FREDERIC J. BROWN Afp
ODLUKA VLADE

Ukrajina će bojkotirati kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu ako će sudjelovati Rusi

Navedeno je da će svaka sportska organizacija zemlje biti kažnjena ako ne poštuje odluku
Piše: Dean BauerObjavljeno: 31. ožujak 2023. 15:47

U Kijevu su "prelomili", iako svojom odlukom baš i nisu iznenadili. Naime, Vlada Republike Ukrajine je donijela i službenu odluku da njezine sportašice i sportaši neće sudjelovati ni na jednim kvalifikacijama za OI u Parizu 2024., ako bi se na tim natjecanjima pojavili predstavnici Rusije.

Odluku je službeno priopćio Oleg Nemčirov, tajnik u ukrajinskoj vladi, a ujedno i član Ukrajinskog olimpijskog odbora. Pritom je jasno iznio kako je riječ o zajedničkoj odluci Ministarstva sporta Ukrajine i tamošnjeg nacionalnog olimpijskog odbora. Navedeno je i da će svaka nacionalna sportska organizacija ili savez u Ukrajini, koji bi se oglušio o ovakvu odluku, biti kažnjena.

Ovakva je odluka donesena dan nakon što je Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora donio odluku da se sportaši-pojedinci iz Rusije i Bjelorusije mogu natjecati na međunarodnim nadmetanjima, sve dotle dok niti jedan od njih nije javno podržao rusku agresiju na Ukrajinu.

Ono što je međutim zamjetno iz nove odluke ukrajinske vlade da spominju samo sportaše iz Rusije, a ne više i iz Bjelorusije kao problematične. Sumnjamo baš da je u službenom dokumentu neke vlade, izostavljanje jedne države slučajnost ili pogreška. Vjerojatnije je da su Ukrajinci ipak malo popustili, te se protive nastupima samo Ruskinja i Rusa, a ne i svojih sjevernih susjeda. Iako je u nešto kasnijem obraćanju, Oleg Nemčirov spominjao u negativnom kontekstu i Ruse i Bjeloruse.

Inače, iz naših izvora doznajemo kako već neko vrijeme mnogi veliki međunarodni sportski savezi i to praktički sada iz svih sportova, traže načina kako bi ipak "provukli" ruske i bjeloruske sportaše ponovo na međunarodnim natjecanjima, a da pritom ne izazovu preveliku buru.

Pune ruke posla ima i Etičko povjerenstvo MOO-a koje preispituje status nekih poznatih bivših ruskih sportašica i sportaša koji su u tijelima MOO-a. Konkretno, radi se o Jeleni Isinbajevoj (atletika) i Šamilu Tarpiščevu (tenis), kao i o počasnim članovima MOO, Aleksandru Popovu (plivanje) i Vitaliju Smirnovu (bivši predsjednik Ruskog OO, čak i bivši doministar sporta nekadašnjeg SSSR-a, te od 1971. još član MOO-a). Sve četvero su na popisu sankcioniran osoba Republike Ukrajine.

Dodatno je za MOO osjetljivije pitanje Jelene Isinbajeve koja je službeno časnica Ruske vojske. Podrazumijeva se da se radi o počasnom zvanju, da Isinbajeva nije baš u odori i na bojištu nikada ni bila, ali jest formalno časnica Oružanih snaga Ruske Federacije.

Linker
20. travanj 2024 14:34