Tvrtko Kale

 Duje Klarić/Cropix
ZASTRAŠUJUĆA ZBIVANJA

U Izraelu poginuo bivši suigrač vratara koji je s Hajdukom 2005. bio prvak. On je na sigurnom

Trtko Kale Drescher iz poštovanja prema unesrećenima nije htio davati nikakve komentare
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 08. listopad 2023. 14:46

Žrtve sukoba između Izraela i deklariranog islamskog pokreta otpora, odnosno palestinske terorističke skupine Hamas, posljednjih se dana broje u stotinama, a s ranjenicima i u tisućama. Otvoreni rat krenuo je u subotu. Dok su pripadnici židovske vjeroispovijesti slavili Hanuku, iz Pojasa Gaze ispaljene su tisuće raketa prema Izraelu, koji je odgovorio masovnim napadima na Gazu.

Broj mrtvih raste iz sata u sat, medijskim prostorom se šire mučne snimke, mnoge obitelji ostale su bez najmilijih, koji su ubijeni ili oteti.

Sveti židovski dan pretvorio se u ratni kaos, a za opis događaja i stanja obratili smo se Tvrtku Kaleu Drescheru, bivšem vrataru Hajduka, koji je nastupao za brojne tamošnje klubove i trenutačno živi u Izraelu.

Kale je na sigurnom, nalazi se 50-ak kilometara od središta zbivanja i, poput ostalih svjedoka, zgrožen je aktualnim događanjima, ali vjeruje da će se situacija stabilizirati u idućim tjednima. Ipak nas je zamolio da njegov osvrt ostane privatna poruka iz poštovanja prema unesrećenima.

- Ne treba davati nikakve komentare iz respekta prema obiteljima čiji su članovi ubijeni ili oteti.

Inače, tamošnji mediji prenijeli su da je među brojnim žrtvama i Kaleov bivši suigrač iz Hapoel Be‘er Sheve. Lior Asolin izgubio je život u subotnjem napadu Hamasa na jug zemlje tijekom proslave rođendana.

Slijede odgode utakmica

Izraelski nogometni savez (IFA) zatražio je odgodu predstojećih utakmica I skupine kvalifikacija za Euro 2024. godine. U četvrtak je Švicarska trebala gostovati u Tel Avivu, a tri dana kasnije Izrael bi zaigrao protiv Kosova u Prištini, no IFA traži odgodu zbog "dubokog utjecaja rata na osobni život nogometaša i općih sigurnosnih pitanja u regiji", prenose brojni tamošnji portal. Švicarski nogometni savez u stalnom je kontaktu s UEFA-om, očekuje se da će krovna nogometna organizacija ispuniti izraelski zahtjev i promijeniti termin zakazanih utakmica jesenskog ciklusa eurokvalifikacija.

Linker
11. svibanj 2024 20:14