Nogometaši Girone slave plasman u Ligu prvaka

 LLUIS GENE Afp
PROBLEMI S FINANCIJAMA

Uefa zaprijetila hit-klubu iz Španjolske. Ipak ništa od premijernog nastupa u Ligi prvaka?

City Gruop će morati smanjiti svoj udio u vlasništvu katalonskog kluba
Piše: HinaObjavljeno: 15. svibanj 2024. 15:04

Konzorcij City Group Football, u čijem je vlasništvu Manchester City, morat će smanjiti svoj udio u španjolskom prvoligašu Gironi kako bi se katalonski klub sljedeće sezone mogao natjecati prvi put u svojoj povijesti u Ligi prvaka, objavila je UEFA.

Girona, u kojoj 47 posto vlasništva ima City Grupe od 2017. godine, sigurna je da će završiti među prve četiri momčadi u španjolskom prvenstvu i tako se kvalificirati za Ligu prvaka. Na početku sezone bila je uvjerena da poštuje pravila UEFA-e budući da konzorcij iz Emirata nema većinski udio.

No, prema pismu UEFA-inog tijela za financijsku kontrolu klubova (CFCB), dovoljno je da subjekt "drži 30 posto ili više kapitala ili glasačkih prava kluba", ili čak samo 10 posto ako je njegov glavni dioničar.

Da bi se Manchester City i Girona mogli zajedno natjecati u Ligi prvaka, City Group će morati smanjiti svoj udio u vlasništvu katalonskog kluba do 3. lipnja, roka koji je postavila UEFA.

Kako bi se izbjegla ishitrena prodaja dionica, općenito ekonomski nepovoljna, pismo CFCB-a klubovima ipak nudi privremenu mogućnost, ograničenu na nadolazeću sezonu: prijenos dionica u trust fond bez prava inspekcije, pod kontrolom UEFA-e.

Prošle godine, isto pravilo o viševlasništvu klubova dovelo je do tri postupka protiv Toulousea i AC Milana, engleskog kluba Aston Ville i portugalskog kluba Vitorie, kao i Brightona (Engleska) i Union Royal Saint-Gilloise (Belgija) .

UEFA je konačno zatvorila tri dosjea nakon "značajnih promjena" unutar tih klubova kako bi se ograničio utjecaj njihovih investitora.

Linker
15. svibanj 2024 19:57