Martin Odegaard

 AFP
IMA ČUDESNE BROJKE

U Realu je bio ‘žrtva‘ Luke Modrića, a sada se vraća i najveća je prijetnja - španjolskoj reprezentaciji

Mladi veznjak nije uspio na Bernabeuu, ali je zato sreću pronašao u dresu Arsenala
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 25. ožujak 2023. 08:09

Martin Odegaard (24) danas je u statusu velike zvijezde, jedan od ključnih igrača Arsenala i Norveške. U 28 kola Premier lige zabo je 10 golova uz 7 asistencija, što je čudesna statistika za veznog igrača. Nije nimalo čudno da ga Transfermarkt drži na 80 milijuna eura vrijednosti.

U subotu se Odegaard vraća u Španjolsku, tamo njegovu Norvešku čeka kvalifikacijska utakmica za EP protiv Furije. Šteta što je ozljeda zaustavila Erlinga Haalanda, u tandemu s Odegaardom mogu biti neukrotivi za svaku obranu na svijetu. Uloga lidera Norvežana stoga prelazi na Martina Odegaarda, veznjaka koji odaje dojam iskusnog igrača, a realnost je da ima samo 24 godine. Još 2015. ljudi su počeli pričati o norveškom čudu, a nedugo zatim već je pola Europe kucalo na njegova vrata, da bi nakon “turneje” po glavnim europskim klubovima odabrao Real Madrid, potpisavši ugovor 1. siječnja 2017.

image
JUSTIN TALLIS Afp

No, nije mu bilo lako u madridskom klubu. Minutažu nije mogao dobiti.

- Bilo je teških trenutaka, ali iskustvo je bilo dobro. Bio je to san za mene. No, odlazak iz Reala bila je prava odluka za mene, trebao sam redovito igrati. Zahvalan sam na svemu što sam proživio u Realu, a sada sam jako sretan čovjek - rekao je Norvežanin.

Posudbe u Heerenveenu i Vitesseu pomogle su mu da nogometno sazre, ali njegova eksplozija došla je na posudbi u Real Sociedadu. Tamo je našao idealan ambijent da već u prvoj godini potvrdi izvanserijski talent - izrastao je u važnog igrača. Kada je izgledalo da će odraditi i drugu sezonu u San Sebastianu, Real Madrid je - slijedeći Zidaneove upute - odlučio vratiti Norvežanina 2020., koji je pak oklijevao jer je bio svjestan da će u Madridu teško do statusa prvotimca.

Po povratku u Madrid najprije je imao problem s koljenom. Na terenu je potom išlo loše, Zidane ga je jedva vidio, dao mu je tri utakmice kao starteru do siječnja. Povratak u Madrid bila je, pokazalo se, potpuno pogrešna odluka. Četiri mjeseca nakon što se po četvrti put pojavio na Bernabeuu, Odegaard je odlučio da, bez obzira na sve, mora zauvijek napustiti Real. Bio je “prisiljen” napustiti momčad snova, kako je priznao kasnije, bio je još jedna ‘žrtva’ Casemira, Kroosa i Modrića.

U Arsenalu je dobio pravu priliku i samopouzdanje koje nije imao u Real Madridu. Osjećao se važnim, jer je odmah bio jedan od stupova u momčadi koju vodi Arteta. Londonski tim platio je 40 milijuna eura za njegov transfer u ljeto 2021. nakon što je pola sezone proveo na posudbi. Sada vrijedi 80 milijuna. Stvar povjerenja i strpljenja, ali i spleta okolnosti. Modrić i Kroos bili su nedodirljivi, najbolji tandem osmica u Europi.

U subotu će Odegaard imati priliku još jednom pokazati Španjolcima koliko je dobar igrač. I šteta što uz sebe neće imati Haalanda, s njim bi bio još ubojitiji...

Linker
01. svibanj 2024 15:04