Najveći dio karijere Hughes je proveo u Manchester Unitedu, za koji je odigrao 473 utakmice

 Graham Chadwick/PA Images/Profimedia
OBLJETNICA PODVIGA

U istom danu odigrao dvije utakmice u dvije različite zemlje: ‘Na poluvremenu sam odjurio na avion‘

Velšanin Mark Hughes napravio je pothvat koji se u modernom nogometu više nikad neće ponoviti
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 11. studeni 2022. 22:46

Spartanski ritam nogometaša i prenatrpani kalendar teme su koje se svako malo nađu na dnevnom redu, a naročito prije velikih natjecanja. Ipak, koliko god bili pod opterećenjem, nitko od tih igrača neće ponoviti podvig Marka Hughesa, koji je na današnji dan prije točno 35 godina odigrao dvije utakmice u dvije različite zemlje.

Bilo je to vrijeme kad se klupske sezone još nisu prekidale zbog reprezentativnih obaveza, pa je Hughes u dogovoru s tadašnjim predsjednikom Bayerna Ulijem Hönessom iskovao pakleni plan. Prvo je u Pragu nastupio za Wales protiv Čehoslovačke u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 1988., a onda se ukrcao na privatni avion i šest sati kasnije s Bayernom odigrao utakmicu njemačkog Kupa protiv Borussije Mönchengladbach.

- Höness me na večeri pitao: kad ono imaš utakmicu s Walesom? Rekao sam mu oko 13 sati. Odgovorio mi je: ‘Oh, super, onda možeš igrati Kup za nas u 19.00‘. Mislio sam da se šali, ali i on je to napravio u svojoj karijeri - ispričao je svojedobno Hughes za Talksport.

Wales je izgubio 0-2 i ostao bez šansi za plasman na EP, a Hughes je uskočio u auto i odvezao se na aerodrom dok je utakmica još trajala.

- Sjećam se da smo letjeli iznad terena dok su još reflektori bili upaljeni. Izašao sam iz igre na poluvremenu pa sam se na brzinu spremio i odjurio na avion.

Kad je doletio u München i pojavio se na Olimpijskom stadionu, trener Jupp Heynckes rekao mu je da ulazi u igru u trenutku kad je Bayern gubio 0-2. Na kraju je bilo 3-2 poslije produžetaka, a ključnim igračem pokazao se Michael Rummenigge, koji je ušao u igru zajedno s Hughesom.

Danas je Hughes trener Bradforda. U karijeri je, osim za Bayern, igrao za Manchester United, Barcelonu, Chelsea, Southampton, Everton i Blackburn. Prvi je nogometaš koji je dvaput osvojio nagradu za Igrača godine (1989. i 1991.). Poslije njega su to još učinili Shearer, Henry, Ronaldo, Bale, De Bruyne i Salah.

Linker
02. svibanj 2024 12:27