Alex Morgan (desno)

 SCREENSHOT: INSTAGRAM
POSEBNE PRIČE SP-A

Veliki povratak atraktivne Amerikanke, zvijezde, spisateljice, manekenke, voditeljice, ženskog Erlinga Haalanda

Ona sudjeluje u spotovima Maroon 5, druži se sa Taylor Swift i fascinirana je Elvisom Presleyjem
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. srpanj 2023. 09:35

Ženski nogomet je spektakl. Ako kažemo da se finale Eura igralo na Wembleyu pred 87.200 gledatelja, da se finale SP igralo u Lyonu pred 58.000 gledatelja, da se olimpijski finale igralo na stadionu u Yokohami pred 70.000 gledatelja, malo toga treba dodati.

Ako kažemo da u glavnim reprezentacijama najviše zvijezda imaju Barcelona – 17, a da slijede Chelsea sa 16, Arsenal, City, Real, PDSG i Lyon sa 13, Benfica, Juventus i Roma sa 12, pa Everton, United i Wuhan sa 9, ako dodamo da recimo iz Engleske lige dolazi čak 106 igračica, onda je jasno da su i ulaganja razlog za takav spektakl kakav je danas postalo SP nogometašica koje se igra na najboljim stadionima, koji će finale ovoga sada imati na olimpijskom stadionu u Sydneyu.

image

Alex Morgan

STAN SZETO/NEWSCOM/PROFIMEDIA Stan Szeto/newscom/profimedia

Ženski nogomet duboko je zaživio u svijetu, kod nas još nije, a i pitanje kada će. Ovakve slika kao što dolaze iz Australije i s Novog Zelanda su savršena reklama, ali…

A svaka velika priča ima i svoje velike zvijezde. Zato i jest velika. A kada je nešto u Americi popularno, onda to samo po sebi nosi nešto ekstra. Recimo, Amerikanke imaju Megan Rapinoe, prvu nogometašicu na barikadama uopće, veliku zagovornicu LGBT prava koju je Time stavio među 100 najutjecajnih ljudi 2020. godine. Zbog protesta znala je šutjeti na himnu, ali je predsjednik Joe Biden odlikovao medaljom slobode. Ona je ikona američkog tima na svoj način.

image

Alex Morgan

RADDAD JEBARAH Nurphoto Via Afp

A još veća i posebnija igrački je Alex Morgan, ženski Erling Halland, igračica silnih mogućnosti, vjerojatno najposebnija u svijetu nogometa danas. Alex Morgan je dvostruka svjetska prvakinja, trajna vrijednost ženskog nogometa od 2012. kada je u polufinalu olimpijskog turnira u Londonu Japanu zavila gol u 123. minuti produžetka, odvela svoj tim u finale i tamo došla do zlata protiv Japana. Drugi naslov svjetske prvakinje osvojila je 2019. u Francuskoj, nakon čega se povukla, rodila, nije igrala na olimpijskom turniru u Tokiju na kojem su SAD osvojile broncu, a sada se vraća i bit će apsolutno najveća zvijezda svjetskog summita u Australiji i na Novom Zelandu.

image

Alex Morgan

PATRICK T. FALLON Afp

Alex Morgan je puno više od obične nogometašice za Amerikance, ona je velika zvijezda, spisateljica koja je izdala četiri knjige, glumica, zvijezda video igara, voditeljica, manekenka za kupaće kostime, sportsku opremu, diplomatkinja, zvijezda ESPN-a, New York Timesa, Sports Illustrateda… ona sudjeluje u spotovima Maroon 5, druži se sa Taylor Swift u koju je zaljubljena njena četverogodišnja kćer Charlie, i danas je fascinirana Elvisom Presleyom čije dvije slike vise u njenom domu, s njom sponzorske ugovore potpisuju Coca Cola, AT&T, Panasonic, McDonalds, Bank of America… I uz sve to je manekenskog izgleda što naravno nikoga ne ostavlja ravnodušnim i po čemu apsolutno odskače od ostalih. Ona se sada nakon poroda vraća na veliku scenu, dobro se za to zagrijala, recimo na povratku nakon poroda u prvom dvoboju zabila je Panami tri komada i Amerikanke će s njom imati ono što im je definitivno nedostajalo na posljednjem olimpijskom turnir u Tokyju.

- Mislim da je ovo najbolji tim koji smo imali ikada. Osjećam da možemo dokazati da smo najbolji. Osjećam da imamo talenta, kvalitetu, pravog trenera, prave igrače, pravo prijateljstvo, pravi mentalitet. Na ovakvoj ekipi uvijek postoji pritisak i mi smo se naučili nositi s tim. Apsolutno sam optimist.

Magan Rapinoe joj je dodala ‘to ustvari nije pritisak, veći je pritisak kada na kišni dan moraš ustati i ići na trening, a ovo je nešto za što smo se borili i što željno očekujemo. Pritisak je zabavni dio priče. Pritisak izvlači najbolje iz vas.

Amerikanke će SP otvoriti utakmicom protiv Vijetnama u subotu u Aucklandu.

Tri sa +200 nastupa, Sinclair +300

Svjetsko prvenstvo nogometašica ima svoje posebne priče i zvijezde, a četiri se izdvajaju. Jedna od njih je spomenuta Amerikanka Alex Morgan koja je u 34. godini, koja je za reprezentaciju igrala 206 puta i zabila 121 gol. Biti preko 200 utakmica u ženskom reprezentativnom nogometu je pothvat, a postoje uz Morgan još tri posebnosti u tom smislu.

Svakako najposebnija je kapetanica olimpijskih pobjednica Kanađanki 40-godišnja Christine Sinclair, napadačica koja je u karijeri premašila brojku 300 nastupa za reprezentaciju i jedina je takva u ženskom nogometu. Sinclair je za Kanadu odigrala nevjerojatne 323 utakmice i zabila 190 golova. Napadačica po vokaciji koja igra u Portlandu prisutna je i danas.

Uz nju druga po broju nastupa ikad je Šveđanka Caroline Seger i danas aktivna 35-godišnja vezna igračica. Ima 38 godina, igra za domaći Rosengard i predstavlja pluća švedskog tima i danas.

I u tu +200 priču ide i Sherida Splitse vezna igračica Nizozemske, 33-godišnjakinja iz Ajaxa koja će i na ovom SP kao i spomenute nositi svoj tim. (drp)

Linker
27. travanj 2024 11:33