Screenshot
POLICIJSKA AKCIJA

Uhićenja Boysa, kreće borba protiv izručenja: ‘Znate li zbog čega su mog klijenta priveli?‘

Policija prema njima nije imala nikakvo krim istraživanje već je samo postupala po Europskom uhidbenom nalogu
Piše: Dušan Miljuš/Jutarnji listObjavljeno: 23. rujan 2023. 13:15

Od deset "Bad Blue Boysa" čije uhićenje Europskim uhidbenim nalogom traži grčko pravosuđe zbog nereda u Ateni, hrvatska policija uhitila je njih devet, dok se za jednom osobom s popisa u subotu još tragalo, doznaje Jutarnji list.

Petero njih uhićeno je tijekom petka i prvo dovedeno u sjedište krim policije PU Zagrebačke u Heinzelovu ulicu, a nakon toga su odvezeni pritvorskom nadzorniku na Oranice. Policija prema njima nije imala nikakvo krim istraživanje već je samo postupala po Europskom uhidbenom nalogu i obavljala formalnosti koje su tražile grčke vlasti.

Kako smo neslužbeno doznali u Europskom uhidbenom nalogu, grčke vlasti traže da im se hrvatski državljani predaju radi osiguranja procesuiranja kaznenog djela udruživanja u zločinačku organizaciju radi počinjenja kaznenih djela. Desetorica "boysa" targetirana su tako da su njihova imena nađena na popisu putnika koji su putovali u Grčku i koji su registrirani prilikom prelaska više graničnih prijelaza.

Međutim, nisu navedeni nikakvi konkretni dokazi koji bi ukazivali da su oni sudjelovali u neredima i tučnjavi koja je izbila 7. kolovoza, večer uoči 2. pretkola Lige prvaka koja se trebala odigrati večer kasnije između AEK-a i Dinama. Sve to, podsjećamo događalo se u zoni oko OPAP Arene u atenskoj četvrti Nova Filadelfija, a u neredima u kojima je sudjelovalo više stotina navijača jednog i drugog kluba, kao i navijači Panathinaikosa smrtno je ranjen 29-godišnji navijač AEK-a Mikalis Katsouris (29), koji je iskrvario od rane koja mu je zadana nožem.

Trenutno je u grčkim zatvorima 105 hrvatskih državljana i prema grčkom zakonu maksimalna dužina pritvora za kaznena djela za koja ih se tereti je 18 mjeseci, ali se ipak očekuje da će dio navijača biti pušten na slobodu. Međutim, sada Grčka traži još 10 "Boysa" i hrvatski sud odlučivat će o tome hoće li udovoljiti zahtjevu Grčke da ih se izruči radi vođenja postupka.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

Linker
22. travanj 2024 03:36