JONATHAN NACKSTRAND/Afp
POVRATAK ZVIJEZDE

U 2022. je doživio najveći potop, a na hat-trick je čekao šest godina: ‘Ovo je novi početak‘

Lukaku je izgledao kao na vrhuncu moći, a Belgija, Inter i Chelsea nadaju se da će mu to postati navika
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 25. ožujak 2023. 16:21

Ulaskom u igru u 73. minuti švedski reprezentativac Zlatan Ibrahimović ispisao je povijest kao najstariji igrač (41 godina i 172 dana) s nastupom u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, ali nije to bilo ni približno dovoljno da se iz prvog plana istjera suparničkog klasnog centarfora. Romelu Lukaku, čija je karijera posljednjih u "slobodnom padu", na Friends Areni u Solni izgledao je kao na vrhuncu svoje moći i hat-trickom u petak donio pobjedu (3:0) redizajniranoj momčadi Belgije.

- Ovo je novi početak za našu zemlju. Nova generacija ima potencijal, želju i hrabrost. Oni su poput nas veterana u vrijeme kada smo tek počinjali. To obećava svijetlu budućnost i potiče Belgiju da nastavi ulagati. Nakon Svjetskog prvenstva u Katru podigla se velika buka oko naše reprezentacije, zato pokušavam istaknuti našu profesionalnost, želimo pobjede - govorio je trostruki strijelac nakon slavlja u Švedskoj.

image
JONATHAN NACKSTRAND/Afp

Vjerovali ili ne, posljednji hat-trick u službenoj utakmici Lukaku je postigao 31. kolovoza 2017. godine, u kvalifikacijama za ruski Mundijal protiv Gibraltara. Od tada je triput mijenjao boje dresa - iz Evertona je preselio u Manchester United, potom u Inter i Chelsea. U najboljim klubovima Otoka (još) nije ispunio očekivanja, a ovu sezonu unakazile su mu ozljede, stoga je za milanski klub zabio svega pet pogodaka u 18 nastupa.

Vrijednosni pad

Vrijeme oporavka ukupno je trajalo 92 dana, što znači da za 18 utakmica Intera nije ni mogao konkurirati. Koliko je Lukaku stagnirao u posljednjih godinu dana najbolje oslikava podatak da je koncem 2021. njegova vrijednost procijenjena na 100 milijuna eura (Transfermarkt), a danas iznosi 40 milijuna. Nijedan igrač svijeta nije zabilježio toliki vrijednosni pad tijekom prošle godine.

- To nije igrač kakvog smo gledali prošlih godina, ne može pronaći kondiciju i nije u najboljem izdanju - otvoreno ga je prije 10 dana kritizirao izvršni direktor Intera Giuseppe Marotta u razgovoru za Sky Italy.

image

Romelu Lukaku nije ispunio očekivanja Intera

GIUSEPPE MAFFIA/Nurphoto Via Afp

Zato se pojam novog početka ne odnosi samo na Belgiju, nego i na prvu zvijezdu momčadi. Lukakuu ovakva izdanja moraju postati navika, to očekuje čitava Belgija, Inter, a ponajviše Chelsea, jer 29-godišnjak se krajem sezone sigurno vraća u London, gdje očajnički vape za centarforom.

Tedesco položio

Valja podsjetiti da su ga Londončani platili 113 milijuna eura po njegovu dolasku iz Intera, što je motivacija, ali i teret za snagatora u vrhu napada, koji je novim pogocima za reprezentaciju dodatno produbio jaz na listi vječnih strijelaca. Lukaku broji 71 gol za Belgiju (105 nastupa) i daleko je najbolji strijelac u povijesti zemlje, s dvostruko više zgoditaka od umirovljenog Edena Hazarda (33).

A ako se po jutru dan poznaje, Belgijci mogu nešto rasterećenije razmišljati o budućnosti. Domenico Tedesco položio je prvi ispit na izborničkoj klupi Devilsa, a u Solni su se istaknuli i aduti koje se gledalo pod povećalom, jer očekuje se da će biti dio nove zlatne generacije. Dodi Lukebakio asistirao je za prva dva pogotka, a Johan Bakayoko debitirao je ulaskom s klupe i namjestio treći.

- Lukebakio je igrač kakvog želimo. Hrabar je u situacijama jedan na jedan, izrazito brz, te posjeduje brilijantnu ljevicu. Najvažnije, radi i koristan je za momčad - pohvalio je Tedesco napadača berlinske Herte.

Završno, Tedesco je zaključio da se mogao osjetiti "dobar duh i ujedinjenje", a to je nešto što je Belgijcima izostajalo u Katru, kada smo neprestano slušali o manjku ambicija, prepirkama i "krticama" u svlačionici, te svemu onome što ne doliči jednoj velikoj nogometnoj naciji.

Linker
22. travanj 2024 22:41