JASON BROWN/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Jason Brown/prosports/Shutterstock Editorial/Profimedia
ROBERT PROSINEČKI ZA SN

‘Utakmice Hrvatske s Turskom i Walesom mnogo su mi toga otkrile. Želim igrače upoznati s novom vizijom‘

Novi izbornik crnogorske reprezentacije uoči prvog okupljanja i prvih ispita na novoj funkciji
Piše: Milivoje Kovačević iz PodgoriceObjavljeno: 20. ožujak 2024. 14:44

Drugu presicu u ulozi izbornika reprezentacije Crne Gore Robert Prosinečki odradio je u Podgorici pred mnogo manje predstavnika “sedme sile” nego premijernu, nakon što je preuzeo tu dužnost početkom veljače ove godine potpisavši jednogodišnji ugovor. Prosinečki je u ponedjeljak odveo svoje izabranike u tursku Antalyju, gdje će se međusobno upoznati i odigrati dvije prijateljske utakmice, protiv Bjelorusije 21. ožujka i Sjeverne Makedonije 26. ožujka.

Bolje upoznat

U razgovoru za Sportske novosti, nakon presice, logično se nametnulo prvo pitanje - koliko je novi crnogorski izbornik danas “pametniji” nego prije mjesec i pol?

- Bez daljnjega, puno više nego nakon samog dolaska na klupu. Pripremaš se, gledaš, ali poslije mjesec i pol dana puno bolje sam upoznat sa situacijom u momčadi. Pratimo sve igrače, pratimo kako igraju, što igraju, koliko igraju, manje-više sam informiran o tim stvarima. Pogledao sam i sve utakmice u prošlim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Njemačkoj, mogli smo jako puno vidjeti. Sada imamo viziju i razmišljanje kako dalje. Puno, puno, puno smo pametniji nego na početku suradnje, to je sigurno - rekao je na početku Robert Prosinečki.

Crna Gora nema mnogo kvalitetnih nogometaša, pa su na njegovom popisu uglavnom provjereni igrači.

- Manje-više svi nam nogometaši igraju standardno i u dobroj formi, što je jako bitno, pogotovo nositelji igre, koji su godinama već Crnoj Gori najbitniji. Odgledao sam puno utakmica i ovdje i u Mađarskoj i u Novom Sadu… Ima igrača. Na žalost nam se ozlijedio Andrija Radulović iz Vojvodine, Milutin Osmajić iz Prestona također. Pratimo sve igrače, sve ih znamo, pa to sada nije smak svijeta, jer tek je početak priprema. Najvažnije što nam slijedi je rujan, kada počinje Liga nacija. Bitno je da dolaze, da se uigravamo, da vide neko razmišljanje koje ja kao izbornik želim. Bit će i nekih igrača iz domaće lige za koje mislim, na osnovu utakmica koje sam gledao, da mogu pomoći, biti na raspolaganju.

Imajući u vidu rivale u skupini Lige nacija (Wales, Island, Turska) i ono s čime raspolaže Crna Gora, koji je realni domet vaše momčadi?

Suparnici po mjeri

- Mislim da su sve ove momčadi po mjeri. Turska možda malo odskače, pa ima ih 80 milijuna... Reprezentacija ima uspone i padove, sada su se malo stabilizirali kroz Montelu, koji ih je kao novi izbornik malo posložio. Izgledaju jako dobro, bili su u kvalifikacijskoj skupini za Euro s Hrvatskom, pa sam ih mogao gledati. Isto tako i Wales. Otišli su im Bale, Ramsey… neki igrači koji su nekada bili glavni, ali dolaze novi. Manje-više igraju u 2. engleskoj ligi, koja je jaka. Imao sam ih priliku gledati jer su i oni igrali s Hrvatskom. Puno informacija sam dobio s tih utakmica, vidio sam koliko su dobri, jer je čak Hrvatska izgubila od njih. Bosna i Hercegovina je, pak, igrala s Islandom i tu smo ih imali priliku gledati - analizirao je sedmi po redu izbornik reprezentacije Crne Gore.

