RUBEN ALBARRAN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Ruben Albarran/Zuma Press/Profimedia
PSV I AJAX NAKON 16 GODINA

Uskrs dobrog nogometa: Veliki derbiji od Lisabona do Atene, dvoboj Vatrenih za finale Kupa, Raketa protiv Modrića

Prvo bogata uskršnja trpeza, a nakon nje još i ‘prejedanje‘ nogometom
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. travanj 2022. 09:42

Nudi nedjelja puno toga, uzbudljive dvoboje i velike derbije diljem Europe, s vrhuncem u 21 sat kad će na Sanchez Pizjuanu 'koplja' sučeliti Ivan Rakitić i Luka Modrić. Bivši suigrači iz reprezentacije, svaki sa svojim željama ulaze u ovaj dvoboj. Realova prednost sad je 12 bodova, teško da i u slučaju poraza može netko skinuti s trona Madriđane.

Tako da Real ipak ulazi u dvoboj manje opterećen, premda, unatoč prolasku Chelseaja i ulasku u polufinale Lige prvaka, Carlo Ancelotti suočio se s nekim neugodinim pitanjima zadnjih dana, traju te kritike još od onog poraza u El Clasicu (0:4). Promjenjiva igra, oscilacije, nekoliko igrača koji su izvan forme, problemi su s kojima se suočava talijanski stručnjak.

- Ne volimo pričati o igri na način 'igramo dobro' ili 'ne igramo dobro'. Igra je dobra ako si kvalitetan u oba smjera, u obrani i u napadu. A na kraju dolazi rezultat, pobjeda ili poraz - priča Ancelotti uoči dvoboja u Sevilli, u kojemu domaćin ipak ima veći ulog. Osim što je Sevilla iz komforne situacija i borbe za naslov došla u situaciju da mora braniti mjesto u Ligi prvaka, iskače podatak da u tri godine na Sevillinoj klupi Julen Lopetegui od svih španjolskih momčadi nije još pobijedio jedino Real.

- Real nam je poput trna u oku - nedavno je zaključio Sevillin veznjak Jordan. Dobra je vijest za Lopeteguija što napokon ima na okupu čitavu momčadu, većina ozlijeđenih vratila se u kadar, očekuju Andalužani da bi večeras mogli napraviti i taj korak, napokon pobijediti Modrića i društvo i približiti se cilju - Ligi prvaka.

No osim utakmice Seville i Reala, čekaju nas brojni drugi derbiji, pa krenimo redom.

OLD FIRM U KUPU
Subota je u polufinalu FA kupa donijela edinburški obračuna Heartsa i Hiberniana na Hampden Parku, danas će isto mjesto ugostiti Old Firm. Celtic protiv Rangersa, Josip Juranović protiv Borne Barišića, dvoboj dvojice Vatrenih. Iako je Barišić osjetio mišić nakon pobjede nad Bragom u Europskoj ligi, škotski mediji pišu da se oporavio i da bi trebao biti u momčadi, Juranović, pak, nije upitan. U zadnjem dvoboju u Premiershipu prije dva tjedna slavio je Celtic 2:1, no, nedjelja nudi novi izazov u borbi za novi trofej.

LISABONSKI DERBI ZA PRESTIŽ
Na svom će Alvaladeu Sporting dočekati Benficu, u derbiju koji, zapravo, o malo toga odlučuje. Porto je prvi s devet bodova više od Sportinga koji, pak, ima devet bodova više od Benfice. No, derbi je uvijek derbi, tenzije su povišene, ovog puta prepucavaju se klubovi oko broja i raspodjele ulaznica za gostujuće navijače. Vuče ta priča repove od zadnjeg derbija u kojemu je Benfica bila domaćin, raspravljalo se o tome i u nogometnom Savezu, a sad se opet govori o istoj temi, pomalo bizarno. No, tako je to, kad nema pravog naboja u borbi za trofej, onda se napetost diže na drugim frontovima. Inače, Sporting je slavio u zadnja tri od četiri derbija, u prvenstvu i Kupu, no crveni dio Lisabona vjeruje da je ovo ipak Benficina nedjelja. I da borva za Ligu prvaka možda i nije sasvim izgubljena.

