ADRIAN DENNIS Afp
SPEKTAKL U LONDONU

VIDEO City srušio United i uzeo novi trofej, dvije majstorije Gündoğana bile su dovoljne, pao i rekord u finalima

Man. City osigurao je i drugu titulu ove sezone, prilika za treću stiže već idućeg vikenda u finalu LP-a
Piše: HinaObjavljeno: 03. lipanj 2023. 18:03

MANCHESTER UNITED - MANCHESTER CITY 1:2 (B. Fernandes 33./Gundogan 1., 51.)

MAN UTD (4-3-3): De Gea - Wan-Bissaka?, Varane, Lindelof (od 83. McTominay), Shaw - Casemiro, Eriksen (od 62. Garnacho), Fred? - Fernandes⚽, Rashford, Sancho (od 78. Weghorst)

MAN CITY (3-2-4-1): Ortega? - Walker (od 90.+5. Laporte), Dias, Akanji - Stones, Rodri? - Silva, De Bruyne (od 76. Foden), Gündogan⚽⚽, Grealish (od 89. Ake) - Haaland

LONDON - stadion Wembley. Sudac: Paul Tierney (Wigan).


Igrači Manchester Cityja pobjednici su 142. izdanja najstarijeg nogometnog natjecanja na svijetu, engleskog FA Kupa, oni su u finalu igranom na Wembleyu svladali gradskog rivala Manchester United s 2:1.

SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

Junak plavog dijela Manchestera postao je kapetan Cityja Ilkay Gundogan koji je postigao oba pogotka za svoju momčad, dok je strijelac za United također bio kapetan momčadi Bruno Fernandes.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Gundogan je doveo City u prednost nakon samo 13 sekundi igre i tako je postigao najbrži pogodak u povijesti finala FA Kupa, on je fantastičnim udarcem s 20-ak metara pogodio sam gornji lijevi kut De Gee koji nije stigao niti reagirati na taj projektil.

image
GLYN KIRK Afp

United je poravnao iz kaznenog udarca u 33. minuti kojega je sigurno izveo Fernandes. Prethodno je Grealish neoprezno igrao rukom u svom kaznenom prostoru u duelu s Wan-Bissakom.

image
GLYN KIRK Afp

U drugom poluvremenu postignut je samo jedan pogodak i to već u 51. minuti. De Bruyne je izveo slobodni udarac s desne strane na rub kaznenog prostora, gdje se nalazio Gundogan koji je s otprilike 18 metara "žabicom" kroz šumu nogu pronašao donji desni kut.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Za City je ovo sedmi naslov pobjednika FA Kupa, a kako je ranije osigurao i naslov prvaka Engleske, momčad s Etihada je po drugi put u svojoj povijesti osvojila dvostruku krunu u Engleskoj. Prvi joj je put to uspjelo 2019. godine.

United je, pak, ostao na 12 osvojenih naslova u FA Kupu, posljednji je stigao 2016.

image
GLYN KIRK Afp

Bio je ovo prvi sraz dva manchesterska kluba u finalu FA Kupa.

Kako će za tjedan dana City igrati i finale Lige prvaka protiv milanskog Intera, imat će priliku postati druga engleska momčad s trostrukom krunom - naslovom prvaka, FA Kupom i naslovom europskog prvaka. Dosad je to uspjelo samo Manchester Unitedu 1999. godine.

image
ADRIAN DENNIS Afp


SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

DOSUĐENI JEDANAESTERAC I IZJEDNAČUJUĆI POGODAK UNITEDA POGLEDAJTE OVDJE.

VODEĆI POGODAK IZ 13. SEKUNDE POGLEDAJTE OVDJE.

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE! CITY JE OSIGURAO DRUGU TITULU SEZONE, IDUĆI VIKEND IGRAT ĆE I ZA TREĆU - PROTIV INTERA U FINALU LIGE PRVAKA!

90.+5. - Za kraj je ušao i Laporte umjesto Walkera.

90.+2. - Šansa Uniteda! Nastala je sveopća gužva u šesnaestercu Građana, nekako su se McTominay i Varane izborili za udarce glavom, no City uspijeva uz mnogo sreće otkloniti opasnost!

image
ADRIAN DENNIS Afp

90. - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

89. - Rodri zbog igranja rukom dobiva žuti karton.

89. - Ake će odigrati posljednje minute umjesto Grealisha.

83. - Još je malo oslabio svoju obranu Erik ten Hag, mora sada nešto i riskirati ubacivanjem ofenzivca. U igru će McTominay, izlazi Lindelof.

image
GLYN KIRK Afp

81. - Stefan Ortega zbog zadržavanja igre dobiva žuti karton.

80. - Šut Bernarda Silve prolazi samo par centimetara od suprotne vratnice...

79. - Fred s leđa ruši Grealisha pa ulazi i on u sučevu bilježnicu.

78. - U igru će Wout Weghorst umjesto ‘nevidljivog‘ Jadona Sancha.

76. - Reagira sada i Guardiola nakon što je Garnacho svojom lepršavošću razigrao suigrače. Umjesto De Bruynea ulazi Phil Foden.

