UEFA je dopustila Rusiji da se kandidira za domaćinstvo Eura

 FABRICE COFFRINI Afp
ENGLEZI BIJESNI

UEFA pod paljbom kritika nakon ruske kandidature za domaćinstvo Eura: ‘Beskičmenjaci! Ovo je čista sramota‘

Rusija ja najavila svoju kandidaturu za Euro 2028. i 2032., a to je izazvalo lavinu kritika
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 24. ožujak 2022. 13:41

Završile su prijave za domaćinstvo Eura 2028. i 2032., a nakon roka u srijedu je uslijedio šok. UEFA je objavila kako se za ova natjecanja za domaćinstvo prijavila i Rusija koja izbačena iz svih natjecanja nakon invazije na Ukrajinu, ali to ju nije spriječilo da se kandidira za održavanje prestižnog natjecanja.

Rusi su tri sata prije zaključenja roka za ponude poslali svoje pismo namjere da budu domaćini Eura 2028. ili, ako im to ne uspije, 2032. godine. Osim Rusije, za Euro 2028. se kandidirala i Turska i Velika Britanija s Irskom. Upravo se njihova zajednička kandidatura smatrala dobitnom, a kada su vidjeli da se uključila Rusija, Englezi su potpuno poludjeli.

"Beskičmenjaci koji vode svjetski nogomet su se oramotili nakon što je Russiji dozvoljeno da se kandidira za Euro 2028.", piše The Sun.

Englezi smatraju da je Rusija zapravo inspirirala Tursku da se kandidira. Iako za Ruse smatraju da nemaju šanse, Turci im nisu bezazlen protivnik u utrci za domaćinsto Eura pa će Engleski nogometni savez morati potrošiti 10 milijuna funti na kampanju za pobjedu na izborima za Euro 2028.

"Odvratno je što Rusija još uvijek misli da je dio zajednice civiliziranih naroda. Ovo je jednostavno čista sramota!", rekao je anonimni izvor za The Sun.

Osim toga što su Rusi mogli priložiti svoju kandidaturu, u izvršnom odboru UEFA-e i dalje sjedi izvršni direktor Gazproma i Putinom prijatelj Aleksandar Djukov, a očekuje se da će Rusija i Bjelorusija biti na Kongresu FIFA-inih 211 članica u Dohi gdje će biti i predstavnik Ukrajine.

Izvor blizak UEFA-i kaže kako će Rusija za Euro 2028. dobiti nula glasova, ali i dalje je sramotno da su se uopće mogli kandidirati. Navodno je na to poludio i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin koji razmišlja i pokrenuti postupak protiv Ruskog nogometnog saveza.

Linker
20. travanj 2024 07:52