Bruno Durdov

 DAMIR KRAJAC Cropix
ELITNO DRUŠTVO

Veliko priznanje za Hajduk, dva splitska dragulja uz bok s Yamalom i društvom: ‘Generacijski talent‘

‘Usporedba u smislu stila igre može se napraviti s, recimo, Bukayo Sakom‘, pišu Englezi za Durdova
Piše: SNObjavljeno: 15. listopad 2024. 15:41

Ugledni britanski list The Guardian objavio je listu 60 najboljih mladih talenata za 2024. godinu. Na tradicionalnom popisu koji već godinama predviđa karijere perspektivnih igrača našli su se, uz očita imena poput Barceloninih Laminea Yamala i Paua Cubarsíja, i dva hrvatska talenta.

Luka Vušković (17), koji je još uvijek pod ugovorom s Hajdukom (trenutno na posudbi u belgijskom Westerlou) na ljeto 2025. godine postat će igrač Tottenhama u transferu vrijednom 11 milijuna eura, prema Transfermarktu.

"Njegov stariji brat Mario bio je jedan od Guardianovih odabira Next Generation 2019, ali već tada su treneri – i sam Mario – govorili da je Luka istinski generacijski talent. Seniorski debi priuštio mu je splitski Hajduk čim je napunio 16 godina i dobio dozvolu za prvu momčad. Dva dana nakon rođendana započeo je derbi protiv Dinama – a tjedan dana kasnije zabio je prvi gol. Kompletan branič i dominantan igrač čak i na seniorskoj razini, Vušković ima nevjerojatan potencijal, a sada ga samouvjereno pokazuje u Belgiji na posudbi iz Hajduka. On će ipak biti u Spursima od ljeta nakon što su ga uhvatili u rekordnom transferu za hrvatski klub. Jacek Kulig dao mu je vrlo rijetku ocjenu 10/10 "potencijal" na svom blogu Football Talent Scout, ocijenivši ga "potencijalom svjetske klase" bez značajnih slabosti", navodi se.

image

Luka Vušković

TOMAS SISK/PANORAMIC/PROFIMEDIA Tomas Sisk/panoramic/profimedia

Još jedan Hajdukov talent, koji od nedavno svoju kvalitetu pokazuje i na HNL travnjacima, je Bruno Durdov, koji je također na spomenutoj listi.

"Iako će u prosincu napuniti tek 17 godina, brzi, borbeni krilni igrač ove sezone dobiva minute za prvu momčad Hajduka i dokazuje da ih zaslužuje. Usporedba u smislu stila igre može se napraviti s, recimo, Bukayo Sakom, pogotovo kada ga vidite kako ubacuje s desne strane. U rujnu je postigao svoj prvi seniorski gol, a zatim je dodao još jedan u 4-1 prvenstvenoj pobjedi protiv Gorice; obojica su bili spektakularni udarci lijevom nogom. "Zaslužuje igrati", rekao je trener Hajduka Gennaro Gattuso. “Ali bila bi velika pogreška ako sada o sebi počne razmišljati kao o velikom igraču. Treba mu sto utakmica da postane velik.” Gattuso zna zašto to govori, jer mladićeva radna etika i atleticizam su mu donijeli mjesto u momčadi. Nema jamstava, ali Durdov ima talenta i odlučnosti da to postigne", riječi su kojima su opisali Durdova.

image

Bruno Durdov

JAKO PRKIC Cropix

Na listi su, uz spomenutog Yamala i Cubarsíja, imena poput Franca Mastantuona, igrača River Platea kojeg se povezivalo s najvećim klubovima popit Real Madrida. Palmeirasov Estevao također je na listi, njega je već, kao i Vuškovića, otkupio drugi londonski klub Chelsea. Shane Kluivert, sin legendarnog Patricka Kluiverta, također je jedno od poznatijih imena na listi. Cijeli popis pogledajte OVDJE.

Linker
15. listopad 2024 18:38