Nikola Katić

 SCREENSHOT/TWITTER
ŠVICARCI BEZ MILOSTI

Udario je Hrvata u stilu Zidanea i za to dobio drakonsku kaznu, pljušte osude za divljački čin Albanca

Xhaki nije pomogla niti isprika koju je jutros uputio preko svog Instagram-profila
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. svibanj 2023. 16:30

Dugo je Basel bio sinonim za švicarski klupski nogomet, no aktualna je sezona prilično skromna. Klub drži peto mjesto u prvenstvu, a za vodećim Young Boysima zaostaje čak 25 bodova.

A kad stvari ne idu dobro, onda se zna pojaviti i nervoza koja se ponekad iskazuje i na potpuno neprimjereni način. Baš to napravio je iskusni Baselov veznjak Taulant Xhaka u prvenstvenoj utakmici 32. kola Super lige, u kojoj su nogometaši Basela u nedjelju ugostili osmoplasirani Zürich te su poraženi rezultatom 0:2.

Za vodstvo gostiju iz kaznenog udarca u prvoj minuti sudačke nadoknade pogodio je mladi hrvatski reprezentativac Roko Šimić, a konačni je rezultat u 4. minuti nadoknade postavio Ifeanyi Matthew.

Domaći su nogometaši u burnoj završnici utakmice zaradili čak tri crvena kartona. Sudac Alessandro Dudic prvo je u 85. minuti isključio Kasima Adamsa, potom u sedmoj minuti nadoknade Woutera Burgera, da bi u 12. minuti sudačkog vremena pocrvenio i Xhaka, stariji brat veznjaka Arsenala Granita Xhake.

Njegov je nesportski potez zgrozio Švicarce, pa se u tamošnjim medijima mogu pročitati žestoke kritike na račun albanskog reprezentativca. Xhaka je, naime, u završnim minutama potpuno izgubio kontrolu te je nasrnuo na bivšeg igrača Slavena Belupa i Hajduka Nikolu Katića. Hrvatski defenzivac stajao je mirno na sredini terena s podignutim rukama, a Xhaka mu je prišao te ga je glavom udario u prsa.

Naravno, neizbježna je pritom usporedba ružnog obračuna Zinedinea Zidanea i Marca Materazzija u finalu Svjetskog prvenstva 2006. godine, kad se Francuz dao isprovocirati te potom glavom udario Talijana u prsa, za što je zaradio izravno isključenje.

Zanimljivo je da sudac Dudic ovom prilikom Baselovom kapetanu nije pokazao izravni crveni karton, već je dobio drugi žuti. Prvu javnu opomenu zaradio je zbog hrvačkog zahvata na suparničkom igraču Antoniu Marchesanu.

Švicarski portal Blick u naslovu svog teksta o spomenutom incidentu je napisao ‘‘Terijera Xhaku čeka mega kazna‘‘. Tako je i bilo, 32-godišnji albanski reprezentativac već je zaključio klupsku sezonu u kojoj su do kraja ostala još četiri kola.

Naime, disciplinski sudac reagirao je ekspresno te je u ponedjeljak Xhaki izrekao suspenziju od osam utakmica. Nije bilo nimalo razumijevanja za ovakav divljački čin na nogometnom terenu, iako je Baselov kapetan dosad bio zaštitni znak kluba, vrlo pristojan i nenametljiv izvan terena.

Nije mu pomogla ni isprika koju je u ponedjeljak uputio javnosti putem svog Instagram profila.

‘‘Želio bih se formalno ispričati zbog mog sinoćnjeg ponašanja. I ja sam samo osoba od krvi i mesa i reagirao sam emocionalno‘‘, napisao je Taulant Xhaka i dodao kako je prije njegove reakcije bilo verbalnih uvreda upućenih njemu i njegovoj obitelji.

‘‘Kao iskusni igrač i kapetan ove momčadi, imam i ulogu uzora, osobito u teškim trenucima. Nažalost, nisam se tako ponio u ovoj situaciji‘‘, dodao je Albanac porijeklom s Kosova koji je ranije nastupao za mlade švicarske reprezentacije.

Kontaktirali smo i Nikolu Katića kako bismo čuli njegovu stranu priče, no on nam je poručio kako je s klubom dogovorio da se neće javno izjašnjavati o ovom incidentu...

Linker
28. travanj 2024 04:19