Lamine Yamal 

 PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Pressinphoto/shutterstock Editorial/profimedia
BUDUĆNOST NOGOMETA

Vatrenima će na Euru prijetiti pravo čudo od djeteta. On i Endrick će vratiti El Clasico u modu

Stadioni će zasigurno u budućnosti biti vokalni oko Endricka i Yamala, ako ispune svoj potencijal
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 27. ožujak 2024. 19:49

Prijateljska utakmica u Madridu između Španjolske i Brazila priredila je rijetko viđeni spektakl za utakmice takvog kalibra. Utakmica je završila rezultatom 3:3, a imala je sve što jedan prosječni gledatelj želi vidjeti u dvoboju jednih od najjačih reprezentacija na svijetu. Bilo je tu ranih pogodaka, grešaka, dobrih poteza, zabljesnule su i mlade zvijezde koje će biti budućnost ovih reprezentacija, a svjedočili smo i pogotku na samom kraju kojim je i postavljen konačan rezultat.

Nogometni svijet ostao je zadivljen predstavom 16-godišnjeg Barceloninog čuda od djeteta, Laminea Yamala. Dok su Španjolci u prvom poluvremenu utakmice dominirali terenom, većina napada išla je upravo preko mladog Yamala, koji je svojim potezima, udarcima i ubačajima radio velike brige lijevoj strani obrane Brazilaca. Na takav način Španjolci su i stigli do prvog pogotka, Yamal je probio po desnoj strani i završio na podu u kaznenom prostoru, a iz kaznenog udarca precizan je bio Rodri. Yamalovu predstavu prepoznala je i španjolska publika na Santiago Bernabeuu, pa je tako igrač Barcelone pri izlasku iz zaradio ovacije madridskih tribina.

Olmov potez utakmice

Yamal je nastavio sa sjajnom partijom i nakon pogotka, a njegovu inspiriranost popratili su i Nico Williams na lijevoj strani te Dani Olmo koji je operirao iza najisturenijeg Alvara Morate. U 36. minuti bivši Dinamov igrač napravio je potez utakmice, kroz par sjajnih driblinga riješio se trojice Brazilaca u kazneno prostoru i mirno neometano poentirao za udvostručenje vodstva Španjolaca. I činilo se tada kako domaćini imaju utakmicu pod kontrolom, bili su izrazito bolji protivnik u prvom dijelu, ali greška vratara Simona u 39. minuti omogućila je Brazilcima preko Rodryga ekspresni povratak u utakmicu.

Na Bernabeu, potencijalno najvećoj svjetskoj pozornici, odvijao se dvoboj dvojice mladića koji će vrlo vjerojatno obilježiti nogometni svijet u sljedećih 15-20 godina

Na početku drugog dijela na teren je stupio čovjek koji je, osim Viniciusa, bio u glavnom fokusu madridske javnosti prije utakmice. Sedamnaestgodišnji Endrick se nakon prvobitne najave u Engleskoj predstavio i madridskoj publici, za koju će od sljedećeg ljeta u dresu Reala graditi karijeru. Endrick se, kao i na Wembleyju, prikazao u najboljem mogućem svijetlu, njegov pogodak nakon samo četiri minute na terenu režirao je potpuni povratak Brazilaca u utakmicu. Tako se na Bernabeu, potencijalno najvećoj svjetskoj pozornici, odvijao dvoboj dvojice mladića koji će vrlo vjerojatno obilježiti nogometni svijet u sljedećih 15-20 godina. Ovaj dvojac mogao bi u budućnosti ponovno probuditi čari El Clasica u svijetu, koji je nekako posljednjih godina nazadovanjem legendarnog rivalstva Messija i Ronalda ispao iz fokusa javnosti.

image

Endrick

PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

- Razgovarao sam o tome u ponedjeljak za večerom. Sanjao sam da ću zabiti svoj prvi gol na Bernabeuu. Nitko nije bolji od bilo koga drugog ovdje i ova dva gola dugujem svojim suigračima i Dorivalu za njegovo povjerenje - rekao je Endrick nakon utakmice.

Perez u akciji

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez otišao je nakon utakmice u prostor za igrače i susreo se s Viniciusom, Rodrygom - koji mu je dao svoju majicu, i Endrickom. “Svi te čekamo ovdje”, rekao je Perez Endricku.
Iako je madridska publika s oduševljenjem ispratila partije Yamala i Endricka, potpuno drugačiji tretman dobio je prvi napadač reprezentacije, Alvaro Morata, koji je ispraćen gromoglasnim zvižducima. Razlog je taj što je Morata dijete Reala, no već nekoliko godina nosi dres mrskog rivala, Atletico Madrida.
- Sramota. Boli me duša što se u mojoj zemlji zviždi igraču koji može biti za primjer drugima. Sramim se tih zvižduka - poručio je Luis de la Fuente.
Španjolski stadioni zasigurno će u budućnosti biti vokalni i oko Endricka i Yamala, ako ispune svoj enormni potencijal...

Linker
15. travanj 2024 02:23