FRANCUSKI OBRAČUN U SJENI NAVIJAČA
Duje Ćaleta-Car najavljen je u francuskim medijima kao starter za večerašnji susret na Parku prinčeva, s druge strane stajat će PSG. Međutim, iako se radi o velikom francuskom derbiju i obračunu koji uvijek nudi puno svega, od tenzija, obračuna na tribinama do dobrog nogometa, ovog puta sve je, nekako, u sjeni priče o navijačima. Naime, Marseilleovi navijači ionako već godinama ne smiju na Park prinčeva, a ovaj put su i PSG-ovi najradikalniji pristaše najavili bojkot, jer nisu zadovoljni igrama svojih skupocjenih ljubimaca. PSG ima 12 bodova više od Marseillea, koji se bori za Ligu prvaka i koji, definitivno, ima veći rezultatski ulog u ovom dvoboju.

PSV I AJAX NAKON 16 GODINA
Zvuči uistino neobično, ali PSV i Ajax nisu međusobno u finalu nizozemskog Kupa igrali još od 2006. godine. Tada je PSV bio dominantan u nizozemskom nogometu, ali Ajax je slavio 2:1. Štoviše, PSV je svoj zadnjih pehar u Kupu podigao prije 10 godina, 2012., a kako u prvenstvu zaostaje četiri boda za Ajaxom, ovo mu je, ipak, veća prilika za trofej. Dodatan miris ovom derbiju daje podatak da će u kadru Ajaxove momčadi biti Mohamed Ihattaren, bivši igrač i jedan od najmlađih debitanata u povijesti PSV-a, koji je trenutno u Ajaxu na posudbi iz Juventusa. Veći dio sezone bio je u mladoj momčadi, no, u finalu Kupa bi, navodno, mogao čak dobiti i koju minutu.

PANATHINAIKOS ZA PREKID NIZA
Gorjet će večeras i u Ateni, najveći mogući grčki derbi, Panathinaikos protiv Olympiacosa. Ali, u odnosu snaga koji već godinama ne odražava razinu rivaliteta dva atenska kluba. Olympiacos dominira, ima 22 boda više od PAO-a koji se tek bori za mjesto u Europi. K tome, u zadnjih 13 velikih derbija, Panathinaikos je uspio tek jednom pobijediti. Doduše, atenski 'Zeleni' već su dva mjeseca bez poraza u prvenstvu i imaju se pravo nadati da će večeras prekinuti taj neugodan niz u susretima s najžešćim rivalom. U redovima Panathinaikosa igra Zvonimir Šarlija, bivši stoper Slavena Belupa, trebao bi konkurirati i za ovu utakmicu.

JE LI ZWEITA NAJNEIZVJESNIJA U EUROPI?
St. Pauli, za koji je 90 minuta odigrao hrvatski stoper Jakov Medić, nije uspio pobijediti na gostovanju kod Sandhausena (1:1) i propustio je priliku opet uhvatiti vrh Druge Bundeslige, koja sve više postaje najzanimljivija liga Europe. A nedjelja nudi borbu za sam vrh. Schalke, Werder i St. Pauli (utakmica više) imaju po 53 boda, Darmstadt ima 51, a Nürnberg 49 bodova i to sve uoči današnjih dvoboja Werdera i Nürnberga i Darmstadta i Schalkea. Baš je Schalke u najboljem nizu, četiri pobjede zaredom, ostali kašljucaju, no, nakon ove nedjelje bi neke stvari u borbi za ulazak u Bundesligu ipak mogle postati jasnije.

Linker
19. travanj 2024 20:16