Jack Warner

 ALVA VIARRUEL Afp
DOLIJAO JE

Uzeo je milijune, dobio doživotni izgon, a evo što sada čeka jednog od nekoć najmoćnijih ljudi u nogometu

Može biti izručen SAD-u, što će ga gotovo sasvim sigurno ‘pospremiti‘ iza rešetaka.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 19. studeni 2022. 10:30

Jack Warner, kontoverzni bivši dopredsjednik FIFA-e može biti izručen iz Trinidada i Tobaga kako bi se suočio s kaznenim optužbama u Sjedinjenim Državama.

Jack Warner je vodio Nogometnu konfederaciju Sjeverne, Srednje Amerike i Kariba (CONCACAF) više od dva desetljeća, a Ministarstvo pravosuđa SAD ga sumnjiči za kaznena djela reketiranja i podmićivanja. Warner je pokušao osporiti svoje izručenje pred Sudbenim odborom Tajnog vijeća sa sjedištem u Londonu, koji je za mnoge zemlje Commonwealtha najviši žalbeni sud.

To je bilo nakon što je 2019. sud u Trinidadu i Tobagu odakle je Warner odbacio njegovu tvrdnju da je izručenje bilo nezakonito. Warner je optužen 2015. kao dio skupine za koju Amerikanci tvrde kako je počinila "24-godišnju shemu kako bi se obogatili korupcijom u međunarodnom nogometu". Odnosilo se i na kupnju glasova i na nezakonitu shemu povrata novca koja uključuje medijska i marketinška prava FIFA-e i CONCACAF-a.

Godine 2020., sudbeni dokumenti su dokazali da je Warner primio 5 milijuna dolara kako bi glasovao za Rusiju kao domaćina Svjetskog prvenstva u nogometu 2018. Nekoliko drugih optuženika u ovom slučaju kasnije je osuđeno na zatvorske kazne ili je umrlo prije suđenja. Warnerovi sinovi Daryll i Daryan izjasnili su se krivima za optužbe uključujući i prijevaru. Warneru, koji sada ima 79 godina, FIFA je 2015. doživotno zabranila sve aktivnosti vezane uz nogomet. On dosljedno i dalje negira krivnju.

Linker
28. lipanj 2024 05:39