rožmana, no sve se okrenulo prošle subote kada je Sarajevo na Koševu s Igmanom odigralo 2:2, a Rožman izjavio:

- Svi su se okrenuli protiv nas, jedanaesterac za Igman je izmišljen!

image
ANTONIO BALIĆ/Cropix

Ibričić i Rožman dobili su podršku predsjednika Mirvića, a ubrzo i navijača.

Suci su pod velikim pritiskom u BiH. U Premijer ligi BiH još nije uveden VAR, nema analize njihovih odluka, nema ih se pravo ni komentirati. Nisu oni bezgrešni, no nisu jedini problem nogometa u BiH. Puno toga treba mijenjati. Toga mora biti svjestan i predsjednik NS BiH Vico Zeljković, koji je u sarajevskim medijima odmah negativno obilježen kao rođak političkog lidera Republike Srpske i kao zaštitnik Borca, čiji je predsjednik bio prije dolaska na čelo Saveza.

Pri tome se prešućuju njegovi dobri potezi, kao izgradnja osam hibridnih travnjaka na premijerligaškom stadionima, najava uvođenja VAR-a od iduće sezone, skraćenje duge zimske stanke, te u budućnosti i smanjivanje Premijer lige na deset klubova. Za sve to treba i potpora države. A pomoć u rješavanju problema zasigurno nije populistička izjava jednog ministra.

- Od danas ću se kao ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo posebno fokusirati na zaštitu svih naših sarajevskih sportskih klubova. Nećemo više dozvoliti da svojim očima gledamo kako sarajevski klubovi gube, ne zbog lošijeg nastupa, nego zbog raznih mešetara - izjavio je lokalni ministar Kenan Magoda, koji je i predsjednik Rukometnog saveza BiH u kojem je također puno problema.

image

Igrači FK Sarajevo

ANTONIO BALIĆ/Cropix

Mirvić je najavio sastanak s predstavnicima svih klubova.

- Ovo nije bitka Sarajeva, već bitka svih poštenih ljudi i klubova protiv korupcije, nepravde i monopolizma u sportu uopće. Jedino zajedno možemo vratiti ponos i osmijeh na lica navijača svih klubova u BiH što nam treba biti ultimativni cilj - smatra Mirvić.

Ako do sastanka i dođe, teško je očekivati bilo što. Jer uvijek se pobuni jedan klub razočaran "sudačkom krađom". Ostali šute, ili svjesni da ne mogu ništa promijeniti, ili se ne žele zamjeriti onima koji sve mogu vratiti na drugoj utakmici. I sve se vrti u krug.

Prije dvije i pol godine zbog prekida utakmice Velež - Borac i utrčavanja navijača na teren nezadovoljnih suđenjem Sabrije Topalovića iz Zenice, Velež je kažnjen novčanom kaznom od 6000 KM, igranjem šest domaćih utakmica bez publike i oduzimanjem tri boda, a predsjednik kluba Šemsudin Hasić dobio je jednogodišnju zabranu rada u nogometu. Za sarajevski slučaj Disciplinski pravilnik predviđa još drastičnije kazne. Odbor za natjecanje registrirao je utakmicu 3:0 u korist Borca, na potezu je Disciplinska komisija NS BiH.

Linker
28. travanj 2024 00:54