- Potrefilo nam se da smo puno toga već pogledali. Skupina nije niti malo lagana, ali nije baš da kažeš da nema šanse. Mislim da Crna Gora može sa svakom od tih momčadi igrati, pa ćemo vidjeti koji će biti rezultat. Suparnici po mjeri, tako bih ja to nazvao.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Ozljede su dosad bile zla kob crnogorske reprezentacije, uz limitiranu minutažu igrača u klubovima. Može li ova grupa nogometaša na koje računate to prebroditi, ne računajući naravno potencijalne izostanke Stevana Jovetića i/ ili Stefana Savića?

- Koga nema, bez njega se mora i može, o tome nećemo niti pričati. Evo i na početku nekih problema. U subotu se ozlijedio Osmajić, ranije mali Radulović i već imamo jedan mali problem s ta dva igrača. Ali dobro, to je tek početak, prve naše pripreme i prve prijateljske utakmice, tako da to i nije preveliki problem. Ja se nadam da će ostati svi zdravi, što nam je vrlo bitno, jer mi nemamo fond od sto igrača, pa da možemo puno toga mijenjati. Ono što imamo, mislim da je dobro. Naravno, ako budu svi zdravi, ako budu igrali u svojim klubovima kao što dosad igraju. A igraju jako puno, standardno i jako dobro. Pogotovo ovi igrači koji su bitni ili najbitniji, iako su svi bitni i svi su važni. Ali ovi igrači koji su, idemo reći, iskusni, odigrali su veliki broj utakmica i svi su u dobrim formama - zadovoljno će Prosinečki.

- Pogotovo mi je bilo iznenađenje Karabah, koji je skoro prošao Bayer Leverkusen u Europskoj ligi, gdje su ova naša dvojica, Marko Vešović i Marko Janković, odigrali ne odlično, nego fenomenalno. Ostali više-manje standardno igraju. Neki ulaze, neki igraju od početka, ali mislim da smo dobri. Atmosfera je vrlo bitna, tako da ćemo raditi na tome ovih sedam dana, ali ne samo ovih sedam dana, nego i u budućnosti, da svi dođu, da svi imaju želju natjecati se, da napravimo dobru grupu. Kada se napravi dobra grupa, onda se može mnogo više nego što netko misli.

Više hrabrosti

Koja su očekivanja od Antalyje? Čime biste bili zadovoljni kada se vratite za tjedan dana?

- Rezultat je važan, ali ne i najbitniji. Cico Kranjčar je krenuo porazima u prijateljskim utakmicama, pa je poslije toga sve krenulo. Želim igrače upoznati s novim načinom rada, s novom vizijom koju ja želim, da budemo sedam dana zajedno, da se upoznamo - dodao je crnogorski izbornik.

- Kada vratim u glavi sve ove utakmice koje sam odgledao, mislim da je trebalo malo više hrabrosti, pogotovu u nekim dijelovima kad su bili blizu. A bili su blizu u Beogradu na 1:1 u drugom poluvremenu, kad je nedostajalo malo hrabrosti prema naprijed da bi se nešto više napravilo. Isto tako i protiv Mađarske u Budimpešti. Vodiš 1:0 i nisam imao osjećaj da su na toj utakmici napravili sve da bi to dobili. Nedostaje malo posjed, fali malo i vica u igri, a ima igrača koji to mogu, tako da ćemo raditi na tome. Formacija će sigurno biti malo drugačija, igrat ćemo na drugačiji način. Ja volim igrati ofenzivno, a hoćemo li i uspjeti, vidjet ćemo.

Nešto ovisi i od suparnika?

- Protiv velikih reprezentacija naravno da ćemo se prilagoditi i gledati njih, te napraviti sve moguće, ali ćemo više raditi na našoj reprezentaciji. To je, u ovom trenutku, moj plan. Normalno, prvo da vidimo jesu li svi zdravi, da svi budu motivirani, da svi žele.. I ako napraviš jednu grupu da onaj koji je dvadeseti igrač, pa do onog koji je prvi igrač, budu svi zadovoljni, što je vrlo teško, ali svi da dišu za jednog, onda se to može napraviti - optimističan je Robert Prosinečki.

Linker
01. svibanj 2024 17:36