Marko Livaja i Mauro Perković

 JOSKO PONOS Cropix
NESVAKIDAŠNJI TALENT

Veliko priznanje: Ukrajinski kolos zainteresiran za mladog HR stopera koji vrijedi 2,5 milijuna eura!

Iako ne igra u ni jednom od naših većih klubova, zvao ga je Bišćan, a sad je i na ‘radaru‘ velikana
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 29. prosinac 2022. 10:35

Nakon što je u srijedu stigla potvrda iz Vitorije Gasteizs da će Alaves omogućiti Mahmoudu Abdallahiju povratak na Drosinu te da će se početkom siječnja priključiti momčadi Gonzala Garcije, stigla je nova važna vijest. Naime, ukrajinski nogometni kolos Šahtar iskazao je interes za transfer Maura Perkovića, 19-godišnjeg stopera Istre 1961!

O zanimanju kluba koji zbog ratnih strahota u Ukrajini živi posve drugačiju zbilju od one (bogate i prestižne) na koju su navikli proteklih petnaestak godina, šuška se već duže vrijeme na Drosini. S obzirom na to da mladi reprezentativac (kod Bišćana) izaziva pogotovo interes s talijanskog nogometnog područja (konkretan upit Salernitane među inima), vijest o zanimanju Šahtara nije bila iznenađujuća ili nerealna. No, upravo zbog čestih medijskih spinova u eteru nismo joj do sada poklonili veću pažnju. Što se u međuvremenu promijenilo? Prije svega u činjenici da smo dobili službeno potvrdu Šahtarovog interesa i to iz klupskih izvora.

Klub u kojem je Darijo Srna dvije i pol godine sportski direktor morao se prilagoditi vrlo teškoj zbilji koju živi Ukrajina i redimenzionirati svoj nogometni okvir. Šahtar je proteklih petnaestak godina stalno napredovao pod ravnanjem milijardera Rinata Ahmetova i postao je etablirana vrijednost visokih razina europskog nogometa. Šahtar je uz ponajbolje igrače iz Ukrajine dovodio velike talente iz svijeta, pogotovo iz Brazila.

Ulaganja su iznosila (pojedinačno) od 1 do 25 milijuna eura, a u kontekstu izlaznih transfera Šahtar je stigao i do 60 milijuna eura (Fred, plaćen tek 5 milijuna eura)! Samo na pet brazilskih igrača posljednjih godina (Fred, Teixeira, Fernandinho, Willian, Douglas Costa) prepoznaje se filozofija tog kluba. Za njih su platili ukupno 34 milijuna eura odštete, a zaradili su njihovom prodajom čak 215 milijuna eura!

Naravno, sada je stvarnost sasvim nešto drugo. U ljetnom prijelaznom roku klub je utrošio 7,6 milijuna eura, a izlazni transferi iznosili su 44,3 milijuna eura.

image

Mauro Perković u crvenom dresu

VLADO KOS Cropix

Očito je da Šahtar teško može zadržati svoje najvrjednije igrače jer europsko tržište nemilosrdno iskorištava situaciju i odvesti će sve one igrače koje mogu. Pritom će nastojati potrošiti što manje novca na odštete. Unatoč svim tim problemima, momčad koju vodi Igor Jovičević odigrala je sjajno jesenski dio i u Ligi prvaka. Tamo su narančasti do posljednje utakmice bili u igri za prolaz, unutar grupe s Realom, Leipzigom i Celticom. Naposljetku su izborili ostanak u Europi i međukolo s Rennesom, dok u domaćoj ligi drže drugo mjesto, s utakmicom manje i pet bodova zaostatka za vodećim Dnjiprom. Oni su im i jedini nanijeli poraz...

Šahtar, dakle, sada stvara i bazu mlađe momčadi za novi ciklus. U tom kontekstu Mauro Perković tretiran je kao jedan od onih igrača koji odgovaraju tom novom kursu. Stoper Istre je mlad (u ožujku će napuniti 20 godina), a već dvije i pol godine skuplja prvoligaško iskustvo. Dosad je odigrao 49 utakmica (3 pogotka i asistencija) i svojim je potencijalom privukao pažnju Igora Bišćana, te u novom ciklusu odigrao dvije utakmice za hrvatsku U-21 selekciju.

Govorimo o stoperu visokom 185 centimetara koji je vrlo dobar u liniji tri i četiri braniča, a može po potrebi igrati i kao lijevi bočni. Ima vrlo dobru tehniku, solidan je u skoku, dovoljno hitar za svoju poziciju. Jasno je da kod 19-godišnjaka postoji još veliki prostor za napredak, pa nije čudno da su u nedavnoj prijateljskoj utakmici Istre 1961 u Veroni na tribinama bili predstavnici tri-četiri talijanska kluba, koji ga prate već duže vrijeme.

Ono što je još važno u kontekstu interesa Šahtara jest sljedeće - njihov standardni stoper Mikola Matvijenko (26 godina), jedini koji je ljevak, ima vrlo realnu opciju transfera u Brighton. Njegove poslove vodi jedna od najjačih agencije istočne Europe, Pro sport, kojoj je šef Vadim Shablij, a koja pod kontrolom ima čak 397 profesionalaca.

Desetak su u Šahtaru, dok je jedan od igrača danas član Istre, Oleksander Petrusenko. Čini se da bi ta agencija mogla biti involvirana u mogući transfer Maura Perkovića, koji po Transfermarktu već ima procijenjenu vrijednost od 2,5 milijuna eura. Već ta činjenica da je Perković kandidat za transfer u Šahtar veliko je priznanje igraču i nagovještaj velikog potencijala.

Nedavno produljio ugovor

Možda od tog interesa na kraju neće biti ništa u ovom siječanjskom prijelaznom roku, ali što se Perkovića tiče, njegov odlazak u jaču ligu i klub izvjestan je u idućih godinu dana.

Ugovor s Istrom je nedavno produžio (do sredine 2026. godine), ali to je uobičajeno osiguranje za klub, odnosno, korekcija uvjeta za igrača.

Agent Maura Perkovića je Stipe Lapić, no u ovakvim transfer-relacijama jako važnu ulogu imaju moćni agenti iz zemlje u kojoj je veliki klub.

Linker
19. travanj 2024 16:37