Voria Ghafouri

 AFP/AFP/PROFIMEDIA Afp/afp/profimedia
POLICIJA GUŠI PROSVJEDE

Uhićen još jedan bivši iranski reprezentativac, optužen je za okaljavanje ugleda i širenje promidžbe

Njegovo uhićenje naglašava opasnosti s kojima se suočavaju svi sportaši
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. studeni 2022. 10:39

Iran je jučer svladao Wales (2:0) na Svjetskom prvenstvu u Kataru što je dakako izazvalo erupciju oduševljenja među iranskim navijačima, ali to još uvijek ne znači da se neke ne uhićuje.

Voria Ghafouri, nogometaš s odigranih 28 utakmica za iransku A vrstu, ali koji nije među najboljima sada na SP, priveden je nakon što je bio završio baš trening u svojem klubu, Foolad Khuzestan.

Ghafouri je osumnjičen, a sada već i optužen za "okaljavanje ugleda reprezentacije i širenje promidžbe protiv države".

Ghafouri, koji je inače kurdskog podrijetla, što mu je u Iranu dodatna otegotna okolnost, dugogodišnji je otvoreni kritičar iranske vlade. Njegovo uhićenje naglašava opasnosti s kojima se suočavaju svi sportaši koji kritiziraju iranske autoritarne vladare.

Nedavno je nakratko bio uhićen i Ali Daei (53), vjerojatno najbolji iranski nogometaš svih vremena, koji je jednu sezonu igrao u Bayernu (1998./99.), a zatim dvije u berlinskoj Herthi. Njegov je crimen jednako tako "rabota protiv Islamske Republike Iran".

U Iranu se nastavljaju već višetjedni prosjedi nakon smrti u policijskom pritvoru djevojke Mahse Amini u rujnu. Policija vrlo brutalno guši te prosvjede, pa je dosad u njima poginulo 416 osoba, a od toga navodno čak i 51 dijete, kako tvrdi iranska organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Linker
19. travanj 2024 21:25