Tartan Army Croatia

 PRIVATNA ARHIVA
TARTAN ARMY

U Zagreb stiže kultna navijačka skupina: ‘Navijamo za Hrvatsku, Škotsku i sve one koji igraju protiv Engleske‘

‘Kilt je obavezan, uz torbicu "sporran", ana glavi kapa sa značkama prijašnjih utakmica‘
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 11. listopad 2024. 07:15

Navijamo za tri momčadi; Hrvatsku, Škotsku i sve one koje igraju protiv Engleske. Rekao nam je to Dejan Lukež MacGregor objašnjavajući, u šaljivom tonu, navijačku filozofiju hrvatske podružnice Tartan Armyja. Rođeni Kutinjanin u Zagrebu živi već 22 godine, a kamen temeljac hrvatsko-škotskog navijačkog prijateljstva postavio je tijekom jedne ružione na početku novog milenija. Bilo je to u listopadu 2000. godine, noć uoči utakmice "vatrenih" i Škota (1-1) u kvalifikacijama za SP u Japanu i Južnoj Koreji.

- Družio sam se sa Škotima do sitnih jutarnjih sati i to je za mene bilo vrlo upečatljivo. Ranije sam bio irski fan, ali onda sam upoznao Škote i zaljubio se u njih. Jednom kad zaružiš s njima, onda si njihov i tu više nema povratka - ispričao nam je Lukež pa je prevrtio film do 2001. i uzvratne utakmice u Škotskoj koja je donijela nove anegdote za pamćenje:

image
PRIVATNA ARHIVA

- Dan prije smo gledali i utakmicu U21 reprezentacija u Perthu. Bilo nas je desetak, otišli smo do prvog puba gdje se skupljaju njihovi navijači, koji su nas srdačno dočekali, počastili hranom i cugom. Drugi dan su igrale A reprezentacije u Glasgowu, išli smo obići Celticov stadion, a ondje smo sreli skupinu Škota. Jedan od njih se taj dan ženio, vjenčanje je bilo poslije utakmice i pozvali su nas da dođemo kao njihovi gosti. Odazvali smo se i to je bio show. Imao sam CD s hrvatskim navijačkim pjesmama i dao ga DJ-u, on je pustio "Za dobra stara vremena", a moj prijatelj je s kumom otvorio ples i to je bilo fenomenalno iskustvo. U 1 ujutro smo trebali putovati za Hrvatsku, a fešta je tek kretala... Neki su plakali i nisu htjeli doma.

Osnivanje udruge

Nakon Zagreba, Pertha i Glasgowa, 2010. su na red došli Prag i nova epizoda hrvatsko-škotske navijačke priče.

- Nas četiri smo išli na utakmicu Češke i Škotske, tada sam već imao majicu sa škotskom zastavom i šahovnicom u sredini te došao na ideju da napravimo podružnicu Tartan Armyja u Hrvatskoj. U Pragu je bila fenomenalna fešta, upoznao sam puno ljudi, sve mi se jako svidjelo, tako da sam po povratku u Hrvatsku na Facebooku pokrenuo stranicu Tartan Army Croatia, a onda smo 26. srpnja 2013. i službeno registrirali i udrugu - istaknuo je naš sugovornik pa nam objasnio pozadinu svog nadimka:

- Dobio sam ga nakon SP-a 1998. Išli smo u Dublin, a ja sam na brodu kupio kariranu kapicu s coflekom, koju sam kasnije nosio dok sam vodio svoju malonogometnu momčad. Jedan od mojih igrača upisao me pod voditelja kao Dejana MacGregora, spiker je to pročitao preko razglasa i od tada je ostao taj nadimak.

image

Dejan Lukež MacGregor

PRIVATNA ARHIVA

MacGregor nas je u nastavku upoznao i s prethodnim aktivnostima, odnosno gostovanjima, navijačke udruge koja je na svom vrhuncu brojala stotinjak članova.

- Najviše nas je 2013. išlo u Glasgow, osam dana smo bili u Škotskoj. Letjeli smo do Londona, a onda smo ondje unajmili kombi koji sam ja vozio po krivoj strani. Jedan naš gajdaš radio je u firmi koja se bavila naljepnicama za vozila tako da smo cijeli kombi oblijepili naljepnicama Tartan Army Croatia i tako se vozili kroz Škotsku. Išli smo u Dublin na Carling Nations Cup, u London na prijateljsku utakmicu Škotske i Brazila, u Lihtenštajn, na Euro u Poljsku... Bili smo aktivni do korone, a onda se sve pomalo razvodnilo. Sada, međutim, ponovo pokrećemo tu priču.

Veliki "revival"

Ova utakmica idealna je za "revival", a Lukež i suradnici organizirali su prigodan program.

- U petak radimo party dobrodošlice u Ritmu grada, dolazi nam Ted Christopher, kantautor i najveća škotska legenda kad su u pitanju partyji takvog tipa, kao i DJ koji je također specijaliziran za partyje Tartan Armyja. Sutra se skupljamo na istom mjestu već oko 12, bit će svirka do 16.30, kada krećemo na utakmicu, a party se ponovo nastavlja od 21. Dolazi nam i Škot koji piše knjigu o Tartan Armyju te su mu posebno zanimljivi ljudi iz istočne Europe koji podržavaju Škotsku.

image
PRIVATNA ARHIVA

Za koga ćete navijati?

- U prvom ću poluvremenu za Škotsku, a u drugom za Hrvatsku. Ja sam Hrvat i uvijek mi je draže da naši pobijede, ali volio bih da se i oni malo provesele. Hrvatska uvijek igra bolje u nastavku, moramo dobiti gol da bismo proigrali u nastavku i pokazali tko smo i što smo. Škotima za dobru atmosferu rezultat nije ni bitan, oni naprave dobru feštu i kad izgube - veli Dejan pa broji standardnu opremu škotskog navijača: - Kilt je obavezan, uz torbicu "sporran". Na nogama tenisice ili gležnjače, na glavi kapa sa značkama prijašnjih utakmica. Mi smo prije 11 godina napravili dresove pola u škotskoj boji, a pola u hrvatskim kvadratićima. Volim odjenuti taj dres da se vidi da sam i za jedne i za druge.

Linker
11. listopad 2024 08:23