Juan Jesus, Federico La Penna i Francesco Acerbi

 Lapresse/ddp Usa/profimedia
TVRDI DA NIJE KRIV

Veliki skandal u redovima protivnika Vatrenih: Rasistički vrijeđao protivnika pa izbačen iz reprezentacije

Francesco Acerbi napustio je talijansku reprezentaciju uoči dvije nadolazeće prijateljske utakmice
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 20. ožujak 2024. 08:17

Luciano Spalletti u samo osam mjeseci svoga angažmana kao glavnog stratega talijanske reprezentacije prolazi kroz drugi veliki skandal svoga kadra. Branič milanskog Intera Francesco Acerbi napustio je talijansku reprezentaciju uoči dvije nadolazeće prijateljske utakmice, nakon što je optužen da je koristio rasistički rječnik prema igraču Napolija Juanu Jesusu tijekom susreta njihovih momčadi u nedjelju.

Obzirom na to da se radi o prvotimcu tamošnjeg velikana i reprezentacije, te da se sve ovo događa samo tri mjeseca prije Europskog prvenstva u Njemačkoj, na kojem Italija igra u skupini s Hrvatskom, "oči" sportske javnosti opet su iz krivih razloga uperene u "Azzure".

Navodni incident dogodio se tijekom drugog poluvremena 1:1 remija trenutnog lidera protiv branitelja naslova Serije A. Video snimka prikazuje Brazilca Jesusa kako se žali sucu i pokazujući znak na dresu - Keep Racism Out, koji sugerira na izbacivanje rasizma i očito govoreći da ga je Acerbi nazvao crncem...

Jesus je isprva umanjio incident po završetku same utakmice, rekavši za DAZN - što se dogodi na terenu, ostaje na terenu, nakon što je prihvatio ispriku 36-godišnjaka za uvrede na travnjaku.

Međutim, branič Napolija u ponedjeljak je opet okrivio Acerbija, ovaj put jer je talijanski reprezentativac poricao da je iznosio rasističke uvrede, nakon što je bio prisiljen napustiti trening kamp uoči dvije prijateljske utakmice u Sjedinjenim Državama.

Acerbi je napustio talijanski trening kamp nakon izvješća da će protiv njega biti pokrenuta istraga zbog navodnog rasnog zlostavljanja, a zamijenio ga je srednji branič Rome Gianluca Mancini u momčadi od 28 izabranika od strane Spallettija.

Acerbi inzistira na tome da nije rekao ništa rasističko Juanu Jesusu, ali prihvaća da je morao biti isključen iz talijanske momčadi. Vratio u Milano, gdje ga je dočekala gomila novinara kojima je odgovarao na postavljena pitanja.

- Dečki, nisam rekao ništa rasističko. Nisam razgovarao s Juanom Jesusom. Sasvim sigurno mogu reći da ništa rasističko nije izašlo iz mojih usta - odgovorio je Acerbi na pitanje o nastaloj situaciji.

Postoje izvještaji da bi se mogao suočiti s kaznom od deset utakmica suspenzije u talijanskog prvenstvu. S obzirom na Acerbijevo negiranje izrečenog, zašto je onda branič Napolija rekao da se ispričao?

- Mislim da je možda krivo shvatio. Zašto bih se trebao ispričavati? Znam samo da nisam rekao nikakve rasističke fraze. Nogomet igram 20 godina i znam što govorim. Svašta se događa na terenu, to je normalno, ali kada sudac zazviždi, vi se rukujete i sve se vrati na staro. Nadam se da će se borba protiv rasizma nastaviti u svakom dijelu svijeta - rekao je iskusni defenzivac Nerazzurra.

Što je izbornik Italije Spalletti rekao Acerbiju?

- To je između nas. Tužan sam što odlazim, ali ispravno je što je ovako završeno - zaključio je Acerbi.

Negiranje je izazvalo ljutitu reakciju Jesusa, koji je svoje mišljenje podijelio na društvenim mrežama.

- Mislio sam da je s tim incidentom gotovo na terenu i iskreno, nadao sam se da se neću morati vraćati na nešto tako odvratno. Međutim, danas sam pročitao Acerbijeve komentare koji su u potpunoj suprotnosti s onim što se dogodilo. Protiv rasizma će se boriti ovdje i sada. Acerbi mi je rekao "gubi se crni, ti si samo crnac"... sad je promijenio stav i tvrdi da rasizma nije bilo - napisao je Jesus.

U priopćenju Talijanskog nogometnog saveza (FIGC) stoji da je Acerbi razgovarao s izbornikom reprezentacije i suigračima kako bi im objasnio svoju verziju događaja, a dok je branič tvrdio da nije bilo rasističke namjere s njegove strane, dogovoreno je da ga treba izostaviti iz momčadi, kako bi se stvari "sredile" za reprezentaciju i samog igrača, ali i da je slučaj proslijeđen talijanskom saveznom tužitelju kako bi se provela dublja istraga.

U priopćenju kluba, milanski Inter je rekao da je svjestan razloga za odluku Italije da pošalje braniča doma, dodajući da će se sastati s igračem što prije kako bi rasvijetlili detalje onoga što se dogodilo.

Ovo nije prvi incident u momčadi dvostrukih osvajača Europskog naslova. Prije manje od pola godine pojavio se skandal koji uključuje ilegalno kockanje. Ovaj slučaj doveo je do toga da su Sandro Tonali iz Newcastlea i Nicolo Zaniolo iz Aston Ville napustili trening kamp reprezentacije uoči kvalifikacijskih utakmica za Euro protiv Malte i Engleske.

U međuvremenu, Juventusov veznjak Nicolo Fagioli priznao je da je bio upleten u ilegalno nogometno klađenje, rasvjetljavajući umiješanost drugih talijanskih nogometaša. Ministar sporta Andrea Abodi istaknuo je važnost ispravnog ponašanja i ozbiljnost situacije jer se radi o ovisnosti, a ne samo o nogometnom pitanju.

- Postoje važnija utakmice od samih sportskih, nebitno u kojem natjecateljskom okviru se odigravaju, a to je ona korektnog ponašanja: jer ovo je ovisnost. Odluka da se dva igrača pošalju kući bila je primjerena radi njihove zaštite- rekao je Abodi "La Gazzetti dello Sport".

Fagioli je suspendiran na 12 mjeseci i kažnjen s 12.500 eura kao dio nagodbe prema kojoj će veznjak obavljati društveno koristan rad i liječiti se od ovisnosti o kockanju. Njegova suradnja bila je ključna za blagu kaznu. Juventus je obećao potporu Nicolu Fagioliju u hvatanju u koštac sa svojim problemom, kao i pružanje igraču potrebne podrške u provođenju navedenog terapijskog plana.

Baš kao i Fagioli, Tonali je pristao na punu suradnju, a prije presude je također zatražio stručnu pomoć. Međutim, dulja zabrana kod njega je vjerojatna iz dva razloga. Prvo, Tonali se kladio na utakmice u kojima su sudjelovale njegove momčadi (Brescia i Milan) - ali, srećom, nikada nije izgubio, što je značilo da nije bilo elementa navodnog namještanja utakmica.

Drugo, Tonali nije otišao u FIGC-u - ili bilo koje drugo tijelu po tom pitanju prijaviti svoje korištenje ilegalnih stranica za online klađenje prije nego što je priča izašla u javnost. Međutim, predsjednik saveza Gabriele Gravina objavio je da se Tonalijev sporazum o priznanju krivnje sastoji od 10 mjeseci zabrane plus osam mjeseci rehabilitacijskih aktivnosti.

Linker
10. svibanj 2024 22:42