Velimir Zajec

 RONALD GORSIC Cropix
CEREMONIJA U GRČKOJ

U jednom od najvećih derbija na svijetu svojih pet minuta dobit će velikan hrvatskog nogometa

Prije utakmice između Olympiakosa i Panathinaikosa, klub iz Atene dodijelit će nagrade bivšim igračima
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 04. studeni 2022. 15:07

‘Majka svih bitaka‘ ili ‘Derbi vječnih rivala‘, najpoznatiji su nazivi za okršaj između Panathinaikosa i Olympiakosa koji je u grčkom prvenstvu na rasporedu ove subote 6. studenog s početkom u 18:30 sati. Na utakmici će svoju minutu slave imati i velikan hrvatskog nogometa, 66-godišnji Velimir Zajec.

Naime, on će biti među četiri veterana kojima će Panathinaikos, popularni Zeleni dodijeliti nagrade zbog njihove važnosti u klupskoj povijesti. Osim Zajeca, nagradu će od kluba pokupiti Argentinac Juan Ramón Rocha (68) te grčki dvojac Dimitris Saravakos (61) i Giorgos Karagounis (45). Svi od navedenih, u jednom su periodu svoje karijere igrali u dresu Panathinaikosa i tamo ostavili trag vrijedan osvajanja nagrade koja se premijerno dodjeljuje ove sezone.

image

Miroslav Ćiro Blažević i Velimir Zajec

CROPIX Cropix

Velimir Zajec debitirao je u dresu Dinama iz rodnog Zagreba 1974. kad je imao svega 18 godina. Tijekom deset godina igranja u Modrom dresu, pomogao je klubu da dva puta osvoje jugoslavenski Kup, ali i naslov prvaka. Stoga je godine 1979. i 1984. proglašen jugoslavenskim nogometašem godine. U redove grčkog kluba prešao je 1984. godine, a četiri sezone koje je proveo u dresu Panathinaikosa bile su dovoljne da postane jedna od njihovih ikona, na spomen njegova imena, navijači tog kluba neće skrivati oduševljenje.

Zajec je kao igrač s klubom iz Atene osvojio duplu krunu 1986., a 1988. u svojoj posljednjoj sezoni okitio se naslovom grčkog Kupa. U Grčku, točnije Panathinaikos vratio se ponovno 1996. godine, ali ovoga puta kao trener. Vodio ih je samo jednu sezonu, a onda je 2002. ponovno došao kako bi obnašao funkciju nogometnog direktora. Međutim, istu je funkciju naslijedio dvije godine kasnije u nekadašnjem engleskom prvoligašu Portsmouthu, ali njegov značaj u Grčkoj, nešto je što će zauvijek imati težinu, koja se najbolje ocrtava putem nagrade koju će Zajecu biti uručena u subotu.

Linker
20. travanj 2024 02:09