TOM DUBRAVEC Cropix
NAJJAČA KARIKA

Vatreni ponovo na vrhu: Menadžerima koji ga nisu u stanju prodati u veliki klub trebalo bi uzeti licencu

Prema Transfermartku vrijedi 14 milijuna eura, a u klubu ga sigurno neće pustiti ispod 10 milijuna
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. ožujak 2023. 07:52

Menadžerima koji nisu u stanju prodati Dominika Livakovića u ozbiljan europski klub trebalo bi uzeti licencu zbog nesposobnosti.

Što drugo zaključiti za golmana koji je godinama prvo vratarsko ime HNL-a i čuvar mreže nacionalne vrste, u čijem je životopisu pet uzastopnih jakih europskih sezona s Dinamom i dvije medalje sa svjetskih prvenstava!?

Izvrsno je za Modre što Livaković i dalje čuva njihov gol, no logično je kako je već trebao, a i želio je, oprobati se u nekoj od liga Petice.

S 28 godine idu mu neki od zadnjih vlakova da to učini ovog ljeta...

U Bursi se još jednom raširio poput hobotnice, s pet obrana, četiri udarca unutar kaznenog prostora i što je najbitnije reakcijama koje su spasile Vatrene u početnoj fazi susreta od rezultatskog minusa.

Dominik Livaković ponovno je odigrao sjajnu utakmicu i bio jedan od hrvatskih junaka. Držao je koncentraciju do kraja, do zadnje prijetnje Cenka Tosuna, čovjeka koji je 2017. godine potopio Vatrene u Eskisehiru golom u 75. minuti za 1:0.

Prolazna slabost

Čestitke koje dobiva za vratarsko umijeće samo su pola razloga zbog kojeg zavrjeđuje divljenje.

Iako su oštri jezici govorili kako je psihički labilan, pokazao se kao mentalni gigant koji je prevladao sve frustracije, udarce, pa i poniženja da bi se vinuo u orbitu i bio zvijezda čiji je sjaj odavno nadišao nacionalne okvire.

Kad ujesen 2021. Zlatko Dalić nije vjerovao da je on najbolje rješenje za završnicu kvalifikacija, pa je poslao Marjana Mrmića u Francusku da pripremi Ivu Grbića, našao se u poziciji u kojoj bi mnogi potonuli. FIFA-in video u kojem mu Luka Modrić u hotelu Lav u Podstrani govori kako svojim strahom od pogreške unosi nervozu u reprezentaciju, objašnjavajući mu umjesto izbornika zašto neće igrati s Rusijom, dokument je težine njegovog trenutka. No, taj strah je bio, vjerujemo, prolazna slabost.

Već u sljedećoj akciji na turniru u Dohi opet je imao svoju poziciju, da bi godinu nakon Lava oduševio svijet na Mundijalu. Pogotovo obranama u utakmicama s Japanom i Brazilom. I s bijele točke, ali i tijekom igre. Njegovo prezime sada zvoni i u Australiji, u Indiji, i u Argentini...

Nije poletio

Nije ga to prebacilo, nije poletio, ostao je kvalitetno braniti za Dinamo, da bi opet blistao u reprezentaciji. Dogodi mu se pogreška, ali svi vratari ih imaju, pa i Thibaut Courtois i Jan Oblak.

Dojam je da se puno više grizao kad je bio mlađi, sada već u sljedećoj akciji brani kao da se ništa nije dogodilo. To je odlika pobjednika. Modrić mu nije samo sasuo istinu u oči, kapetan ga je i ohrabrio da je golmančina i to mu je zacijelo puno značilo za samopouzdanje i sigurnost.

Stručnjaci govore o njegovim jakim, ali i lošijim golmanskim točkama, najviše o tome da bi trebao više izlaziti kod centaršuteva i tako bolje kontrolirati prostor pred vratima.

Nedavno je i Dejan Lovren pričao kako se teško oslobađa po tom pitanju, uz vjeru da će biti sve bolje. S vremena na vrijeme prigovori mu se i zbog igre nogom, koja je osjetno bolja nego ranije.

No, čak i da je to - to, da Livaković brani najbolje što može i što će ikad moći, dovoljno je pogledati njegove izvedbe i učinak za Hrvatsku i Dinamu da bi bilo jasno kako se radi o čuvaru mreže koji može biti jedinica u klubu koji igra u završnici Lige prvaka.

Potpuni misterij

Za mnoge je misterij kako već nije tamo. Pritom ga ni najmanje ne tjeramo iz Maksimira. Nikako...

Zlatko Dalić ga je u studenom 2021. godine poslao na klupu, a godinu kasnije kazao kako je bio najbolji čuvar mreže na Svjetskom prvenstvu. To je Livakovićeva velika pobjeda.

Prvoligaški nogomet okusio je u Zagrebu, u Dinamu je od 2016. godine, no trebao se izboriti da bude prvi izbor. Uoči Svjetskog prvenstva 2018. godine mnogi su mediji gurali Hajdukova Karla Leticu kao trećeg za Rusiju, uz Subašića i Kalinića, ali uvijek kad je bilo najpotrebnije, kad je pritisak bio najveći, Livaković je bio najbolji.

Tada je blistao u finišu sezone za Dinamovu titulu i prvi put natjerao Dalića da kaže – Livaković. Puno je i stabilniji fajter nego što su mnogi mislili.

Transfermarkt kaže da u ovom trenutku na nogometnom tržištu vrijedi 14 milijuna eura, Dinamo traži 10 milijuna eura, bilo transfera ili ne, to što Livaković daje Dinamu, gdje je sada i kapetan nakon odlaska Ademija, što daje i Vatrenima, vrijedi puno više.

Linker
19. travanj 2024 01:52