73. - Nova prilika Crvenih vragova! Mladi Garnacho izborio se za šut i lijepo gađao suprotnu vratnicu, ispružio se Ortega na golu, a udarac je prohujao malo pored gola!

image
GLYN KIRK Afp

71. - GOL! Grealish i Gundogan izigrali su obranu Uniteda, potpuno je sam ostao Haaland i opalio po golu, a lopta dolazi opet do Gundogana koji pogađa mrežu - ali, iz zaleđa...

69. - Šansa Uniteda! Zaboravili smo da Rashford uopće igra, a sada je sijevnuo njegov udarac... Opalio je ofenzivac Uniteda s dvadesetak metara, onako više iz očaja, i prohujao je taj projektil tik iznad grede!

62. - Prvi potez povlači Erik ten Hag. Izlazi Christian Eriksen, zamijenit će ga 18-godišnji argentinski napadač Alejandro Garnacho.

62. - Šansa Cityja. De Bruyne se izvukao na lijevu stranu i opalio ljevicom, brani njegov pokušaj De Gea.

60. - U nastavku i dalje gledamo dominaciju Cityja. Neumorni De Bruyneovi i Gundoganovi centaršutovi dolaze sa svih strana te je dojam kako je samo pitanje vremena kada će obrana Uniteda opet popustiti.

image
ADRIAN DENNIS Afp

51. - GOOOL! De Bruyne je ubacio tko zna koji po redu centaršut s desne strane, a sjajni Gundogan nekakvim poluvolejom ‘iz koljena‘ uputio udarac koji je bio spor, ali i neuhvatljiv za De Geu... City opet vodi!

49. - De Bruyne šalje prizeman centaršut u peterac, izgledalo je opasno, no prolazi ta lopta iza leđa Gundogana i Haalanda.

46. - Vraćamo se na Wembley. Nema promjena u sastavima.

image
GLYN KIRK Afp

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Igrači Pepa Guardiole šokirali su Crvene vragove već u 13. sekundi finala FA kupa. U nastavku je postojala samo jedna momčad na travnjaku sve dok Unitedu nije dosuđen dvojben jedanaesterac koji je realizirao Bruno Fernandes. Zasad nismo ni blizu konačnog raspleta ovog uzbudljivog dvoboja...

image
ADRIAN DENNIS Afp

45.+4. - Žuti karton dobio je Wan-Bissaka zbog faula na Grealishu. Čini se da je Cityjev ofenzivac simuliranjem iznudio ovaj prekršaj.

45. - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

42. - Šansa Uniteda! Lopta je nakon kornera došla do Varanea koji na drugoj vratnici promašuje čitav gol!

39. - CITY TRAŽI NAJSTROŽU KAZNU! De Bruyne pada u duelu s Fredom, no sudac Tierney pokazuje samo da se igra nastavlja. Skočila je cijela klupa Građana i tražila penal, no čini se da neće biti ništa od toga.

image
GLYN KIRK Afp

35. - Nije ovaj gol pokolebao Građane. Još jednom De Bruyne traži nekog od suigrača u petercu, preletjela je ovog puta lopta gol Crvenih vragova.

33. - GOOOOL! Siguran je realizator Bruno Fernandes... Lopta u jednu, Ortega u drugu, United dolazi do izjednačenja usred čudesne dominacije Guardiolina stroja!

image
GLYN KIRK Afp

32. - JEDANAESTERAC ZA UNITED! Bit će još mnogo govora o ovome penalu... Wan-Bissaka igra glavom, a lopta pogađa u ruku Jacka Grealisha u šesnaestercu. Sudac Tierney odlazi samostalno pogledati VAR snimku i dosuđuje najstrožu kaznu! U suvremenom je nogometu zaista teško odrediti što je jedanaesterac, a što nije.

28. - Ništa još nismo vidjeli od Uniteda. De Bruyneov je projektil sada prohujao pored gola.

21. - I opet Haaland! Sada se između četvorice suparničkih braniča uspio izboriti za udarac koji prolazi malo iznad grede.

image
GLYN KIRK Afp

17. - Evo i Haalanda... Rodri ga je gurnuo u prostor, no već je bio u zaleđu norveški wunderkind.

10. - I dalje traje opsada De Geina gola... United diše na škrge, a susret je tek počeo. Uvjerljiva je dominacija Guardioline momčadi.

4. - I opet prijete Građani! De Bruyne je iz slobodnjaka pronašao Rodrija koji glavom tuče tik uz bližu vratnicu!

image
GLYN KIRK Afp

1. - GOOOL! Kakav hladan tuš za Crvene vragove! Već nakon 12 sekundi morali su po loptu u mrežu, Gundogan je iskoristio pogrešku obrane Uniteda i s ruba šesnaesterca poentirao pored ukopanog De Gee... City vodi 1:0, najbrži je ovo pogodak u finalima FA kupova!

16.00: Počelo je finale FA kupa na Wembleyju!


15.00 - Stigli su sastavi za veliki mančesterski derbi. Evo s kojim snagama naslov u FA Cupu napadaju Erik ten Hag, odnosno Pep Guardiola.


>>> Pogledajte kako je BBC najavio prvo finale FA kupa između ova dva gradska rivala:

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE.


Linker
17. travanj 2024 00:58