Savo Milošević i Edin Džeko
 

 ANTONIO BALIC Cropix
DODATNE KVALIFIKACIJE

Ukrajina je favorit u ogledu s BiH, a navijači su ‘realni‘ prije utakmice: ‘Od nas se ništa ne očekuje‘

‘Da ne vjerujem da možemo proći ne bih ni bio ovdje, a vjerujem da isto razmišljaju i igrači‘
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 21. ožujak 2024. 06:35

Unatoč groznoj kvalifikacijskoj kampanji za Euro 2024., najgorim kvalifikacijama ikad, kada je reprezentacija Bosne i Hercegovina u pitanju, unatoč tome da su u spomenutim kvalifikacijama doživjeli najgori poraz ikada (od Portugala 0:5) i jedan od najsramotnijih poraza ikada (od Luksemburga 1:4), BiH i dalje ima realnu priliku otići na Europsko prvenstvo. Čitave te kvalifikacije bit će prebrisane ako Bosna i Hercegovina ostvari pobjede danas i u utorak.

A to da i dalje ima šansu otići na Euro unatoč činjenici da su bili pretposljednji u svojoj skupini, bolji samo od amaterskog Lihtenštajna, mogu zahvaliti Uefinom kompliciranom sustavu kvalifikacija, ali i - Ivajlu Petevu. Bugarin je posljednji BiH izbornik koji je nešto napravio rezultatski. Pod njegovim vodstvom Bosna i Hercegovina osvojila je svoju skupinu u B Ligi nacija i izborila pravo da igra play-off i to da bude domaćin. Kao i obično na Balkanu, podneblju punom krajnosti i Petev je bio s obje strane granice ljubavi i mržnje. Kada je došao na mjesto izbornika dočekan je poput okupatora, najmržeg neprijatelja, a sada isti takvi stavljaju komentare poput “ponos Bosne”. No, to je za neku drugu temu...

Šanse su 50-50

Sada Savo Milošević, aktualni izbornik i jedan od trojice koji su vodili BiH u ovim kvalifikacijama, ima priliku da i on postane omiljen, jer pljuvanje je prošao. “Sve” što treba je izbaciti Ukrajinu, a to neće biti nimalo lako, iako se igra na domaćem terenu, u Zenici.

- Da ne vjerujem da možemo proći na Euro ne bih ni bio ovdje, a vjerujem da isto razmišljaju i igrači. Naravno, moramo biti svjesni da će biti jako težak zadatak, da moramo biti svjesni što je to što moramo uraditi da bismo došli u situaciju da pobijedimo. Znam da možemo, znao sam i prije utakmice, a na nama je da to pokažemo na terenu - rekao je Milošević.

Ukrajina je favorit i zbog snage svoje ekipe, ali i zbog toga da nije davno bilo kada je BiH gubila od Luksemburga i Slovačke u Zenici, kada je Portugal vodio 5:0 na poluvremenu i onda “povukao ručnu” kako ne bi posve izblamirao svog domaćina. Toga se sjećaju i BiH navijači koji su neuobičajeno “realni”, da ne kažemo pesimistični.

image
ELVIS BARUKCIC Afp

Ovo su čak pete dodatne kvalifikacije za BiH, četvrte uzastopne za Euro, i svaki put je bila ili euforija ili barem optimizam. Sada kao da ni oni sami ne vjeruju da mogu proći Ukrajinu, a kamoli izboriti Euro, a to bi mogla biti voda na mlin BiH, jer ekipe s ovih prostora najbolje su kada ih se otpiše.

- Nekako imam osjećaj da je ovo prvi put da se od nas ništa ne očekuje, bar što se tiče ovih baraža. Mislim da je preko baraža najbrži put do velikog natjecanja jer imaš jednu ili dvije utakmice, što je puno lakše nego kroz deset utakmica izboriti veliko natjecanje. Mislim da nismo bili dobri u kvalifikacijama i može se reći da su Ukrajinci favoriti, ali su ovo drugačije utakmice od kvalifikacija i tu nema nikakvih favorita. Šanse su 50-50 i mislim da bez obzira na sve, ovisi od nas, kakvi ćemo biti, koliko ćemo dati na terenu i koliko mi to želimo - kaže kapetan BiH Edin Džeko koji je unatoč tome što je u nedjelju proslavio 38. rođendan i dalje daleko najopasniji igrač BiH, što dovoljno govori o kvaliteti njegove ekipe.

Dakako da je kvaliteta na strani Ukrajine, ali, opet, igra se jedna utakmica na domaćem terenu i BiH ima realne izglede. Makar da se nekako “dovuku” do jedanaesteraca pa onda tako prođu dalje.

- Jedanaesterce vježbamo sve ove dane. Znam što ljudi ovdje misle o penalima, kao i kakvo je iskustvo s njima. Svemu dođe kraj, nadam se da će doći i negativnim tradicijama u dodatnim kvalifikacijama, a možda dođe i kroz penale - dodao je Savo Milošević.

Linker
26. travanj 2024 10:37