UTAKMICA VISOKOG RIZIKA

Uefa se opametila nakon sramotnih scena u susjedstvu: ‘Oni su agresivni, to su potvrdili i kod nas‘

Albanci su u prvoj utakmici dočekani ‘na nož‘ u neprijateljskoj atmosferi s puno političkih poruka
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 17. srpanj 2024. 15:06

Čim je ždrijeb kvalifikacija za Ligu prvaka u prvom kolu spojio albanskog prvaka Egnatiju i bosanskohercegovačkog prvaka Borac iz Banja Luke, moglo se pretpostaviti da će to biti sudar visokog rizika. Borac je prvak BiH, ali je u svojoj biti srpski klub, a sudari srpskih i albanskih klubova obično izazivaju tenzije.

To su očito znali svi - osim UEFA-e. Nakon što su Albanci u prvoj utakmici u Banja Luci dočekani “na nož”, u neprijateljskoj atmosferi s puno političkih poruka (Kosovo je Srbija), te nakon što je sam susret protekao uz puno nervoze, i UEFA se “opametila”, pa je uzvrat okarakterizirala “utakmicom visokog rizika”.

‘Oni su agresivna ekipa‘

Prvi potez bio je promjena suca. Utakmicu (srijeda, 21 sat) u Elbasanu trebao je suditi mladi i neiskusni Andrea Colombo, kojemu je to trebao biti debi na međunarodnoj sceni kada su seniorske utakmice u pitanju, ali UEFA ga je skinula i postavila puno poznatijeg i iskusnijeg Talijana Fabija Marescu. Prvi susret, koji je Borac dobio 1:0 golom Damira Hrelje duboko u sudačkoj nadoknadi, sudio je Poljak Daniel Stefanski. On je podijelio sedam žutih kartona i dva crvena, ali čak šest žutih i dva crvena kartona dobili su gosti. Po Albancima je Stefanski sudio kriminalno, a po Banjalučanima - odlično.

- Općenito se na ovim prostorima previše bavimo suđenjem. Po meni se na ovoj razini, u Ligi prvaka, uopće ne potencira suđenje. Oni neka igraju agresivno, ali tu je sudac da zaštiti igru kao što je to radio sudac i u Banja Luci. U toj njihovoj pretjeranoj agresivnosti dobili su dovoljan broj žutih i crvenih kartona. Oni jesu agresivna ekipa i prošle sezone su puno puta bili kažnjeni žutim i crvenim kartonima. To su potvrdili i kod nas, tako da očekujem sličnu utakmicu i tamo u Albaniji - rekao je trener Borca Mladen Žižović prije polaska u Albaniju.

‘Sad nam se otvorila mogućnost da napravimo prave stvari‘

Za obje momčadi ova utakmica ima strahovitu važnost, jer prolazak prvog kola povećava broj utakmica u Europi i automatski donosi veću zaradu. I dok je Egnatia praktično novak u Europi, ovo im je drugi izlaz, a lani su ispali odmah na startu kvalifikacija za Konferencijsku ligu, Borac je u Europi već 50 godina, ali zvuči pomalo nevjerojatno da u tih skoro 50 godina, od 1975. godine, nije eliminirao nijednog protivnika u dvije europske utakmice. U vrijeme poslije rata prošao je samo jednom, Sutjesku iz Nikšića 2020. godine, ali tada se zbog pandemije igralo na jednu utakmicu.

- Ideja nam je i želja da ispišemo nove stranice povijesti. Hoćemo li uspjeti u tome, ovisi o mnogo faktora. Nije nam to teret, to je jedan privilegij da u ovakvom ambijentu pokušamo to napraviti. Sad nam se otvorila mogućnost da napravimo prave stvari, objeručke prihvaćamo taj izazov i s puno sreće i odlučnosti ćemo to pokušati ostvariti - zaključio je Žižović.

Linker
17. kolovoz 2024 15:30