Sergej Palkin

 DANIL SHAMKIN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
Borba za Mundijal

Ukrajinci FIFA-i: ‘Tu reprezentaciju odmah izbacite iz Katara. Umjesto njih trebamo igrati mi!‘

‘Omogućavanje sudjelovanja terorista na SP-u je politika, vrijeme je da se tome stane na kraj‘
Piše: Andro PolićObjavljeno: 24. listopad 2022. 13:47

Uslijed ratnih zbivanja u kojima se sve više govori kako Iran pomaže Rusiji u borbi protiv Ukrajine, oglasio se i izvršni direktor Šahtara Sergej Palkin koji poziva Fifu da zabrani Irancima nastup na Svjetskom prvenstvu, a da njihovo mjesto zauzme Ukrajina.

"Ukrajinci su ubijani iranskim dronovima i projektilima. Više od 250 takvih dronova napalo je miroljubive ukrajinske gradove. Svaki od njih proizvele su i isporučile iranske vlasti, iranski instruktori i vojska, koji su izravno obučavali i upravljali lansiranjem dronova za uništavanje domova, muzeja, sveučilišta, ureda, sportskih terena i igrališta, i što je najvažnije, ubijali su Ukrajince, ali i djecu koja su sanjala vidjeti Ukrajinu na Svjetskom prvenstvu", napisao je u prvom dijelu svog obraćanja.

Zatim je direktno pozvao krovnu svjetsku nogometnu organizaciju da izbaci Iran sa svjetske smotre.

"Shakhtar poziva Fifu i cijelu međunarodnu zajednicu da odmah zabrane nastup reprezentacije Irana na Svjetskom prvenstvu zbog izravnog sudjelovanja te države u terorističkim napadima na Ukrajince. To bi bila pravedna odluka koja bi trebala skrenuti pozornost cijelog svijeta na režim koji ubija svoje najbolje ljude i pomaže u ubijanju Ukrajinaca. Upražnjeno mjesto trebala bi zauzeti reprezentacija Ukrajine koja je dokazala kako je vrijedna sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu. Unatoč neravnopravnim uvjetima s ostalim reprezentacijama tijekom doigravanja, oni su igrali svim srcem. Pozivam sve da se pridruže pritisku na nogometnu birokraciju. Dosta je ponavljanja grešaka sa Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018., skrivajući se iza ispraznih teza o apolitičnosti sporta. Omogućavanje sudjelovanja terorista na Svjetskom prvenstvu je politika. Vrijeme je da se takvoj politici stane na kraj", zaključio je u svom istupu direktor kluba.

Do početka Svjetskog prvenstva ostalo je manje od mjesec dana, a Iran svoju prvu utakmicu igra 21. studenog protiv Engleske. U skupini s njima nalaze se još SAD i Wales. Ako kojim slučajem Fifa izbaci Iran, prema pravilima, to bi mjesto trebala zauzeti reprezentacija iz iste konfederacije.

Linker
20. travanj 2024 11:25